torsdag 3 november 2011

Röd och gul och vit och svart gör detsamma har han sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jord

Det lär väl inte ha undgått någon att ordet neger är ett stort no-no om man vill vara politiskt korrekt. Fast jag vet inte om jag tycker det är så himla mycket bättre när folk börjar flacka med blicken och undra vad de ska säga istället och försöka få "mörk" eller "färgad" att låta så himla avspänt och naturligt.
En gång sa en neger som jag jobbade ihop med, "du ska vara stolt över att du är svart", till en annan neger som också jobbade på samma ställe, men då blev den senare precis skogstokig eftersom hon inte såg sig själv som svart utan som brun. Ja herregud. Hur man än vänder sig har man röven bak.

För ett tag sen framkom det uppenbarligen är så värdeladdat att skoja om kinesers utseende så att kinapuffsförpackningen måste ändra utseende för att inte en miljard kineser inte ska härskna till och börja blänga snett på svenska godishyllor. Och nu är man uppenbarligen ute på hal is när det gäller indianer också, för att nordamerikas ursprungsbefolkning, som tydligen är en mer politiskt korrekt benämning, ska slippa associera svensk tv-underhållning till när den vite mannen kom med sina åskkäppar och sitt eldvatten och tog över hela Amerika.  Eller nåt.

Det här känns väldigt mycket som att sila mygg och svälja kameler. Allvarligt, har inte indianer värre problem att tampas med än att man i ett litet avlägset land tusentals mil därifrån använder uttrycket "inte ha alla indianer i kanoten" för att beskriva någon som är lite bakom flötet...eller hoppsan, vad säger fiskare som yrkesgrupp om detta uttryck? Och jag går väl inte omkring och hänger läpp för att kålrot heter "swede" på engelska, eller rättare sagt, om det hade varit mitt enda bekymmer här i livet så hade jag varit djävligt glad.

Om det åtminstone hade varit en indian som hade reagerat, men nähä, det var någon surmagad viting bosatt i Sverige som tyckte att rätt ska vara rätt och får man inte säga neger så ska man minsann inte få säga indian heller och kände sig manad att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. Jag blir så trött! Jag har sagt det förr, och de proxykränkta blir uppenbarligen bara fler och fler. För att citera gamla goda tiders Sune Studs och Grönlandsrockarna: Och alla löjliga lagar, lördagsstängt på systemet, men de verkliga problemen skiter dom i. Det hade i och för sig ingenting med proxykränkning eller hittepårasism att göra, men ändå. De verkliga problemen med rasism finns fan inte på svenska konditorier eller i seriealbumet Tintin i Kongo från 1930. Väx upp för fan.

5 kommentarer:

  1. Vad jobbar du med egentligen? Om du inte redan jobbar som krönikör på nån blaska tycker jag att du borde göra det. MYCKET roliga inlägg du gör!

    SvaraRadera
  2. Iiih, vad glad jag blir! Jag jobbar som kvalitetstekniker på ett företag som tillverkar vägmarkeringar, att jobba med någon-form-av-skrivande har alltid varit en dröm...men inget mer. Fegt.

    SvaraRadera
  3. Vägmarkeringar? Den efterblivna undrar då: Trafikskyltar eller sådana där vita linjer på vägarna eller what? Komiskt att jag också jobbar med vägar/trafik. Fast jag babblar ju om dom jag.

    SvaraRadera
  4. Det är inte efterblivet att undra om vägmarkeringar, för det är världens doldis-bransch med noll insyn. Jag jobbar med de vita linjerna...ja inte de av kokain då. Fast det hade kanske varit mer lukrativt. Man blir kollega med både Tommy Körberg och Patrik Sjöberg och Gud och halva världen. ULF LUNDELL! Har inte han tagit kokain?

    SvaraRadera
  5. Det har han säkert! Fast det var då - numera snortar väl den gode Uffepuffe bara äppelmust från KIVIK.

    Lemmys självbiografi heter förresten White Line Fever - nåt åt det hållet skulle väl din också kunna heta?

    SvaraRadera