onsdag 13 juni 2012

Läskris

Snart är det läggdags, och jag kom precis på att jag inte har någonting att läsa. FASA! Läste ut Jag ska göra dig så lycklig igår, och nu är det tomt i högen av olästa böcker. Eller jag menar, det finns ingen hög med olästa böcker längre. Det är inte fullt så illa som det låter eftersom jag har olästa böcker ståendes lite här och var i hyllorna i huset. Men ingen som jag just nu och på rak arm känner att jag är supersugen på att ha som sängkamrat ett tag framöver. Dessutom är jag lite ding i bollen, för att använda ett uttryck som var hett omkring 1953, efter att ha tagit knarkhuvudvärkstabletter, så den beslutsfattande förmågan är det väl lite sisådär med. Det får väl bli något lättsmält från nostalgihyllan i övre hallen. Typ Annika på grönbete.

(Är lite fascinerad av Annika-böckerna. För er som inte var med på 70-talet och hade Wahlströms böcker med de gröna och röda ryggarna i allmänhet och hästböcker i synnerhet, så handlar Annika-böckerna om Annika, som är en tonårstjej som börjar rida på ridskola och efter en kort tid så visar det sig att hon är en talang av guds nåde, och snudd på den enda som kan rida den fantastiska hästen Turk. Turk ägs av Harry, som är en halvt autistisk karl som är en OUTSTANDING BEGÅVNING i allt som har med hästar att göra, men trots detta så överlåter han den övernaturligt svårridna hästen till Annika (typ 15 år) och hennes lillasyster Bettina (typ 8 år) medan han åker iväg och jobbar i ett tävlingsstall i Norge stup i kvarten. Annika åker land och rike runt och även utomlands och tävlar med Turk (Annika, men framför allt Bettina, brukar åka tillsammans med Turk INNE i transporten, bara en sån sak) och vinner ära och berömmelse, och då och då dyker den där djävla mutist-Harry upp från ingenstans och muttrar att det var väl bra gjort, och så försvinner han igen och lämnar kvar Annika med svärmande tonårsflickhjärta, och den extremt dyrbara Turk. Så hade det ju inte direkt gått till idag, kan man ju säga. Man undrar ju lite, Annikas och Bettinas föräldrar, hur tänker dom, och hur tänker Harry när de överlåter en jättedyr tävlingshäst och slutligen ansvaret för en hel djävla ridskola till en TONÅRING? Det hade inte gått till så här idag, kan jag väl säga utan att överdriva alltför mycket. Men det är lite underhållande ändå.).


2 kommentarer:

  1. Och jag som alltid läst sa mycket, hur har jag kunnat missa denna litterära skatt? Namne som jag är och allt. Och ridtjej var jag ocksa saklart. Sen vet jag inte riktigt vad som hände.

    Annika

    SvaraRadera
  2. Jag dristar mig till att ge några lästips, flera har du säkert läst:-)

    Två tips inom det socialrealistiska området, men väldigt olika stil:
    Utrensning av Sofi Oksanen
    Vilken bok som helst av Roslund och Hellström

    Två tips om ickerealistiska men väldigt sköna böcker:
    Slutet på mr. Y av Scarlett Thomas
    Capirinha med döden av Maria Ernestam

    Lättsam läsning:
    A spot of bother (tror den heter Utslag av oro på svenska) av Mark Haddon

    Verklighetsbaserat med twist:
    The terror av Dan Simmons

    Nu är det din tur:-)
    /Em

    SvaraRadera