onsdag 15 januari 2014

15. En grej som gör mig vansinnig i vardagen.

Oj, det är ju mycket, måste man ta bara en grej? Är extremt bra på att reta upp mig till förbannelse på saker, folk, vädret, you name it. Sen är jag väl inte direkt Farmen-Qristina som går omkring och svär och domderar och lever jävel så fort jag stör mig på något, och inte heller en sån som vredgat plitar ihop en anonym "dagens tistel" i lokaltidningen, utan kanske något mellanting.

Men ja, jag greppar väl något ur korgen av störigheter och en sak som verkligen gör mig vansinnig är folk som tycker att precis allting som inte går deras väg är en "kränkning". En lärare får inte säga till en elev som beter sig illa, för då är det en kränkning av nån djävla snorunges självpåtagna rättighet att sköta sitt privatliv på lektionstid. Man får inte neka en person som ser ut som en karl men "känner sig som kvinna" tillträde till damtoaletten för då är det en kränkning mot den personens könstillhörighet, och sen kan jag väl ge mig fan på att det är någon som blir kränkt av att det kommer in en karl på damtoan också. Och så vidare i all oändlighet, ni fattar vad jag menar. 

Att diskriminera, särbehandla eller exkludera någon på grund av till exempel etnisk tillhörighet eller kön, det är exempel på att kränka någon. Att hugga tag i Pelle, 14 år, när han tränger sig före i busskön utan att betala är det inte. När Pelle (eller kanske snarare Pelles föräldrar) ställer sig och gapar om att han blivit kränkt så urvattnar man begreppet kränkning till en ljummen lervälling där alla ska vara med och plaska och ingenting går att urskilja eller kommer upp till ytan oavsett hur allvarligt det är. De som verkligen är/blir kränkta på riktigt är det inte längre någon som lyssnar på. Det är precis som när begreppet feminism ska mynna ut i någon löjlig djävla debatt om ifall Herr Gårman ska ha kjol eller byxor, som om det är där som de verkligt stora samhällsproblemen ligger och plötsligt blir det ett slags löjets skimmer även över snedvridna maktstrukturer och orättvisa lönesättningar.

Eh. Ja. Det var en grej som gör mig vansinnig i vardagen. Det finns fler.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar