tisdag 16 november 2021

Däckad bilist

Har tagit tag i problemet "vinterdäck" och känner mig löjligt nöjd. I somras råkade jag backa emot en kant och fick punktering på ett bakhjul. Så djävla löjlig anledning att få punktering, det blev ett stort hål i sidan av däcket som inte på något sätt motsvarade den kraft med vilken jag backat mot kanten, det rörde sig om en hastighet på kanske 5 km/h, och naturligtvis på ett däck med skitbra mönsterdjup. Brast ut i en helt orimlig serenad av självömkan: (Jamen typiskt att det ska drabba mig under semestern, ska jag nu bli tvungen att åka in till STAN bara för att fixa ett djävla DÄCK, sånt här händer BARA mig, VARFÖR??? repeat x 100) varpå min man, förmodligen för att få tyst på gnället, lite provisoriskt bytte det plus det andra bakdäcket till mina vinterdäck eller friktionsdäck eller vad fan det nu heter, för enligt honom så var det lagligt att köra med både sommar- och vinterdäck bara man hade samma sort på samma axel. Detta skulle senare visa sig vara FEL-FEL-FEL, så do not try this at home. 

Ja, sen var väl tanken att jag skulle fixa det efter semestern, för min kraftigaste ursäkt var ju att jag inte hade lust att åka in till stan enkom för detta. Sen har det varit väldigt lätt att glömma bort det, kan jag ju säga. Aldrig har jag så lite tid eller lust eller feeling eller motivation för att göra någonting som involverar  något så trökigt som byte av däck, kan jag ju säga. Så jag har rullat omkring med två sommar- och två vinterdäck fram tills nu, när det börjar bli dags att byta till vinterdäcken. Då kom jag på att någon gång tidigt i våras så var det ett av vinterdäcken som började med oskicket att inte hålla luften ordentligt. Det är bara att åka in med det och be att dom byter ventilen, sa min man så käckt, för han är aldrig så snar att säga att det är bara när det gäller någonting han inte själv ska göra. Jag är ju annars fruktansvärt bra på att ta tag i saker och ting istället för att skjuta upp det, men bilen är min Akilleshäl. Så djävla tråkigt att klockorna stannar, och som det inte vore nog med det så blir man ju halvt ruinerad bara man sätter sin fot på en bilverkstad. Just den gången i våras var det ju ändå dags att byta till sommardäcken, så därför sköt jag problemet framför mig som en sann prokrastinerare. Vilket jag alltså inte ÄR i vanliga fall, men ingen regel utan undantag. 

Nu är det ju snart vinter och det där med vinterdäcken har ju pockat på uppmärksamhet ett tag även om det inte har varit direkt kallt i Skåne. Men det är väl bara en tidsfråga innan det smäller till och fryser på, och då vill man ju inte, jag upprepar inte, stå med två mediokra sommardäck och två rätt så kassa vinterdäck. Så i fredags bokade jag tid på en däckfirma som ligger på samma gata där jag jobbar, igår lastade jag in fyra blandade däck som jag inte hade en aning om vad som var sommar och vad som var vinter, körde dit och bara LÖS DET. Det gjorde dom med bravur. Alla som jobbade där såg ut som att de var med i Wheeler Dealers eller Moonshiners, väderbitna gubbar med stora skägg och magar, keps, pilotglasögon och skitig overall, men man får ju anta att de kunde sina saker. 6500 kronor fattigare blev jag, men nu har jag åtminstone fyra splitter nya vinterdäck. Det andra tar vi till våren så får du lägga upp en budget för det, sa en av Moonshiners-gubbarna tröstande när kontot dränerades på slantar. 

Åkte sedan till Biltema för att köpa nya lampor till bilhelvetet. Tyckte jag hade hela handskfacket fullt med olika modeller av glödlampor men inte den som behövdes. Biltema i Ankeborg håller på att bygga om och bygga ut, de ska bli Sveriges eller om det var Europas största Biltema. Fick irra runt i vad som kändes som dagar innan jag hittade glödlamporna. Betraktade matt hundratals hyllmeter av olika modeller och fabrikat, gav upp och hasade mot kundtjänst, visade med tragisk min upp den trasiga lampan för en anställd och frågade vad det var och hur man kunde hitta en sådan. En H1, 55W sa han  utan att tveka och med samma självklara tonfall som om han nyss sagt att jorden var rund. Jaha, och HUR ska man veta det, undrade jag lite uppgivet och fick en liten engagerad föreläsning kring att man kunde se det för det bara var ett stift och så vidare. ZZZzzzZZZ, men tack ändå till kundtjänstkillen. Obs, ej ironi. 

Nu ska bara min man hitta feeling för att byta lampan. Där går gränsen för min förmåga känner jag. Däck kan jag byta om jag måste, men lampor där man måste montera ut halva motorn för att ens kunna öppna kåpan, nej tack. Det överlåter jag med varm hand till någon annan. Själv festade jag loss det inne på Biltema och fyndade och fyllde på spolarvätska eftersom en irriterande lampa på instrumentpanelen hade varnat för det ett tag. Endera dagen kanske jag tvättar bilen också. Det är nog ett par år sedan sist och häromdagen frågade min kollega om det var min bil "den som är blå upptill och brun nertill". Så det kan vara dags. Om några veckor är det dags för besiktning, och det är dessutom tid för service. Tänker att jag tar besiktningen först, så kan jag ta service OCH fix av anmärkningar OCH eventuell ombesiktning samtidigt. December lär inte bli BILlig. 

2 kommentarer:

  1. Men alltså bilen! Finns det något tråkigare och bökigare att ägna sig åt? Allt kostar pengar.
    Eftersom jag har valt den fantastiskt praktiska lösningen att ha mina däck på en verkstad nära mitt torp 16 mil hemifrån går jag varje höst omkring med ångest för att det plötsligt ska slå till och bli vinter.
    Nå, nu tog jag mig i alla fall samman. Igår åkte jag till verkstaden och bytte däck när jag ändå varit på landet över helgen. Äntligen fixat! Men det hann jag bara vara glad och nöjd över i 20 minuter innan bilen talade om för mig att ena halvljuset inte fungerade. Orka!

    SvaraRadera