fredag 16 januari 2015

Semlestatus

Jag älskar semlor. Vanliga hederliga semlor, inga himla nymodigheter med wienerdeg eller smördeg eller nåt annat fusk. Eller ännu värre - chokladsemlan, som jag av ren nyfikenhet och i tanken att "semlor är gott, choklad är också gott" köpte för några år sedan, men det var ungefär som när Brasse skulle baka sockerkaka i Fem myror är fler än fyra elefanter och tyckte att det var väl självklart att man skulle ha i korv som är så gott i sagda sockerkaka. Nej. Vissa saker gifter sig helt enkelt inte i munnen.

Är rätt kräsen när det kommer till semlor. För att jag ska bli helt nöjd så måste bullen ha rätt konsistens och får absolut inte innehålla för mycket kardemumma. Mandelmassans smak och konsistens är också mycket avgörande, ve det konditori som bara joxar i lite färdigköpt mandelmassa när alla vet att den ska vara blandad med inkråm, grädde och gärna en dutt vaniljkräm också, och så får det inte snålas så att man först måste jobba sig igenom ett ton bulle för att komma till själva mandelmassan. Vidare får det inte vara för mycket grädde, fast det problemet är ju det lättaste att åtgärda för det är ju bara att peta undan överskottet, men det känns ju rätt onödigt.

Ledande position i jakten på GULDSEMLAN är Café Sandhem i Vä. Deras semla är så nära den perfekta semlan man kan komma, så i regel köper jag bara semlorna där. I år har jag hunnit tugga i mig två stycken varav noll har varit därifrån. Den ena köpte jag när jag var i stan häromdagen och fick för mig att köpa med mig lite fikabröd när jag skulle besöka Nikky och prinsarna. Den var väl "sådär". Lite för sliskig, mandelmassan var inte speciellt god och så var det för mycket kardemumma. Igår köpte min man semlor på Ica, ni vet såna där i pappkartong med ett litet plastfönster som inte brukar vara särskilt goda och det var inte de här heller, det var bara tanken.

Två mediokra semmelupplevelser efter varandra medför att jag nu suktar efter Den Perfekta Semmelupplevelsen mer än någonsin, men nu är det helg och jag har inga planer på att passera bygränsen annat än till fots och då blir det lite väl långt att ta sig till Café Sandhem, så jag får väl försmäkta utan semlor på denna ö. Men nästa vecka. Då djävlar!

Nu ska jag dricka champagne (ok, mousserande vin då) och bland annat fira att det är fredag och att handbolls-VM börjar idag. Tjo flöjt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar