tisdag 9 januari 2024

Till stallet istället, v 2 2024, pt 1

Igår kväll var det fjorton grader kallt när jag åkte till stallet. B-R-R-R. Drog på mig så många lager att det kändes som att det tog en hel kvart extra att klä på sig. Kom till stallet och var lite pepp på att rida Hästen, men istället skulle jag ha Trotjänaren. Hittade du ingen mindre häst åt mig? klagade jag på skoj, för Trotjänaren är en riktigt stor kille. Det visade sig i alla fall att Hästen hade gått två lektioner och Trotjänaren ingen, så däraf bytet. Sedan sist jag red honom, vilket var i höstas någon gång, så har han bytt från vanligt tränsbett till hackamore. Eller "bettlöst" som det heter nuförtiden, säkert för att det ska låta lite finare för hackamore är ju inte precis någon ny företeelse. Hur som helst. Vi red fram med mycket övergångar och tempoväxlingar i skritt och trav och det kändes helt okej. Sen galopperade vi och då blev Trotjänaren stark som en oxe och drog iväg och blev lång som ett ösregn och lyssnade inte. Sen galopperade vi igen och då började han lyssna och blev jättetrevlig, hade kunnat galoppera i evigheter efter det. Tyvärr var det rimfrost på alla speglarna i ridhuset så jag kunde inte se hur det såg ut (ibland stämmer det inte med känslan?), men det kändes fantastiskt. 

Sen fick vi lägga upp stigbyglarna och påbörja huvudövningen som var skänkelvikningar. Här får man ju ändå säga att Trotjänaren är en fröjd att rida för han är ju så välutbildad och kan sina saker, även om han såklart inte ger bort något gratis. Skön att sitta ner på i traven är han också. Kände mig like a boss där vi travade omkring och flyttade för skänkel åt höger (fantastisk känsla) och vänster (lite jobbigare, det är hans stela sida, men ett litet pet med dressyrspöet gjorde underverk). Sedan avslutade vi med att trava av och rida lätt utan stigbyglar, vilket är svinjobbigt (och är nog helt ärligt en övning som bara är rolig för dom som tittar på?) men det var ju bara att bita ihop och vara lite nöjd att man har varit flitig med pilatesringen och tränat insida lår. Eller nåt. 

En rolig grej: Trotjänaren är en rymmare av stora mått och det går absolut inte att bara binda upp honom i säkerhetsgrimskaft när man ska göra i ordning honom, han har hittat något tricks där han trycker och knycker och kommer loss på nolltid och sedan tar han tag i boxgallret med tänderna och skjuter upp dörren (en sån som öppnas genom att man skjuter den åt sidan) och vandrar ut i stallgången för att förse sig själv med ett extra mellanmål hö. Igår band jag upp honom i ett vanligt grimskaft i gallret till den angränsande boxen. Medan jag var och hämtade något i sadelkammaren hade han dock fått tag i änden av säkerhetsknuten på grimskaftet och dragit upp knuten, men han fattade tydligen inte att det innebar att han var lös i boxen och bara kunde putta upp boxdörren och gå ut till det väntande höet, utan han stod som om han fortfarande var uppbunden. Haha. 

Det verkar ju som att vädret ska vara stabilt så nu hoppas jag på och längtar efter Köttbullstorsdag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar