torsdag 14 december 2017

Jerusalem, vem fattar någonting?

Men herregud vilket himla liv det är om Jerusalem nu då. Känns ju som att alla är och rycker och sliter i den stackars staden, och nu har Donald Trump sagt att det är Israels huvudstad och därmed basta. Själv har man ju fått lära sig via svettiga och mödosamma SO-lektioner på högstadiet att Israels huvudstad heter Tel Aviv, men vem är man att komma och säga emot en cirkusclown från Amerika? Som med allting som rör den regionen är det extremt invecklat och tillkrånglat och infekterat och jag känner bara att jag ORKAR INTE helt och hållet sätta mig in i vad det rör sig om.

Men tydligen så är judarna världen över i allmänhet och i Israel i synnerhet jätteglada eftersom de själva har tyckt att Jerusalem, som inom judendomen är en helig stad, ska vara Israels huvudstad istället för träliga Tel Aviv, som FN eller nån har bestämt ska vara det. Om judarna får en huvudstad (eller i alla fall ett erkännande av densamma) som de har suktat efter sedan 1948 eller däromkring, då kan man ju förstå att palestinierna, som ju blev av med delar av sitt land p g a bildandet av staten Israel, härsknar till eftersom man på samma svettiga SO-lektioner har lärt sig att Jerusalem ändå är Palestinas huvudstad (det fick man nog till och med lära sig i söndagsskolan om jag inte minns fel, men gamla testamentets geografi är BANNE MIG inte så lätt att hålla koll på. Det är Kanaans land och Judéen och Galiléen och Filistéen och så alla landområden som Israels tolv stamfolk skulle ha, det är hundra gånger värre än Sagan om Ringen om ni frågar mig). Jerusalem är ju en helig stad även inom islam, så nu tjurar muslimerna för att de tycker att de har blivit snuvade på denna godbit i Mellanösterngottepåsen. Om jag förstått det rätt så består det palestinska folket dessutom BÅDE av muslimer och kristna, så hur man än gör så lär ju ingen bli direkt nöjd. Sen fattar ju inte jag riktigt varför någonting skulle bli mer sant bara för att Donald Trump uttalar det, men det var ju inte precis som att det var lugnt och stilla i området kring Gaza och Västbanken innan den där hovnarren i Vita Huset klampade in i det getingboet och rörde om med sina statements.

Sen kan jag ju rent generellt tycka att kan de för helvete inte bara KOMMA ÖVERENS OM HUR DET SKA VARA där nere? Den här konflikten har ju pågått sedan urminnes tider och det är ju inte så att en lösning verkar stå runt hörnet och vänta, det går ju inte en dag utan att det rapporteras om oroligheter, nya oroligheter och ännu fler oroligheter. Och döda. Det är väl ett rent under att det ens finns något kvar att kriga om, så många som dör i bombdåd och terrorattentat och eldstrider, och då tänker jag att kanske 95 % av det som händer filtreras bort i nyhetsflödet som ointressant för svenska folket.
Så här kan det ju inte fortsätta? Dela upp skiten i tre lika stora delar, ge judarna en del, muslimerna en annan och de kristna en tredje och sedan kan nu sluta upp att löjla er på det där viset, är mitt budskap* till världen idag.

Sådärja, nu var det sagt. Antar att min karriär inom FN inte precis kommer att gå spikrakt uppåt.



*Alternativt: skippa all religion eftersom den ändå bara leder till krig och förtryck och elände och misär.

3 kommentarer:

  1. Amen till det säger jag! Särskilt till asterisken. Men det blev nog lite fel när du i andra stycket utnämnde Palestina till en helig stad :), fast fan vet, men är inte Palestina ett hittepaland? Din lösning verkar helt ok tycker jag om de ända aldrig kan komma överens. I de flesta länder lever ju religiösa av olika sorter sida vid sida med ateister. Det är väl som det alltid är, karlar som ska brösta upp sig och fajtas för fajtandets skull. Jag är övertygad om att den stora majoriteten bara vill leva och ha det bra. Fast det syns förstas inte i nyhetsflödet.

    Annika

    SvaraRadera
  2. Tack, lyxigt med en privat korrekturläsare :D

    SvaraRadera
  3. Sorry, jag kan inte hejda mig ;) trots att jag vet att jag själv skriver fel ibland.

    SvaraRadera