fredag 3 mars 2023

Don't try to leave, the doors are locked and only I have got the key

Igår hade jag en rätt så medioker jobbdag där jag har fastnat i ett slags byråkratiskt moment 22 och fick tillbringa dagen med att jaga folk som kunde hjälpa mig (utan att komma en millimeter närmare en lösning). Fick dessutom bannor för att jag inte som smålänning bjöd på massipantåta eftersom det var fössta tossdan i mass, för det hade jag gjort förra året "och då är det en tradition", påpekade en kollega bistert. Tanken hade faktiskt föresvävat mig tidigare i veckan, men de senaste dagarna har jag mest brottats med ovan nämnda moment 22 så det föll lite i glömska får jag väl erkänna. 

Åkte hemåt och tänkte att AAH, skit i det nu, solen skiner, det är 9 plusgrader, nu skulle jag ta en härlig  promenad med hundarna och sedan hinna städa (inte för att det är så himla kul, men det är ju åtminstone skönt när det är gjort) och äta kvällsmat och kanske läsa lite innan det var dags att åka till stallet. Men det blir aldrig som en tänkt sig. En ska aldrig räkna ut'et, som Raskens Ida skulle ha uttryckt saken. Kom hem, låste upp dörren och...

...sen hände inte så mycket mer, för ytterdörren gick inte att öppna. Vårt lås kärvar ibland, men det brukar räcka med att man knuffar på dörren och rycker lite i handtaget, men det gjorde det inte nu. Eller rättare sagt, låset gick att vrida, men dörren gick inte att öppna. Long story short: det visade sig att den mojäng inne i själva låskistan, som gör att låskolven går tillbaka när man trycker ner handtaget, hade gått av eller fastnat eller något, det fanns i alla fall ingen kommunikation mellan handtag och låskolv. Så där stod jag på utsidan och svor för att jag inte kom in, medan fyra hundar stod på insidan och skällde som galningar för att de inte kom ut. Vi har visserligen en källardörr också, men den går bara att öppna inifrån så det var inte till någon som helst hjälp. 
Men alltså vad i HELVETE? Händer sånt här ens någon annan? Tog upp telefonen för att ringa min man, såg då att jag hade cirka tusen missade samtal från honom eftersom (visade det sig) han hade varit hemma på lunchen och noterat samma sak. Vi får såga av gångjärnen och lyfta av dörren, du får åka upp till Lantmännen och köpa nya gångjärn, bestämde han. 

Så jag iväg till Lantmännen, där jobbar min granne så jag hävde ur mig hela händelseförloppet till henne och hon engagerade då en kollega som var duktig på det där med lås. Han tyckte det var bättre att försöka få upp dörren genom att såga av låskolven med en vinkelslip, så jag återvände med en ny låskista som "förhoppningsvis" skulle passa, men för att veta det så måste man ju kunna öppna dörren. SOM VÄL ÄR så har ju min man en firmabil som är full av verktyg, för annars hade de ju också befunnit sig på insidan av detta för dagen mycket väl förborgade hus. 

Så sen  fick jag och min man stå där som världens två sämsta inbrottstjuvar och försökte såga oss in i vårt eget hem med vinkelslip. Det gick till sist, men tog såklart en himla tid. Hade vi varit riktiga inbrottstjuvar så hade vi väl åkt fast innan man hade hunnit säga "Kling och Klang". Min man tog ut hundarna och jag skruvade loss låskista och handtag och allt vad det finns inuti som man aldrig tänker på när man passerar en ytterdörr. Den nya låskistan passade "nästan", men min man är ju fixig och tricksig och allmänt händig, så han skickade iväg mig till Lantmännen igen för att köpa ett nytt lås medan han grejade med att få låskistan att passa. Känns som att jag är hej och tjena med halva Lantmännen vid det här laget. 

Vi har ju pratat lite löst om att köpa en ny ytterdörr (pga att det är så kallt och dragigt i hallen och ytterdörren är från 1950) men som vanligt inte kommit till skott, men nu har vi i alla fall ett nytt lås!  Det kan man sedan flytta över till den nya dörren, när den nu blir införskaffad. Dessutom övertalade jag min man att vi skulle byta lås i källardörren så att den även går att öppna utifrån, vilket han varit motståndare till innan pga någon diffus känsla av att "då blir det inbrott", som om det inte skulle kunna bli det ändå. Men nu insåg även han att det kanske inte var så dumt att även vi skulle kunna ta oss in det hållet. Problemet blir väl bara att hitta en låskista som passar, för den dörren är verkligen inget standardmått och låset är väl därefter, misstänker jag. Men enligt låskillen på Lantmännen, som vid det här laget vet allt om oss, så skulle det nog vara görbart ändå. 

Jaha, där försvann alltså min eftermiddag och jag fick bara in och trycka i mig kvällsmaten, byta om till ridkläder och så iväg till stallet. Fick se Jupiter och Venus i konjunktion på himlavalvet, det var väl ändå lite coolt? Hem och duscha och i säng. Men nu är det i alla fall fredag, och jag LÄR kunna komma in genom ytterdörren i eftermiddag. Ibland behöver man tydligen inte ha högre krav än så. 



3 kommentarer:

  1. Hahaha😅😂 Ser precis allting framför mig🤣
    Carina

    SvaraRadera
  2. "Världens två sämsta inbrottstjuvar" herregud vad kul. Jag har en gång varit tvungen att stå i en rabatt och peta upp ett haspat fönster för att sedan på det mest klumpiga vis klättra in i lägenheten, när min man hade låst mig ute. Inte direkt ett av mina värdigare ögonblick.
    DDT

    SvaraRadera
  3. Jag hade en katt som över en helg skulle passas av mina föräldrar i deras hem. Mamma var i badrummet och när hon skulle öppna dörren för att ga ut, hade katten krafsat upp heltäckningsmattan sa att dörren inte gick att öppna. Haha, hon fick klättra ut genom badrumsfönstret och ga in genom ytterdörren, där satt min katt och glodde pa henne. Sa är det, katter ogillar starkt stängda dörrar.
    /Annika

    SvaraRadera