måndag 6 april 2020

Helgen som gick

I helgen som gick var det KANONVÄDER! Sol, blå himmel, 13-14 grader varmt. Tyvärr en del blåst så det var kanske inte fullt så "varmt" som det skulle kunna vara men herregud, såna petitesser får man väl bortse från efter denna synnerligen långa och trista och framför allt gråkalla, ruggiga, regniga och extremt solfattiga vinter.

Både lördag och söndag ägnades åt träning i spår och uppletande. Tage är en hund som nog egentligen hade passat bättre som sökhund, men nu råkar ju Tages matte vara spårnörd så spår får det bli. Skulle nog kunna bli en söknörd också, jag är inte den som är den, men att vara med i en sökgrupp verkar ju nästan lika krävande som att ha ett förhållande. Orkar ej riktigt med aktiviteter som till hundra procent kräver att man är beroende av andra för att genomföra dom. Men Tage hade nog älskat det eftersom han både älskar människor och att springa.

Taxarna är och har ju alltid varit otroligt enkla att jobba med i spåret, de bara kör ju ner näsan och spårar och slutar aldrig. Sen att de kanske inte alltid spårar det spår som jag tycker att de ska följa är en annan sak, men de lyfter ju i alla fall aldrig nosen från backen. Det är nästan så att jag har varit lite oförstående till att man kan "ha problem i spåret", men sedan Tage kom in i mitt liv så har jag blivit betydligt mer ödmjuk. Det är inte det att Tage inte kan spåra, det kan ju alla hundar, men hans ras är ju avlad för att dels vakta och dels jaga råttor, så han är ju alert och vaksam på ett helt annat sätt även när han spårar. Minsta rörelse i ögonvrån så vips har han släppt spåret för att spana, och är det han spanar på mer intressant än spåret så kan han stå och glo i EVIGHETER. Har provat att vänta ut honom eftersom att jag vill att han själv ska komma på vad det är han ska göra, det funkar sådär beroende på vad det är han fastnar på. Har även provat att korrigera honom, men det funkar ABSOLUT INTE. Man kan tro att Tage är tuff för han ger det intrycket, men han är innerst inne en rätt vek kille som blir ledsen och tappar sugen om jag blir irriterad. Så min senaste taktik när han tappar fokus är att bara hala in honom och starta om spåret och vara glad och peppande. Det funkar väl åtminstone hyfsat. Fortfarande måste jag ha 100 % på var spåret går för att kunna vägleda honom när det blir svårt.

Har jobbat mycket med att höja hans motivation i spåret genom att han får spåra upp små burkar med kattmat, och det tycker jag ändå har gått bra. Han är sugen på att komma iväg och det är bra tryck i linan. Tidigare var han jätteduktig med att plocka upp pinnarna, men det har han börjat slarva med nu. Han bara stannar till och det är inte riktigt den markeringen jag vill ha. Men det ser jag inte som ett jättebekymmer just nu, hellre en hund som spårar glatt och skiter i apporterna än en som har låg motivation i spåret. Funderar nästan på att passa på att utnyttja detta till att lära in liggmarkering istället eftersom han ändå har lite tendens att tugga på pinnarna när han plockar upp dom, vi får väl se.

Lördagens uppletande var jätteroligt...för dom som tittade på. Tage rusade först ut i rutan och sprang rätt på ett färskt sorkhål som han var tvungen att börja gräva i. Fick gå och hämta honom, för han kom inte på inkallning. Skickade igen, och till min glädje så sprang han inte direkt tillbaka dit (som jag trodde att han skulle göra) utan började arbeta och hittade ett föremål, kom in med det, släppte det (vi har lite att jobba på när det gäller avlämning) och hittade en död mus som låg på marken. Självbelöning deluxe som inte hade så mycket med mig att göra, så det var ju inte jätteönskvärt. Drog ut död mus ur Tagemun, ersatte med köttbulle och skickade igen. Jamen då fick han väl syn på en person i gruppen som var säkert 500 meter längre bort på ett annat fält, men Tage bara: KOLLA DÄR ÄR ELIN, JAG MÅSTE HÄLSA PÅ HENNE FÖR DET HAR JAG INTE GJORT IDAG och for iväg som ett skott.  Haha. Sen kom han tillbaks, jag skickade ut honom i rutan igen och samma sak upprepades. Fick be min tränare att gå ut och visa ett föremål så att han skulle få lite synretning, och då gick det bra. Och alla som tittade på hade roligt, men Tage hade nog roligast av alla.
På söndagen tränade vi också, då skötte han sig bättre. Det var bara en gång som han sprang ur rutan och stod och glodde på något i horisonten, men då fick jag tillbaka honom i arbete igen. Avbröt efter två föremål för att sluta när det kändes bra och det var full fokus på arbete.

Kändes gött med två rejäla träningspass. När jag kom hem på lördagen så slaktade, plockade och tog jag ur de två återstående vakteltupparna samt planterade min sparris. Tio plantor på friland, fem i pallkrage, hoppas alla tar sig och att jag inom kort (=en treårsperiod) kommer att skörda MULTUM.
På söndagen klippte jag av grenar från ett träd vi har fällt. Grenarna ska jag flisa, men de måste först omvandlas till rätt storlek och sen har jag lärt mig att det går väldigt mycket smidigare om allting ligger åt samma håll innan man baxar fram grenflisen. Gjorde väl 1/3 av alla grenar, ska fortsätta i eftermiddag. Idag, liksom igår, är det t-shirtväder, åtminstone om man är fysiskt aktiv som jag planerar att vara efter en arbetsdag i soffan. GÖTT. Sedan städade jag i hönshuset och hos kycklingarna samt bakade bröd och lagade mat och lite sånt allmänt söndagsfix. Sen började vi kolla på I'm not OK with this på Netflix, såg väl tre-fyra avsnitt för den var riktigt bra. Ja, sen var helgen slut, typiskt. Nästa helg är det påsk, då ska jag träna viltspår. G-Ö-T-T.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar