tisdag 7 februari 2023

Till stallet istället, v 6 2023, pt 1 + Lille P v 5

Åkte till stallet och hade liksom en känsla av att jag skulle få rida Köttbullen, men tjo vad jag bedrog mig. Istället stod det Ettan bredvid mitt namn på tavlan. Peppen sjönk ungefär ner till fotknölarna, har ju haft henne några gånger och har inte direkt känt att vi har någon kemi att tala om. Hon är alldeles för känslig och hetsig för min smak, vissa gillar ju såna hästar men jag hör inte till dom. Vi ska ha vikarie nu i februari och hon hade bara fått i uppdrag att "ge dom en häst dom har ridit förut", och det var väl oturligt att det råkade bli Ettan. Nu var det ju knäpphästväder DE LUXE igår, kallt och fullmåne (vet inte om det har någon betydelse, men man skulle kunna tro att det låg en varulv och lurade någonstans i ridhuset) och det var fler än min häst som var på tårna, men Ettan var (i mina ögon) vidrig. Taktade från första steget i skritten på lång tygel, och när vi skulle ta tyglarna började hon trava och när jag försökte få henne att skritta istället så började hon galoppera på stället och hålla på, exakt sånt där som jag H-A-T-A-R. Fullständigt okänslig i munnen var hon också. Andra människor säger om Ettan att hon är så lugn, nästan lite slö, "henne får man ju ha både sporrar och spö på" och jag vet inte allt jag har hört om henne, men det verkar ju inte gälla när jag sitter på henne. Blää. Det är väl en sak att rida en pigg häst så länge det finns en broms, men när man får ta i tyglarna så att man känner sig som en djävla tyngdlyftare och hästen bara "skiter väl jag i" och flänger iväg med sjumilakliv i alla fall, då tycker i alla fall jag inte att det är särskilt kul. Tycker generellt inte det är KUL när hästen bara hetsar och ångar på och man till slut känner att man bara har fokus på handen och missar resten av hjälperna, men vad FAAN ska man göra när hästen tycker det är en galoppfattning så fort man nuddar med skänkeln? Fick i och för sig höra att jag gjorde helt rätt och att det inte är någon fara att ta en ordentlig förhållning så länge man lättar efteråt (vilket jag såklart gjorde), men vad spelar det för roll att man gör rätt när det inte FUNKAR? Blää, vad sur jag var efteråt. Övningen var serpentiner med övergångar, sånt brukar jag gilla men det här blev det ju mest kattskit av. Först skritt och så halt på medellinjen, då blev det någon slags halvtrav och halten kom väl inte förrän vi nästan var ute på spåret igen. Sen var det trav och då gick hon på snedden i nästa båge. Sen var tanken att man skulle fatta galopp nästa gång man passerade medellinjen men det gav jag fan i, kan man inte få hästen att gå ordentligt i skritt och trav finns det väl ingen poäng med att galoppera. Så jag red galoppbiten i trav och det gick väl någorlunda, men kändes långt ifrån bra. 

Pratade med Vikarien efteråt, hon tyckte att jag skulle prova nästa gång också "om det inte är så att du säger blankt nej till det". Sa att om det fanns utrymme för att säga blankt nej så var jag öppen för att göra det, men sen är det ju som det är och det finns de hästar som finns och ibland är det ju bara att gilla läget, så jag vet inte riktigt vad det var jag förmedlade, haha. 

Red Lille P förra veckan, tycker det gick skapligt på tisdagen. På söndagen hade ridbanan frusit så då skrittade jag bara, tyckte det gick rätt okej det med. Sen hörde ägaren av sig och tyckte vi skulle backa bandet och bara jobba honom i skritt tills han accepterar bettet och kan göra halt ordentligt, så att det blir rätt från början. Han är ju stark som en björn så det är nog ingen dum idé, och jag gillar att jobba i skritt, så det har jag inget problem med. Har nog varit lite slarvig med att träna på att göra halt också, så det måste jag försöka bli bättre på. Får dock inte rida på ridbanan så länge den är frusen, och då återstår bara fälten där han var minst sagt stressad sist jag red honom där, både med och utan sällskap. Så idag tänkte jag att jag bara skulle longera honom där för att se om han är lika stirrig då, eller om det var ridsituationen som stirrade upp honom. Känns ju liksom lite poänglöst att börja jobba med att få honom att bli mer lyhörd för bettets inverkan om det ska vara på ett ställe där han ser spöken överallt och taktar runt halva landskapet. Vi får väl se hur det här går. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar