tisdag 12 mars 2024

Till stallet istället, v 11 2024, pt 1

Igår var det dags för hästbyte och på vägen dit funderade jag i hoppfulla termer. Var det till exempel inte djävligt längesen jag fick rida en ponny? Borde det inte vara dags för det nu? Fast vi i Bästa Måndagsgruppen™ verkar ju vara predestinerade till att få rida de hästar som inte går så mycket, och enligt uppgift så går alla ponnyer tillräckligt mycket, så det får man väl antagligen se sig i månen efter, åtminstone på måndagarna. Men Tösen kanske? Henne var det ju rätt längesen jag hade? Sådär gick mina funderingar, men uppenbarligen i helt fel riktning för på tavlan stod det Fullblodet vid mitt namn.  GULP. Fullblodet är, som namnet inte bara antyder utan även uttalar i klarspråk, ett fullblod. Fullblod är inte riktigt min typ av häst, tycker jag, men det var ju bara att gilla läget. Tror i och för sig alla i Bästa Måndagsgruppen™ som ridit Fullblodet, och det är nog i princip alla utom jag, har gillat henne, hon är nog rent generellt ganska poppis. Men hon tillhör de hästar som jag tycker är lite för känsliga och lite för pigga för min smak. Många gillar ju den typen av hästar, men jag hade hellre valt en tjock och slö fjording alla dagar i veckan. 
Men nu fanns det ingen slö och tjock fjording att tillgå, så det var bara att klättra upp på Fullblodet och gilla läget. Vi red en övning som var så här: Trav, vänd halvt igenom från A till B i skänkelvikning, tiometersvolt vid B, sedan öppna mellan B och M, sedan halvt igenom i skänkelvikning från C till E, tiometersvolt vid E och så öppna mellan E och K. Sedan var det: vänd halvt igenom från A till B i skänkelvikning i trav, tiometersvolt vid B, galoppfattning ur volten, avbrott till trav vid M, vänd halvt igenom i skänkelvikning i trav mellan C och E, osv osv i en evighetsövning. Det var både jobbigt och svårt, för allting hände hela tiden och speciellt övergången från galopp till trav och hinna få till en  bra hörnpassering och balanserad vändning på bara några få meter var lurigt.
Det gick väl ändå rätt så okej att rida Fullblodet, tycker jag. Fast hon hade stora rörelser, och munnen var besvärlig, tycker hon gick bakom lod väldigt mycket. Men det sa Ridlärare A efteråt att det var bara att på med mer ben och mjuk i handen, så det får jag väl testa nästa gång. Tycker ju det är svårt innan man hittar knapparna så det kan väl bara bli till det bättre tänker jag. Annars kändes Fullblodet väldigt mjuk och fin och sidvärtsrörelserna var fina, fast hon tappade lite energi mot slutet. Jaja. Det här var väl nyttigt för mig, antar jag.  

2 kommentarer:

  1. Vi hade ett fullblod i min ridgrupp i ungdomen, Didrika hette hon. En dröm att rida, mjuk och fin. En riktig drömhäst.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns också ett fullblod från förr, en f d galoppör som hette So Quick. Han var den lataste hästen på hela ridskolan och vi tyckte att han borde ha hetat So Slow :)

      Radera