måndag 20 januari 2020

Svaren på frågorna

Ibland lönar det sig att sitta i fikarummet på jobbet och bladdra på om händelser i sitt liv. Typ att man håller på och möblerar om hemma och att man saknar ett par hyllplan till sin nyförvärvade Billyhylla. För vips så var det en kollega som skulle till  IKEA i veckan och som erbjöd sig att handla även åt mig, IKEA-hataren nummer 1. G-Ö-T-T.  Blir nämligen matt i själen bara av tanken på att behöva baxa mig iväg 10 mil till närmaste IKEA-varuhus och stånga mig genom 2000-talsversionen av helvetets innersta kretsar för två bitar fanerklädd spånskiva och åtta metallpluppar. Det finns ju så många andra som ser detta som ett sant nöje, och då kan man ju slå två flugor i en smäll så att säga. Kan inte bli mer win-win där.

TV-bänken ska min man göra en ritning på i afton, och enligt honom så är det sedan en smal sak att snickra ihop en dylik. Det säger han ju i och för sig om allt, så det får man kanske ta med en nypa salt. I denna tv-bänk ska det göras någon slags kanal där alla sladdar fiffigt ska gömmas och det hade ju i så fall varit utomordentligt förnämligt. Vi får väl se hur det slutar.

Sitter nu och jobbar i nämnda vardagsrum, ska ha ett möte om en liten stund. Med kamera. Samma BROADCAST-upplägg som för ett tag sen. Har förberett genom att plocka bort en av Tages älsklingsleksaker, ett strutsägg (eller i alla fall en oval grej i samma storleksordning) i hårdplast som han älskar att putta iväg och jaga efter. Då låter det som om en hel skolklass har redskapsgymnastik i ens relativa närhet. Och så har han plötsligt råkat vispa in den under soffan eller i ett hörn och får inte ut den igen, och då gråter han ledset tills någon förbarmar sig och sträcker in sina långa armar och räddar den. Känns ej så proffsigt att ha det som ljudkuliss när man ska sitta bland slipsar och verka lite seriös. Mötet var så sent på eftermiddagen att jag slutade tidigt, var ledig några timmar och nu ska jag snart på det igen. Som en delad tur inom vården fast självvald. Vem kom på delad tur? Alltså att man först jobbar typ fem-sex timmar, sedan är man ledig kanske tre timmar mitt på dagen, och sedan jobbar man ett pass till  efter det. Vem vill ha det så? De där timmarna kan man väl i bästa fall använda till att uträtta ärenden på, men vem har ärenden att uträtta varje dag? Bor man långt ifrån jobbet är det ju inte ens lönt att åka hem, och även om man bor nära så hinner man väl ändå inte göra något speciellt vettigt på de timmarna. Vad är det som gör att schemaläggning i vården är så himla mycket krångligare än i industrin? Där förekommer det ju också att man jobbar 24/7 men då har man skiftgång och det är inget hattande hit och dit så att man aldrig riktigt vet hur eller med vem man jobbar. En kompis till mig jobbade på sjukhus, de hade ett såkallat tvättstugeschema så att de själva bokade sina arbetspass. Det är ju rätt lyxigt, kan man tycka (det är ju inte jättekul att jobba skift och ha någon form av aktivitet på kvällarna eftersom man då och då och med en viss regelbundenhet förväntas infinna sig på en arbetsplats). Men det togs bort igen (på den avdelningen i alla fall) för folk skötte inte det och det fattades jämt folk så att den som var ansvarig för bemanningen fick inte göra annat än att sitta och pussla och flytta på folk så att det skulle bli rätt och så blev de personerna sura för att de inte fick jobba som de hade tänkt. Då var det så här: att för varje period så var det sagt att man skulle boka ett visst antal A-, B- och C-turer (A=morgon, B=dag, C=kväll) och gjorde alla det så fanns det alltid tillräckligt med folk så länge ingen blev akut sjuk. Men det gjorde inte folk för då fanns det dom som bara ville jobba till exempel på kvällar och nästan ingen som ville jobba på morgnar (eller om det var tvärtom) och då föll ju allting. Då skulle man ju kunna tycka så här: att det skulle finnas möjlighet att lägga in en spärr så att när man har bokat X antal C-pass under en period så skulle det inte GÅ att boka fler. HUR SVÅRT KAN DET VARA, VA?

Nä, men nu ska jag väl förbereda mig lite för min VIDEO SESSION IN ENGLISH. Eller nåt. Problem: är så fruktansvärt trött p g a sovit som en kratta hela helgen. Tror inte det ser bra ut om jag sitter och tokgäspar, så jag får väl hoppa ut i köket och fixa något uppiggande. Tjoflöjt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar