torsdag 10 mars 2022

Money makes just nu i första hand veterinärens world go round

Gudarna ska veta att det inte är gratis att ha djur. Vet inte varför just gudarna ska bli inblandade i detta när det räcker så väl med att vi vanliga dödliga tar en titt på kontoutdraget för att inse att några gudar knappast är närvarande och bistår med en hjälpande hand.

För cirka två veckor sedan hörde jag att Remus liksom tuggade på något. Det fanns ingenting som han rimligtvis skulle kunna tugga på, så jag öppnade hans mun och insåg att han tuggade på en halv kindtand. Den andra halvan satt kvar, men så kan man ju inte ha det. Ringde en veterinärklinik som är lite mer specialiserade på hundtandvård än vad den som är närmast är, fick en tid dagen därpå, åkte dit (1 timmes resväg), fick konstaterat att tanden behövde opereras ut, men eftersom det rör sig om en relativt gammal hund (12 år) med blåsljud på hjärtat så måste man först göra ett hjärtultraljud, dels för att ha koll på att hjärtat inte blivit förstorat sedan föregående kontroll (för i så fall kan man behöva sätta in medicin), och dels för att bedöma huruvida det är en risk att söva. Fick tider för det ena och det andra och åkte hem (1 timmes resväg). I måndags åkte jag dit (1 timmes resväg), gjorde hjärtultraljud (ja, det var alltså inte jag som utförde själva undersökningen), fick konstaterat att allt såg bra ut, åkte hem (1 timmes resväg). Igår åkte min man dit på morgonen (1 timmes resväg), lämnade, åkte till jobbet (1 timmes resväg) och på eftermiddagen åkte jag dit (1 timmes resväg), hämtade ut en ynklig hund som blivit en kindtand fattigare, åkte hem (1 timmes resväg). Rätt så många timmars resväg och det är ju jättekul att dieseln nu kostar närmare 28 kronor litern. TJUGOÅTTA KRONOR LITERN? Det är ju för fan helt sinnessjukt. Utöver det så betalade jag omkring 4000 kronor igår (efter att försäkringsbolaget varit generösa och "direktreglerat" så i själva verket skulle det väl gått lös på cirka det dubbla. Hjärtultraljudet kostade drygt 2000 och den inledande undersökningen nästan 2000. TJOHO liksom. Ska dock skicka in dessa kvitton till försäkringsbolaget och hoppas att försäkringen tar i alla fall en del av dom.

Förra månaden så fick Laban operera ut två mjölktänder som inte hade lossnat, det gick på runt 4000 som INTE täcktes av försäkringen. Utöver det så blev Hilding plötsligt inkontinent och fick göra ett akutbesök hos distriktsveterinären, 3400 kronor senare fick han konstaterat urinvägsinfektion. Har skickat in kvitton även på detta till försäkringsbolaget och hoppas på lite återbäring. Snart ska också själva försäkringen betalas, det går lös på nästan 15 000 per år. Det är väl egentligen inte pissdyrt med tanke på att det är fyra hundar, en kompis till mig som har en mer skade- och olycksdrabbad ras betalar nästan lika mycket för EN hund. Men ändå. Det är pengar som ska ut och inte tycker jag man får särskilt mycket för dom i relation till hur mycket man slantar in. 
Nu har det dessutom precis kommit hem ett halvårsförbrukning av eldningspellets, som kostar, inte jättemycket om man slår ut det på en månad, men mycket pengar som ska betalas på ett bräde. Det har ju inte med hundarna att göra, men det var ändå en sur räkning som dök upp i ett opassande läge. 

Vi är inne i en likviditetskris, sa jag till min man, fast i vårt fall handlar det om att vi får nalla från sparkontot för att täcka de löpande utgifterna som regnar in just nu. Alla har ju inte ens ett sparkonto att nalla från, så jag fattar att detta är priviligerat gnäll för rika. 1 april är det dags för lönerevision, men med tanke på det rådande världsläget (vår branch är drabbade av helt ohemula prishöjningar på råmaterial och företaget ägs av ett investmentbolag vars agenda aldrig har inkluderat feta löneökningar) så utgår jag från att man bara får avtalsenlig höjning. Förr i tiden hade vi lönesamtal, men det har man inte i Danmark. Inte för att jag jobbar i Danmark, men alla våra chefer är danska så därför får man numera bara ett mail med information om vad sin nya lön är.  Ska inte påstå att jag tycker att jag är direkt underbetald, men man vill ju alltid ha lite mer än vad man faktiskt får?   

Men med tanke på världsläget så ska man ju verkligen inte gnälla, det ska man inte. Plus att Remus är pigg och glad igen istället för att ha lommat omkring och sett rätt så moloken ut. Om man själv hade brutit av en kindtand så att hela pulpan var blottad och tvingats gå runt i detta tillstånd i över en vecka så hade jag verkligen inte heller slagit några frivolter av lycka. Men nu är tanden borta, Remus är glad, hjärtat slår fint, våren är på ingång, man får fokusera på det. 


4 kommentarer:

  1. Ja ikke for å blogge i din blogg, for jeg skriver da sannelig lange nok innlegg på min egen, men jeg bor jo presis på rysska grensen og man bare hallo, geopolitikken, kan du roe litt ned eller kan jeg kanskje få direkte lønn fra staten for å bli boende? Jeg får heldigvis ingen overraskende regninger fra veterinæren men funderer på å begynne å utvinne min egen diesel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en liten egen oljefyndighet hade sannerligen inte varit dumt. Oj vad långt norrut du måste bo?

      Radera
  2. Blev det nagra valpar?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte än, har inte hört något men de (uppfödarna) brukar inte göra ultraljud och en del tikar kan det tydligen dröja rätt länge innan det syns något på, så jag håller fortfarande tummarna!

      Radera