onsdag 20 juni 2012

Reseplaneraren

Var nyss inne på Skånetrafikens hemsida för att utnyttja den eminenta reseplaneraren. Den som talar om för en hur man med kollektivtrafikens hjälp tar sig från A till B på bästa sätt. Eller ibland undrar man ju lite. Jag var intresserad av vilka alternativ som stod till buds om man ville åka mellan Skånes Tranås och hem hit på midsommardagen. Nu drösslar det ju inte precis av avgångar här på landet, men det fanns i alla fall en 10.38, en 14.38 och en 18.38.
Sedan fanns det helt otippat en klockan 18.51 också. Det verkade ju lite märkligt. Först går bussarna inte oftare än var fjärde timma, men sedan var det plötsligt mindre än en kvart till nästa avgång. Den tog dessutom närmare fyra timmar, vilket kändes ännu märkligare eftersom det bara är utmed väg 9/19 hela tiden, inga avstickare någonstans. ELLER?

Det visade sig ha en helt naturlig förklaring. Det var inte vanliga Skåneexpressen linje 4 mellan Ystad och Kristianstad, utan här hade Skånetrafiken på eget bevåg snickrat ihop en spännande lösning för den som kände ett sug efter riktigt mycket kollektivtrafik. Först skulle man åka från Skåne Tranås på fel håll, alltså mot Ystad istället för mot Kristianstad, bara en sån sak. I Tomelilla skulle man sedan av och byta till pågatåg mot Malmö. I Malmö fick man sedan ta Öresundståget mot Karlskrona för avstigning i Kristianstad, för att slutligen kliva ombord på Skåneexpressen linje 3 mot Simrishamn och kliva av här hemma i Ankeborg. Vet inte hur familjära alla är med Skånes geografi, men jag kan väl säga som så, att raka spåret till Skånes Tranås härifrån så är det tre mil. Denna resa blir däremot en liten tripp på drygt 20 mil, men det kostar å andra sidan bara 99 kronor (ännu billigare om man har JoJo-kort).

Så om det är någon som är sugen på en roadtrip runt Skåne på midsommardagen så vet ni var ni ska börja resan någonstans. Kom ihåg var ni hörde det först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar