onsdag 3 maj 2023

Maj!

Då var det maj, och slut på min FETE-långhelg. Var ju ett genidrag att ta ledigt både i fredags OCH igår så att det tillsammans med första maj blev fem dagars ledighet. Som kändes som fem timmar, cirka, men det är väl så det är. 

Vad har jag då gjort den här fantastiska långhelgen? Inte jättemycket, ska väl erkännas. Eller det beror väl på hur man räknar. Inte jättemycket som genererar skrönor ur mitt livs novell i alla fall. I fredags gick jag en promenad med hundarna. Passade på att köra min lilla intervallträning. Tidigare har jag gjort det på 2-kilometersslingan på det lokala motionsspåret och det är SVINJOBBIGT (trots att mina intervaller för tillfället består av 15 sekunders löpning och 45 sekunders gång) eftersom det är så kuperat och nog fan är det alltid dags för spring när uppförsbacken står som en vägg mot en. Nu körde jag mina intervaller på platt mark istället och det var inte ett dugg jobbigt trots att jag hade tre hundar med mig som inte alltid var helt eniga om vilket tempo och riktning vi skulle ha. Kanske är den där kuperade slingan min variant av Karate Kids (eller rättare sagt, Mr Miyagis) wax on, wax off så att jag plötsligt en dag framstår som värsta Evy Palm? Inte så sannolikt, men det var en uppiggande tanke. Dessutom såg jag årets första sädesärla på vägen hem från skogen. Det vet ju alla att det betyder att NU ÄR DET VÅR. På riktigt. 

På lördagen gjorde jag väl ungefär samma sak, minus intervaller, sedan städade jag hos hönsen, rensade ogräs, sådde palsternackor i en pallkrage samt förberedde ett antal pluggbrätten för ytterligare sådder. Sedan var det dags att åka till spårskogen för att lägga spår inför söndagens kurs. Fick för en gångs skull till ett riktigt bra spår! Det är verkligen inte självklart när man som jag totalt saknar lokalsinne och spårskogen både är stor, väldigt kuperad och indelad i områden vars gränser oftast framstår som ytterst diffusa. Men för en gångs skull så. På kvällen hade jag och min man bestämt oss för att gynna den lokala pizzerian, vilket vi gör kanske en gång i månaden. Jag är inte sådär jätteförtjust i pizza så jag brukar beställa kycklingrulle. Nu visade det sig att de bytt ut kycklingköttet, som brukar vara tärnat, mot någon slags fjösiga kebabslamsor vilket gjorde att det inte alls var lika gott. Besvikelse! Nu vete fan om jag är så sugen på att gynna det lokala näringslivet längre, men de ska få en chans till. 

Söndagen var en heldag i spårskogen, där Laban spårade som en liten klocka. Finns ju få saker som gör en på så gott humör som ett lyckat spår (och få saker som kan göra en så SUR som ett dåligt/misslyckat spår). Nu var det inte ett fullängdsspår, men ändå nattgammalt och med alla svårigheter. Han pysslade på med sitt i godan ro, tog vinklarna som om han hade vinkelhake med sig, gick ut i återgången och tillbaks igen, snurrade något varv och så var det bara att haka på. Härligt. 

Åkte hem med ambitionen att fixa lite i trädgården innan kvällen, men det blev mest att jag stod och hängde på staketet och pratade med en granne medan våra hundar lekte med varandra. Det var ju valborgsmässoafton, men att stå och frysa vid en eld är väl det mest meningslösa fir man kan tänka sig tycker jag, så vi kollade på Fantastic Beasts, The secret of Dumbledore istället. Jag och min man alltså, inte jag och grannen. Lite oklart om det endast var Dumbledores sexuella läggning som var hans hemlighet, eller var det något mer som jag inte fattade? 

Sedan var det första maj som i vårt fall inte betydde mer än en i det här fallet ledig måndag som jag inledde med att promenera 13 kilometer och sedan körde jag ett pass tabata för första gången på länge. Har gjort om passet en gång till och tagit bort alla övningar som eventuellt frestar på min arm (som, peppar, peppar, inte gjort ont på ett tag) och det blev bra! Var sjukt nöjd med mig själv efteråt. Åt lunch, fixade lite i trädgården, slappade lite och sedan var det dags att åka till stallet. 

Igår var det promenad, pilatesträning, lunch och sedan trädgårdsfix igen. Planterade vinbärsbuskar i vår nya inhägnade del av trädgården, dels sådana som jag dragit upp som sticklingar, dels sådana jag grävde upp från en annan del av trädgården och så några som jag köpt. Det var inte själva planterandet som tog tid, utan snarare att rensa bort all kirskål som också hävdade sin rätt att växa där. Jag gillar att rensa kirskål, det är något meditativt med att sitta där och krafsa i jorden för att få tag på så mycket rötter som möjligt, och hönsen blir ju överlyckliga när man stjälper in en korg med ogräs till dom. Tyvärr är inte min kropp lika överförtjust. Sedan jag fick artros så kan jag inte sitta på knä längre, utan får köra någon slags variant på den lilla sjöjungfrun tills ryggen protesterar mot att vara en saga av H C Andersen. Men man får kämpa på. Planterat blev det, bestämde mig sedan för att det fick vara färdigjobbat i trädgården och gick in och lade mig på soffan och läste ett par timmar. G-Ö-T-T. Ja, sedan var väl långhelgen i stort sett slut. Det gick väldigt fort måste jag säga. Nu väntar en kort jobbvecka (G-Ö-T-T) och sedan en helg som är ganska tom än så länge. Enligt väderprognosen ska det vara kallt, bara omkring 5 plusgrader både lördag och söndag, vilket känns tröttsamt med tanke på att våren hittills varit osedvanligt kall, men det är väl bara att pälsa på sig och gilla läget. 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar