torsdag 9 april 2020

Skärtorsdag

Det här är bokstavligt talat den konstigaste påsken ända sedan Jesus red in i Jerusalem på en åsna (övrig agenda för Jesus under Påsk 1.0: driva ut månglare ur tempel, samla sina lärjungar, tvätta deras fötter, äta bröd och dricka vin, bli förrådd av Judas, bli tillfångatagen av tempelvakten, pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven, nederstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen från de döda, OCH SÅ VIDARE). Måste säga att den första påsken var rätt hektisk för Jesus' del. Jag gillar påsk (inte av religiösa skäl utan snarare rent egoistiska, vår, många lediga dagar, massor av god mat, rätt kravlöst i övrigt), men i år känns det...eh, jaha, redan påsk, fast det kommer ju inte att hända något. Ingen kommer att träffas, stockholmare kommer inte att vallfärda hit ner till Österlen för att trängas hos lokala Coop och Icahandlare och flöjta Amen haarom verkligen inte panko här i Skåne? över halva affären, konstrundan är inställd och, tja, påsken kom av sig redan innan den hade kommit igång, känns det som.
Egentligen gör det inte mig någonting för jag brukar ju nästan aldrig vare sig åka på konstrunda eller ägna mig åt någon annan typ av firande. Det känns bara konstigt. Ledighet för mig handlar ju mest om att slippa ge mig iväg någonstans, men nu har jag ju varit hemma så sjukt mycket den senaste månaden. Jag klättrar definitivt inte på väggarna, långt ifrån, men det där behovet av att bara vara hemma och slippa träffa en enda människa är väl inte lika pockande längre om man säger så.

Min påsk kommer för övrigt att gå i hundträningens tecken. Ska träna personspår och uppletande på lördag och viltspår på söndag och måndag. På måndag kväll är det ridning som vanligt, men jag funderar starkt på att avboka. Vi fick förslag om att rida tidigare på eftermiddagen eftersom det är röd dag och då kunde alla utom jag och då sa jag att jag kunde avboka den gången eftersom det är hoppning och det är jag ju ändå inte så pepp på. Sen gick det ändå inte att byta tid men nu är jag så inställd på att inte rida, plus att jag gissningsvis ändå är svintrött efter en heldag i skogen, plus att jag fortfarande inte är sådär jättepepp på hoppning. Aja, vi får väl se hur jag gör. Beror lite på om det är drop in-ridning imorgon eller inte.

Men först ska jag beta av en halv arbetsdag i soffan. Coronapandemi eller ej, dag innan röd dag = halv arbetsdag i vårt lökiga avtal. Sen ska jag städa lite (inne) och lägga ut markväv (ute) ovanpå resterna av tre jättestora spireabuskar som växte kanten av trädgårdslandet och som vi tog bort för ett tag sedan och vips fick vi mer ljus och kanske 10 kvadratmeter mer potentiell odlingsyta. Trodde naivt att det nog bara var att gräva upp rötterna, men trots att vi har lucker sandjord där ingenting sitter fast ordentligt så är det som att gräva i betong och rötterna verkar slingra sig ända ner till helvetet. Googlade på detta och de generella råden för att bli av med spirea verkar vara antingen grävskopa eller Roundup. Roundup kommer inte över denna tomtgräns så länge jag lever och grävskopa känns inte heller som ett lockande alternativ. Tänker att det måste ju gå att kväva rötterna på något sätt, så jag till Granngården och köpte den tjockaste markväven som fanns i sortimentet. Tänker att jag ska kapa stubbarna jäms med markytan, lägga markväven och en massa tidningar och sånt ovanpå och sedan bygga upp någon slags odlingslimpa på höjden och hoppas att rötterna dör jämmerdöden därunder. Vi får väl se, funkar det så funkar det och då har jag sluppit en massa jobb i onödan, funkar det inte får jag väl tänka ut någon annan smart lösning.  

Ja, det var väl allt inför påsken. SO LONG.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar