fredag 19 oktober 2012

I RUT-avdragets anda

Känner mig lite nöjd med att många har googlat på Edit Södergren-citatet "min törstiga själ har en gång fått dricka" och hamnat här. Hon som vann veckans STEG FÖR STEG erkände att hon hade googlat, kanske var det tack vare mig som det rätta svaret uppenbarade sig. Nejdå, jag har inte alls hybris.

Vad folk i allmänhet annars googlar oroväckande mycket på för att hamna här är kombinationen "husneger blocket". Vet att jag vid något tillfälle har skrivit om husnegrer och innan ni sätter PK-kaffet i halsen så vill jag nämna att det med största sannolikhet har varit i ett sammanhang där "Borta med vinden" har varit referensen. Där finns det nämligen både hus- och gårdsnegrer. De förra, som tvättade, städade, serverade och i största allmänhet passade upp på de vita rikingarna, var lite finare än de senare som mestadels var ute på fälten och plockade bomull. Enligt Margaret Mitchell åtminstone, så skyll inte på mig för de här värderingarna.

Men alltså, varför googlar man kombinationen "husneger blocket"? Är det någon som är ute efter riktigt hushållsnära tjänster à la amerikanska södern på 1800-talet, far from kollektivavtal och lagstadgad semester eller vad är det egentligen frågan om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar