torsdag 23 februari 2023

Konsumtionen med mera

Igår jobbade jag till lunch, åkte sedan hem och gick ut med hundarna i skogen en timme och satte mig sedan framför datorn och hade möte till halv fem som en annan slav. Eller ja, slavar har kanske inte möten och det ingår väl också lite i själva slavgrejen att inte sluta halv fem, så det var ju inget bra uttryck alls. Men det var så det kändes.

Tränade ett pass tabata, städade toaletten och gick till bibblan för att lämna en och hämta en annan bok. Kom hem och tog en dusch samt passade på att skurade duschkabinen med ättika i den fåfänga kampen mot kalkavlagringar. Det hade varit bättre med en duschkabin i frostat glas för då inbillar jag mig att det inte hade synts lika mycket, men så smarta var ju inte vi när vi köpte den.
Damp sedan ner i soffan, åt kvällsmat samt kollade på ett avsnitt av Biggest Loser på TV4 Play. Sen var det i princip läggdags? Fattar inte att folk står ut med att jobba åtta till fem? Det är ju liksom inget kvar av dagen? Okej, jag fattar att folk som har normala arbetstider kanske inte går och lägger sig klockan 21 som jag gör, men ändå. 

DDT skrev ett blogginlägg om sina inköp av fröer. Kan relatera till etthundra procent. Jag har en skokartong (modell större ska tilläggas, tror den har innehållit ett par kängor) som är K-N-Ö-K-F-U-L-L med fröpåsar. Ändå hovrar jag ständigt över fröfirmorna som om jag ängslades för att missa någonting väsentligt för mina kommande odlingar. Har jag till exempel verkligen tillräckligt med tomatfröer? Svaret är ja, men ändå var jag inne på Runåbergs häromdagen och lade en liten beställning för säkerhets skull.

Det som triggade mig var dock inte bristen på tomatfrön (eftersom den inte, jag upprepar: INTE, existerar, och det råder inte heller brist på andra sorters fröer) utan att jag läste om en blomma som kallades för "tandvärksplanta" (heter egentligen parakrasse och som tydligen ska vara lite bedövande, antiinflammatorisk och allmänt bra-att-ha i den postapokalyptiska framtid där jag tänker mig ska stå som  överlevare jämfört med alla klena hipsters som tror dom är rustade för jordens undergång bara för att de har gått en kurs i hur man brygger sitt eget öl) och det i kombination med "gillas av pollinerande insekter" var tydligen allt som behövdes för att det skulle börja rycka i frököparfingrarna. Och när man ändå kostar på sig en frakt så kan man ju lika gärna beställa lite till? resonerar tydligen den annars rätt så snåla personen som är jag. 

Runåbergs är verkligen inte billiga (kanske möjligen om man räknar per frö?), men jag har köpt fröer hos dom sedan 90-talet då de började skänka bort fröer (däremot kunde man ge en frivillig gåva som motsvarade värdet) för att komma runt nån EU-bestämmelse som skulle förbjuda att man sålde oregistrerade fröer. Älskar den typen av civil olydnad (det infördes sedan någon form av undantag eller dispens, förslaget är väl vad jag vet fortfarande under utredning i det jättelika EU-regelverksmaskineriet), plus att deras fröer genomgående håller hög grobarhet och att de har många roliga sorter och värnar om kulturarvet. Samt verkar vara sanna idealister och såna växer sannerligen inte på träd. På senare år har jag av samma skäl (småskalighet, hållbarhet, etc plus bara verkar vara hyvens personer bakom företaget) börjat handla hos Nordfrö, ett extra plus till deras otroligt snygga fröpåsar som man blir glad bara av att se. 

Aja, men det finns väl värre saker att missbruka tänker jag. Typ...knark? Jag köper ju i alla fall inte knark, tänk på det ni. 

Från det ena till det andra: en annan sak (vet egentligen inte vad den första saken var, möjligen "sluta köpa fröer som om det inte fanns någon morgondag") som jag MÅSTE göra inom kort är att byta telefon. Den jag har nu är hela två år gammal så det förstår ju alla att den sjunger på sista versen för den som tillverkar någonting som håller längre än så hamnar förmodligen på Kumlabunkern för att ha satt  hela det kapitalistiska systemet i gungning. Det är egentligen inget fel på telefonen i sig, det är bara skärmen som inte vill vara med längre. Dels funkar inte det här med att den ska låsa skärmen när den känner av när man håller luren mot örat/kinden, så varje gång jag har pratat i telefon så har örat/kinden på eget bevåg slagit in och försökt ringa upp 45673*7274#34224###47**24734*344343# eller någon motsvarande meningslös kombination där Gud allena vet var man skulle kunna hamna och ställa till med om man kom fram någonstans? Dels - och kanske framför allt detta - så har själva touch-funktionen blivit otroligt slö så att jag måste hålla på som en djävla hackspett med fingret mot skärmen för att den ska vakna till liv. Är ju rätt så irriterande när man till exempel använder mobilen som väckarklocka och är klarvaken i samma sekund som det första burret levereras, men sen tar det (vad det känns som åtminstone) en halv evighet av frenetiskt hackande och pickande innan man lyckats få tyst på eländet utan att väcka halva nästan-Österlen på kuppen. Eller om man bara ska kolla något lite snabbt, då vill man, eller åtminstone jag, inte behöva hålla på och trycka tusen gånger på skärmen innan den behagar vakna till liv eftersom "lite snabbt" då har förvandlats till något som tar en djävla tid.

Jag HAR alltså köpt en ny telefon, det gjorde jag för ett bra tag sen när det var rea på Elgiganten, men så är det ju det där steget att faktiskt byta från den gamla till den nya som är lite jobbigt att ta. Det ÄR ju inte ens särskilt jobbigt längre när man har Samsung Smart Switch som sköter i princip allt utom att möjligtivs flytta över ens mobila bank-ID, men tydligen ska solen och månen och alla planeterna vara i rätt konstellationer med varandra innan det känns som att det är läge. I morse var det läge (eller då var jag gruvligt less på adrenalinpåslaget som uppstår när man ska försöka stänga av ett larm innan det väcker upp Gud och halva mänskligheten), men då hade jag ingen tid. Och när jag har tid så är det aldrig läge för då har jag ingen lust. Såatteh. Men till helgen kanske? KOM IGEN NU DÅ! 


3 kommentarer:

  1. Parakrasse säger du?
    Får jag lov att kontra med Lokförare Bergfälts jätteärt, måhända?
    Trigger, som sagt...
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag odlat i ett par år (trigger: när det var sån sjuk RUSNING efter fröer och vem är man då som inte dras med i detta?).
      Såklart blir den inte sådär jättestor hos mig, men den är god.

      Radera
  2. Jamen, det är väl klart att du har den. Det borde jag ju förstått. Det var ju begränsningar i hur många frön man fick köpa och vem kan motstå sådant?
    Den trivdes inte alls hos mig. Vilket verkar vara något den har gemensamt med alla ärtväxter. Men Bergfältaren blev bara en gles 50 cm hög ranka som snabbt gulnade och dog en neslig död. Mycket, mycket besviken på den.
    DDT

    SvaraRadera