onsdag 3 november 2021

I am the first line

Satt och jobbade i Excel och plötsligt så zoomades allting ut och blev pyttelitet. WTF, tänkte jag trött och började trycka ner slumpvisa kombinationer av Ctrl Alt Shift Alt Gr-tangenterna eftersom jag jobbar otroligt mycket med kortkommandon och därför ofta råkar slinta på tangenterna och så har man plötsligt fått ett engelskt tangentbord eller att något specialtecken inte längre fungerar, ET CETERA. Den här gången verkade det som att Ctrl-tangenten fått eget liv och börjat zooma in (men inte ut) helt självständigt. Annars zoomar man ju med Ctrl och scroll, men nu räckte det nästan att snegla åt vänster på tangentbordet för att ens kalkyler och diagram skulle bli knappnålsstora. MEN GUD VAD STÖRIGT, muttrade jag ilsket och tog till nästa metod i mitt IT-supportsjälvhjälpsregister, nämligen att starta om datorn. Men nähä, det funkade inte det heller. Började googla och hamnade på diverse IT-forum där det mestadels i väldigt förnumstig ton talades om att Ctrl-tangenten minsann bara kunde zooma med hjälp av scrollhjulet på musen och inte ensamt, men det kunde det ju uppenbarligen visst göra. Sen fanns det en massa Windows Update Recovery-fix och trix man kunde göra, men det kände jag låg lite utanför gränsen för min kompetens, och kontakta vår dääääänska IT-support kändes inte heller lockande, för de sitter ju i Dääääänmäääärk och när de ska fixa något så gör de det genom att fjärrstyra datorn, vilket såklart fungerar jättebra när det är något I datorn, men det är ju svårt att visa vad som händer när man rent fysiskt använder tangentbordet.  

MEN så testade jag att dra ut den lilla pluppen som sitter i datorn och som gör att datorn och det trådlösa tangentbordet kan kommunicera. Satte i den igen och vips var problemet löst. Inte för att jag fattar varför eller hur, men plötsligt började Excel uppföra sig exemplariskt och Ctrl-tangenten zoomade bara tillsammans med scrollhjulet som den brukar göra. 

Ni kan kalla mig IT-expert från och med nu. Mvh ÖdmjukTjej_68:a. 

1 kommentar:

  1. Var med om EXAKT samma grej i Excel för några veckor sedan och höll på att få spader men insåg att jag råkat trycka på något, så jag härmade så att säga det sista jag gjorde innan det blev så galet och det var någon konstig kombo av ctrl+F... någnting som gjort det så märkligt. Borde skrivit upp vad det var. Orutinerat. Det där med pluppen lät som en bra patentlösning dock!

    SvaraRadera