måndag 31 december 2018

Hejdå 2018, ingen kommer att sakna dig

Då var det väl även dags att summera året med den sedvanliga listan.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag blev chef. Skaffade pass och åkte utomlands (alltså utanför Norden) för första gången på mycket länge. Skaffade höns och vaktlar. Skaffade en dansk-svensk gårdshund. Började rida Pojken.

Höll du något av dina nyårslöften?
Få se nu, vad lovade jag?
Löfte # 1: "Jobba mindre". EPIC FAIL på den. Jobbade mer än någonsin.
Löfte # 2: "Vara hemma mer" (som i att inte engagera mig i 1000 olika saker utanför hemmet). Ja, men det tycker jag nog att jag klarade hyfsat.
Löfte # 3: "Odla mer". Ja, det gjorde jag. Även om den synnerligen torra sommaren 2018 gjorde sitt för att fördärva. Men mördarsniglarna var i alla fall inte lika många.
Löfte # 4: "Hitta ett sätt att förhålla mig till saker istället för att irritera mig och gå och älta saker". Här känner jag nog att jag har börjat hitta vägar (t ex att säga ifrån istället för att gå och reta sig), men det är såklart en bra bit kvar att gå.
Löfte # 5: "Inte köpa några prylar utan att kraftigt ifrågasätta om det verkligen behövs". Ja och nej.
Har köpt en del köksprylar som jag gissningsvis skulle ha överlevt utan. Två nya stekpannor och en gryta i lättviktsgjutjärn (å andra sidan så har jag avyttrat de gamla som var med teflon och teflon är ju faktiskt inte så hälsosamt...skyller jag på åtminstone), samt en köttkvarn till min hushållsmaskin. Men på det stora hela så har jag nog ändå varit rätt så återhållsam.

Kommer du ha några nya för nästa år?
Jajamen, se här:
Löfte # 1: Jobba mindre. JOBBA MINDRE. Det har jag tjatat om i flera år nu, men från och med nästa år kommer jag att ha möjlighet att delegera på ett sätt som tidigare inte varit möjligt, så det är i alla fall teoretiskt möjligt att uppfylla detta löfte.
Löfte # 2: Skaffa kaniner, som ett led i att bli mer självförsörjande ifråga om kött.
Sen kan jag nog bara upprepa löfte # 3, 4 och 5 från förra året så får vi se hur det går med de sakerna.


Blev någon av dina kompisar föräldrar i år?
Nä, det tror jag inte.

Dog någon som stod dig nära?
Gubbhunden Boris. Ja, tuppen Lars hörde väl strängt taget också till familjen, men det var inte känslomässigt jobbigt.

Vilka länder besökte du?
Danmark och Tyskland, båda i jobbsammanhang. Landade och lyfte från och åkte lite bil genom Schweiz, men det räknas väl knappt.

Är det något du saknar 2018 som du vill ha 2019?
Harmoni och lugn och ro. 2017 skrev jag att jag hade haft mycket jobbrelaterad stress, och det var INGENTING mot vad 2018 drog med sig. NU FÅR DET VARA NOG.

Vilket datum från 2018 kommer du alltid att minnas och varför?
28 maj, när vi fick ta farväl av 14-åriga gubbhunden Boris. Minns också 27 februari, när det visade sig att Hilding led av autoimmunmedierad trombocytopeni och vi trodde att vi skulle bli tvungna att låta honom somna in. Han repade sig dock med hjälp av cellgifter och megahöga kortisondoser och är nu - peppar peppar - på banan igen. Hur länge vet ingen, men händer det så händer det. För att inte det här ska bli för deppigt så minns jag också 28 juli, då vi hämtade hem yrvädret Tage, 8 veckor. 

Vilken var din största framgång 2018?
Hade jag ens några? Jag tävlade i alla fall ingenting i någonting. Började rida Pojken då Bulldozern först blev halt och sedan fick gå i pension. Om det var så himla framgångsrikt vet jag inte, men det har varit kul och lärorikt. Annars var det väl mest karriärmässiga framgångar, men de är ju rätt trökiga att skriva och gissningsvis ett sömnpiller att läsa om.

Vad är du mest nöjd med?
Att vi skaffade höns! Vaktlarna är rätt opersonliga och lite småtråkiga som husdjur, men hönsen är balsam för själen. Ja, och så Tage förstås. Valpar är också balsam för själen (dock betydligt mer tålamods- och arbetskrävande).

Största misstaget?
Har nog förhoppningsvis klarat mig undan allvarligare generalfel det här året också.

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Just nu minns jag bara tanddjäveln, så jag har väl ändå kommit lindrigt undan. Vet att min man var dyngförkyld och hemma från jobbet med feber och grejer någon vecka efter semestern (och gick och hostade och skrällde i månader efter det), men själv klarade jag mig med en rätt lindrig förkylning som gick över på typ tre dagar. Ryggskott hade jag nog någon gång också? Men annars höll jag mig flytande.

Bästa köpet?
Ja, det måste ju vara stekpannorna och grytan från Ronneby Bruk, tillverkade i gjutjärn men med någon ny teknik så att de inte väger mer än en vanlig stekpanna eller gryta. Älskar gjutjärn men hatar att det är så djävla tungt och otympligt att hantera, men nu behöver jag helt plötsligt inte välja. GÖÖÖÖTT.

Vad spenderade du mest pengar på?
Det gamla vanliga, bränslepellets och service på bilen.

Gjorde något dig riktigt glad?
Min man och mina barn! Hundarna! Stallet och hästarna! Detta skrev jag förra året och som jag ser det så finns det ingen anledning att ändra på något.

Vilka sånger/band kommer du komma ihåg från 2018?
Usch vad trist, men jag kommer banne mig inte på en enda låt som jag förknippar med detta året.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Det här var nog på det stora hela ett deppigare år.

Vad önskar du att du hade gjort mer?
Svårt att säga. På ett plan önskar jag att jag hade tagit tag i vissa saker som inte funkade så bra på jobbet. Men å andra sidan hade det antingen betytt att jag inte hade kunnat göra andra saker (som blev bra) eller att jag hade varit tvungen att jobba ÄNNU mer, vilket jag av naturliga skäl inte var jättesugen på. Så det var väl ändå bra att jag inte gjorde det. Jag hade velat ägna mer tid åt hundarna. Gått fler och längre promenader. Kanske även ridit mer?

Mindre?
Jobbat, obviously. Ångrar såhär i efterhand onödiga tjafs med min man (även om det i stridens hetta känns som HELT LIVSVIKTIGT vem som kolsyrar mest vatten)

Hur tillbringade du julen?
Julafton: jag och min man och hundarna. Juldagen: Tillsammans med barn, respektive och barnbarn (plus Tage som fick följa med p g a kan mycket väl få för sig att gnaga på en sko eller sånt i ett obevakat ögonblick).

Hur många one-night-stands?
Ha ha ha, varför är den här frågan ens med? Noll.

Hur många nobbade du?
Fick inga erbjudanden vad jag minns.

Favoritprogram på teve?
Mandelmanns? Vår tid är nu? Enkelstöten? (eller var det 2017?)

Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Det finns några personer som har klättrat rätt högt upp på hatlistan, ja.

Bästa boken du läste?
Jag får väl hänvisa till min utvärdering av bokåret 2018. Femmorna var bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar