måndag 21 november 2022

"Snösmocka" är faktiskt ett oerhört töntigt uttryck

I lördags tog jag tag i ett litet projekt som jag dragit mig för länge, nämligen att frosta av frysen. Vet få saker som är så träliga som det, men nu skulle det ju bli lite kallare plus att nästa helg så kommer en köttlåda som jag beställt så det var hög tid. Det har för övrigt varit hög tid rätt länge, för en gång för rätt längesen så var det någon som inte stängt till frysen ordentligt så det har sett ut som ett arktiskt landskap därinne, och varenda gång som jag har öppnat den så har jag tänkt att jag borde...men sen skjutit upp det p g a SVINTRÅKIGT, plus att jag skyllt på att "det är bättre att göra det när det är minusgrader". Vår frys är dessutom så korkat konstruerad. Normala frysar har ju en slags liten flärp längst ner som man kan fälla ut och så rinner vattnet som bildas när isen smälter ner i nån balja som man ställer i anslutning till flärpen, men på vår frys saknas denna finess så allt smältvatten rinner bara ner och ut på golvet, om man inte står där och är påpasslig och torkar och vrider ur hela tiden. Vilket ju tar sin modiga tid och speciellt nu när det var så sabla mycket is. Brukar skynda på processen med en gammal hårtork men nu kom jag inte på var den var (använder den endast till detta ändamål) och orkade inte börja leta eftersom jag kände på mig att den låg någonstans långt upp och långt in i en garderob. Det tog fan i mig hela EFTERMIDDAGEN (kändes det som i alla fall) och slabbigt och blött blev det förstås ändå. Men ja, det blev i alla fall gjort. Tyckte nästan att jag gjort mig förtjänt av någon slags medalj? Sen tittade vi på säsongspremiären av På spåret på SVT Play (orkar aldrig göra det på fredagskvällar p g a trött) och tycker nog att det gick ganska bra för Lag Soffan? Tog Fjällbacka på 10 och Nicosia på 8, sen hann  förvisso båda tv-lagen svara Indianapolis innan vi hade orienterat oss ut ur det inledande "det måste vara någonstans i USA", men man kan ju inte vara bäst på allt. 

Sen började det snöa så smått. Det visste jag om, men var inte beredd på att det skulle komma såna mängder. Och det var nog ingen annan heller faktiskt. Det känns nästan löjligt, först är det (meterologisk) sommar ända in i november och sedan kommer det 30 centimeter snö över en natt. Ska man vara petig (och det var grannen) så kom det bara 29 centimeter (han mätte med tumstock), men det var minst 28 för många om ni frågar mig (grannen höll också med). 

Fick ställa in min dejt med Lille P igår och vara hemma och skotta. Vägarna såg inte heller roliga ut att ge sig ut på, kan jag ju säga, och efter lite konsulterande med Lille P:s ägare kom vi fram till att han nog inte skulle bli jätteledsen av en vilodag. Bilen syntes för övrigt knappt under all snö. 


Kallt om magen, tyckte Tage när vi pulsade ut på morgonrundan. Han är aldrig ledsen över något väder, utan skuttade obekymrat fram genom snötäcket, till skillnad från resten av flocken (inklusive mig). 

Kallt om hela kroppen, tyckte taxarna. De fick gå sist i vår lilla karavan för att kunna gå i Tages och mina fotspår, men de fick ändå bölja fram som mätarlarver. På helgerna brukar vi gå ungefär en mil, men det gjorde vi banne mig inte igår. Var helt slut efter att ha pulsat 4 km. 


Sedan väntade snöskottning, snöskottning och ännu mera snöskottning. Det tog mig och min man över två timmar att skotta gårdsplanen och uppfarten någorlunda ren från tung blötsnö som det blev när temperaturen steg till runt nollan. Då behöver man inte vara ledsen över att det inte finns något gym i byn för fy satan vad jobbigt det var. 

Sedan åt vi lunch och slappade i soffan innan det var dags att pulsa iväg till kyrkan för att lyssna på Bachs juloratorium. Det var väl inte så tokigt, eller ska jag vara helt ärlig så tyckte jag det var lite väl utdraget (och då var det ändå bara del 1-3), men man får ju ta vad som bjuds ifråga om kulturutbud. Sen pulsade vi hem igen och jag lagade middag som vi åt framför den otroligt spännande bronsmatchen mellan Montenegro och Frankrike där Montenegro vann efter förlängning, och sedan den minst lika spännande finalen mellan Danmark och Norge där Norge till sist vann efter att Danmark haft ledningen större delen av matchen. Fick sedan sms:a lite gratulationer till en norska kollega som också är handbollsfantast. Hela vår sms-konversation bygger på känsloyttringar efter handbollsmästerskap där vi  mycket sportsligt omväxlande gratulerar och beklagar, beroende på utfallet. Vi är alltid eniga om att den verkliga huvudfienden är DANMARK, hehe. 

Ja, sen var helgen slut. Var måttligt kul att släpa sig upp och ut, det var åtta minusgrader och bilen hade förvisso befriats från sitt snölager igår men det skulle ju ändå skrapas rutor och hållas på, och även om vägarna var plogade så var det ju inte bara att fräsa fram. Hatar vintern, men enligt SMHI ska det bli mildare redan nu i veckan så jag hoppas det stämmer. Kom till slut in till stan och då hade det inte kommit EN ENDA FLINGA? Vadfan liksom? När ens egna hoods hade förvandlats till Antarktis och så kommer stadsborna undan med lite minusgrader. KLENT.






2 kommentarer:

  1. Med tanke pa hur "oberest" du är var det riktigt duktigt att ta bade Nicosia och Fjällbacka. Själv var jag och rotade pa Cypern men de hann säga Nicosia innan jag kom pa vad stan hette. Fjällbacka hade jag klarat pa lägre poängniva och Indianapolis var jag helt lost pa. Det är svara fragor men nagra tog jag iaf. Kollar du inte pa Alla mot alla med F&F? Jag tävlar med en svensk kompis, det är skitkul.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar det 99 gånger av 100 på "ordvitsarna" eller vad man ska kalla det i ledtrådarna. Alltså inte det geografiska :D

      Radera