tisdag 23 april 2024

Bortförda

Har läst Bortförda av EP Uggla, detta är handlingen:

Gastkramande psykologisk spänning i högt tempo. En het dag i juli ska Ida plocka upp sin systers barn på Björkens sommaröppna förskola, Niko ska hämta sin dotter, och Sima är försenad eftersom hennes sambo glömt bort att det är hans tur. Allt verkar vara som vanligt utom hettan. Men idag kommer varken de eller övriga anhöriga att hämta några barn. Småbarnsgruppen är spårlöst försvunnen och polisen står handfallen. De förtvivlade föräldrarna söker svar – hos varandra och sig själva. Har någon tagit barnen och i så fall varför? Det visar sig snart att flera av dem bär på mörka hemligheter som alla kan ligga bakom barnens försvinnande. Jakten på de bortförda barnen blir allt mer desperat – ska man hitta dem innan det är för sent?


NJA, kände jag efter att ha läst den här boken som ändå lät väldigt lovande. Men NJA. Hela upplägget, intrig, motiv, upplösning av dramat etc var enligt mig rätt så krystat, och karaktärerna kändes helt osannolika. Många frågor uppstod, till exempel:

((( !!! SPOILER ALERT !!! )))

Kan man vara jurist och samtidigt så jagsvag och mähä:ig som Ida? Hur många gånger om dagen tuggar hon i sig Novalucol och Gaviscon och är det nödvändigt att redovisa exakt varje tablett som äts? Är det ens möjligt att vara myndig och i en process där man ska adoptera ett barn och köpa hus i Skåne osv, vara så ovetande och bortkopplad som hon? Kan man bli ekonomisk analytiker bara på ren feeling och utan att ha gått en sekund på Handels, som Sima? Är det troligt att man går in i något slags flirt-mode när ens barn är försvunnet? Vill man ens ha sex under såna omständigheter? Är det ens rimligt att en polis går fram till en kollega som står och spanar på Plattan och ber om hjälp att fixa lite amfetamin eftersom han "behöver hålla sig vaken" och kollegan efter en svag inledande protest bara "visst, självklart, jag förstår" och utan pardon muddrar en kran och langar över ett "nybörjarpaket". Själva upplösningen när en av karaktärerna bara gick från att vara världens gulligaste och omtänksammaste kille till fullblodspsykopat som skrek HORA i var och varannan mening var ju lite väl enkel om ni frågar mig. Också rätt tjatigt med väderleksrapporter på var och varannan sida, det har framgått att det är sommar och jättevarmt. NJA, säger jag om det mesta i den här boken. Den får två små protonpumpshämmare av fem möjliga.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar