söndag 4 november 2012

Ett halvt ägg

Stod i köket och tänkte att jag skulle slänga ihop lite småkakor. På en del bloggar jag läser så koketterar vissa människor med att de är "tantiga" för att de till exempel bakar småkakor. Vad är det för tantigt med det? När jag var liten hade min mamma och hennes väninnor kafferep med sju sorters kakor både avigt och rätt. När jag var liten var min mamma och hennes väninnor i 30-årsåldern. Det vill säga i ungefär samma ålder som en del av min egen dotters vänner snart befinner sig i. Är man tant då ELLER? Nä, det var väl det jag trodde. Fast jag känner mig å andra sidan rätt vuxen när jag bakar småkakor utan att äta upp dom. Jag tycker det är kul att baka och känner mig hemskt nöjd med att ha burkar fulla med hembakta kakor, men känner inget direkt behov av att äta upp det jag har åstadkommit. Som tur är så är min man något av ett kakmonster, alternativt har blivit det sedan han träffade mig, så det är en win-win-situation. Han tillhör dessutom den där avundsvärda typen av människor som kan äta hur mycket och onyttigt som helst utan att gå upp ett gram, och dessutom utan att någonsin ha satt foten på ett gym eller i motionsslingan.

I alla fall, jag greppade husbibeln Sju sorters kakor och bläddrade fram till småkaksdelen. Bestämde mig för att göra syltkakor, inte för att jag är särskilt förtjust i det utan mer för att det står en syltburk i kylskåpet som behöver gå åt. Äter typ aldrig sylt annat än till pannkakor, och äter pannkakor väldigt sällan. Vet inte varför, för det är gott. Note to self: Ät mer pannkakor.  I receptet till syltkakorna ingick ett halvt ägg. Vad fan liknar det? ETT HALVT ÄGG? Hur delar man ett rått ägg? Det är ju inte som att separera i gula och vita direkt, utan här ska man in i en seg och slemmig massa och dela upp den i två lika stora delar och tro att det ska gå bra. Den som konstruerade det här receptet måste ju vara en idiot av något slag. Jag löste det lite elegant genom att göra dubbel sats, men då räckte inte potatismjölet. Fick dryga ut med vetemjöl, men det blir säkert bra det med.

Skojade sedan till det och tog Nöt-Creme istället för sylt på den ena plåtens kakor. När man var liten och köpte Nöt-Creme som godis så stod det ju någonting på förpackningen om att det kunde "användas till bakverk" (och ingenting om att man med fördel kunde äta den som den var) och det tyckte man ju var synnerligen märkligt att någon ens kunde tänka tanken på att offra det godaste lördagsgodiset till att ha och baka med. Men idag har det alltså skett, vi får väl se om det blir så lyckat som den gamla reklamen utlovade. TVEKSAMT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar