onsdag 6 september 2023

I was born with nothing but not in debt

Igår hade jag en sån rövig jobbdag där ingenting blev gjort. Det började med att vår etikettskrivare surt meddelade att den ville ha en ny rulle "printing foil". Jag vet inte riktigt vad det heter på svenska, men det har samma uppgift som ett karbonpapper, dvs ser till att texten printas på etiketten. En sån rulle varar i evigheter, minns inte ens när vi sist bytte den, men vad jag minns var att det var krångligt. Och krångligt blev det den här gången också. Jag tycker det är invecklat att trä en symaskin, det här att tråden ska in här och ut där och genom där och bakom och upp och ner och in och ut innan den ska petas in genom nålsögat känns ju extremt komplicerat även om det inte är det när man väl har lärt sig det. Att byta "printing foil" i vår etikettprinter är som att trä en symaskin, fast hundra gånger värre eftersom den här "printing foil:en" är tunn och sladdrig, färgar av sig så fort man petar på den och den ska dessutom träs in och ut på ställen som nästan inte går att komma åt och man tänker "hela tiden att det här kan väl ändå inte vara rätt? Det finns en liten bild på skrivarens insida på hur det ska se ut, men det är bara en massa svårtolkade cirklar och pilar och streck. Ingenting är det minsta intuitivt, svordomar krävdes men till sist kom den där djävla rullen på plats. Printade ut en etikett för att testa och jodå, den verkade funka...hann jag precis tänka innan printern oombedd sprutade ur sig ett sjok tomma etiketter, och så var det varje gång vi testade, plus att texten inte hamnade på rätt plats på etiketten. Jamen JAHA? Jag har FAN INTE TID MED SÅNT HÄR, väste jag till min kollega Stefan, som bland annat bidragit med a. moraliskt stöd och uppmuntrande tillrop samt b. en tumstock att peta med för att komma åt de ställen i etikettprinterns inre skrymslen och vrår där man inte kunde komma åt fastän man borde kunna det. 

Mailade supporten och fick raskt svar från den nya unga (antar jag) danska IT-supporten som ombad mig att skicka bilder på hur det såg ut. Då gick det plötsligt inte att skicka bilder till Teams-chatten med min RÖTNA jobbtelefon. Var tvungen att använda min privata lur, maila bilderna till mig själv, ladda ner dom på min dator och därifrån ladda upp dom i chatten. Sedan påstod han att den här folien (eller vad det nu kan tänkas heta) var felträdd, jag blev nästan kränkt och menade på att det kan den väl ändå inte vara om det kommer ut text på etiketten, det måste ju vara fel på någon inställning? Där visade det sig dock att IT-Mikkel visste vad han talade om, han skickade en annan bild som var cirka hundra gånger bättre än den som skrivaren själv erbjuder och där kunde man se att på ett ställe hade jag trätt under när det skulle vara över, eller om det var tvärtom. Och där satt det tydligen någon sensor som kände av både det ena och det andra, för när jag gjort om hela proceduren, inklusive svordomarna, så fungerade allt som det skulle. Halleluja. Då hade jag lagt över två timmar som jag inte hade på det. Enda positiva var att jag nu har gjort en bra instruktion med bilder som man fattar, så nästa gång den här "printing foil:en" tar slut så kommer det att gå som en djävla DANS. Skickade den här nygjorda instruktionen till IT-Mikkel i den händelse att någon annan har en likadan printer någon annanstans och får samma problem, det kändes inte osannolikt, och han tyckte den var "awesome" och skulle lägga in den i deras IT-databas. 

Sen dök nästa aber upp, det visade sig att jag inte hade tillgång till denna printer i mitt affärssystem (hade gjort mina testutskrifter från Stefans dator eftersom den står närmast etikettskrivaren). Vårt affärssystem är så gammalt att jag tror att det användes av publikanen Sackeus, ni vet han som klättrade upp i mullbärsfikonträdets topp för att kunna se Jesus när denne besökte Jeriko och som senare blev helt omvänd och gav bort alla sina rikedomar, och ibland tappar den helt enkelt sina inställningar och då är det inte bara att välja en skrivare på en lista utan det är en oerhört komplicerad historia att få tillbaks det som det var. Detta började IT-Mikkel jobba med, och då allt detta görs via fjärrstyrning så innebär det att man inte kan jobba under tiden utan bara titta på när IT-Mikkel provar sig fram, vilket i runda slängar tog evigheter. Hade lust att fråga om han inte hade någon instruktion för det i sin IT-databas, eller om han inte kunde fråga en vän, men det kändes taskigt så jag lät bli. Men det tog exakt HELA resten av förmiddagen. 

Efter lunch så började krånglet med lönesystemet. Vi har ganska nyligen bytt system, och det har fungerat bra hittills men nu gjorde det inte det. Har ju min dotter anställd sedan en månad tillbaka och då har hon inte kunnat logga in i lönesystemet för att registrera sin lön, så det har varit en historia för sig som man kan höja på ögonbrynen åt för det borde ju inte vara raketforskning att lägga till en ny medarbetare i ett etablerat lönesystem som jättemånga företag använder. Vi har ju ingen på plats som jobbar med detta, utan det är en outsourcad historia där det finns en person som jobbar vissa timmar och vissa dagar med våra löner, så det är inte alltid man får svar i rappet. Ja, igår löste det sig i alla fall (vi har förskottslön, så det var inte som att inte pengarna kommit in på kontot utan det var eventuell frånvaro och övertid som registreras i efterhand som inte funkade), då återstod bara att jag skulle attestera, men hon dök inte upp på min sida. Sen visade det sig att vår VD hade råkat attestera hennes lön (han attesterar lönerna för de som inte har en chef på plats), men den här outsourcade lönemänniskan mailade att hon hade avattesterat och nu var det bara för mig att attestera, men hon dök inte upp i mitt system. Tror det skickades TUSEN mail om detta igår utan att för den sakens skull komma närmare en lösning. 

Ja, det var min arbetsdag igår det. Så djävla meningslöst. Stack iväg och tränade intervaller efter jobbet, det var svettigt eftersom det plötsligt blivit högsommarvärme igen fastän det är september. Men det kändes rätt bra, i alla fall efteråt, hehe. Hittade en soffa på Blocket. Eller ja, hela Blocket vimlar av soffor men inte så många som passar in på våra kriterier om man inte är beredd att åka över halva Sverige och det är inte jag. Vi vill ha en helt vanlig hörnsoffa, helst i skinn, och 99 % av alla soffor som säljs verkar vara divansoffor som jag känner mig rätt så tveksam till. I teorin verkar det jättehärligt att kunna ha en stor del där man riktigt kan fläka ut sig, men i praktiken tycker jag mest att man ligger och krälar omkring som någon himla insekt på den. Ovärdigt. Men nu har vi hittat en helt vanlig hörnsoffa i skinn som kanske är grönt, kanske blått för 1200 spänn, det är ju ett helt rimligt pris för en soffa anser jag. Hoppas på att kunna hämta den i helgen, men Blocket är ju Blocket så vi får väl se. 



4 kommentarer:

  1. Jag köpte ocksa en skinnsoffa för ett antal ar sen. Ikea skulle ha en tusing för att ta med sig den gamla tygsoffan. Nixon pixon tänkte jag. Den gamla var det inget fel pa men med tva katter passar skinn bättre. Skalade av alla överdrag, dammsög som en galning väck alla katthar, tvättade överdragen och soffan blev som ny. La ut den pa en sajt och fick svar direkt. När tjejen som köpte den (för en tusing) kom och sag matskalarna i köket utbrast hon glatt, "du har katter, det har jag ocksa". Da log jag inombords och tänkte lycka till!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja katter och möbler är inte alltid en 100 % lyckad kombination :)

      Radera
  2. Jag har samma aversion mot divansoffor. Trevligt i teorin, men klumpigt och obekvämt i praktiken. Dessutom tycker jag att de är lite fula.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, fast det får man väl inte tycka i det här jävla landet :D :D :D

      Radera