lördag 3 januari 2015

Lördagsfriden

Idag hade jag lite ärenden i stan. Skulle på apoteket, systemet och besöka en gårdsbutik (som ligger utanför stan i och för sig) för att köpa grönsaker. Samt passa på att sticka inom jobbet och skriva min tjänstgöringsrapport för december, för när jag skulle göra det innan julledigheten så var det något systemunderhåll (?) för det programmet så att det inte gick, och sen när jag kommer tillbaks så tror jag det är typ för sent? Hatar att ha sånt där hängande över mig och när jag ändå hade vägarna förbi så. Listig som jag är så tänkte jag att jag skulle ta med mig taxarna, ställa bilen på jobbet och ta en taxpromenad i gamla hoods. Hatar nämligen att ha bilen stående obevakad medan jag är ute och traskar, inbillar mig alltid att det ska bli inbrott eller att någon ska tömma den på diesel under tiden som jag intet ont anande spatserar omkring i vår herres hage i timmar. Men inlåst på jobbet kändes ju rätt säkert. Sagt blev gjort. Åkte till jobbet, larmade av, gick in, startade datorn, väntade hundra år på att inloggningsprocessen skulle tugga sig igenom alla steg, väntade ytterligare hundra år på att löneprogrammet skulle starta, lade in mina semesterdagar och komptimmar, loggade ut, gick ut, larmade på, tog taxarna, promenerade tolv kilometer under vilka jag kom på att jag glömt att registrera min VAB-dag, återvände till jobbet, larmade av, gick in, startade datorn, väntade hundra år på att inloggningsprocessen skulle tugga sig igenom alla steg, väntade ytterligare hundra år på att löneprogrammet skulle starta, försökte lägga in "vård av barn", hittade inte det alternativet. WTF. Jag är väl för gammal. Fick ta "vård av närstående" och skrev en kommentar, kom sen på att vård av närstående har man kanske betalt för? Fy fan, SKA ALDRIG MER VABBA, det har bara varit elände från början till slut, och då var själva umgänget med det sjuka barnbarnet det lilla problemet och försäkringskassan det stora. Har fått ett ton blanketter som ska fyllas i efter bästa förmåga och när vi skulle fira jul kom jag helt stämningsfullt dragandes med papperslappar om kontaktuppgifter till förskola och föräldrarnas arbetsplatser och man bara: MEN VET DOM INTE REDAN DET PÅ FUCKING DJÄVLA FÖRSÄKRINGSKASSAN ELLER?

Den som lever får se om det kommer några pengar eller om hela jobbets lönestatistik blir helt snedvriden nu när jag har freestylat med ledigheterna. I alla fall, efter att ha loggat ut och larmat på och uträttat övriga ärenden så kom jag äntligen hem och nu är jag så trött som om jag hade utfört hundra dagsverken. Stadsmiljö är ingenting för mig, och jag tycker att taxarna ser rätt tagna ut de också. Det har varit extremt många lyktstolpar att kissa på för dom. Antar att det är många intryck i den urbana miljön att ta in, för de sover som klubbade sälar nu. Och nästan jag med. Ska sätta på ett avsnitt av Hem till byn på öppna arkivet och dega en stund nu tänker jag mig.  

Apropå ingenting. Utanför Ica satt en tiggare. Var övertygad om att jag hade en tjuga och stannade framför henne och började rota i plånboken men där låg en femhundring och en femtiolapp. Kunde inte med att stoppa ner plånboken igen så jag gav henne femtiolappen. Sedan åkte jag till systemet i Åhus. Där satt det en annan tiggare, och det måste ju vara öken i hökaröven att sitta där medan folk vallfärdar in och ut och tokhandlar årgångsviner och VSOP-konjak innan de sätter sig i sina BMW-SUV:ar och gasar bort till Jontes och köper den bästa kalvfärsen. Kan ju inte vara jättekul att tigga i sån miljö tänker jag mig, och jag kände mig astaskig som inte gav den stackaren något när jag hastade förbi med mina ekologiska viner, men man kan ju kanske inte ge till alla, jämt och jag hade ju dessutom redan gett bort min femtiolapp till en landsman (eller heter det landsmaninna? Landskvinna har jag i alla fall aldrig hört), fast det kunde ju inte han veta. Jag ger han som sitter utanför Konsum härhemma varje gång jag är där och handlar, men det hjälper ju inte den stackaren som sitter och fryser i Åhus. Inbillar mig att det borde vara lönsamt eftersom folk är rika, men samtidigt har jag ju sett klipp på youtube på folk som tigger på Stureplan vs någon förort och det är rätt deprimerande, att de som har pengar som gräs inte kan skänka så mycket som en krona. Min man berättade att tiggaren utanför Ica i Brösarp hade tomtekläder på sig veckan innan jul, vet inte vad det ger för bild till små barn, kanske att de har varit så onda att tomten får sitta och tigga ihop klapparna. Men det är säkert någon lättkränkt fan som har tagit itu med det redan, det skulle inte förvåna mig det minsta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar