fredag 7 december 2018

Frysta ägg

Om jag hade varit en INFLUENCER så hade jag väl börjat detta inlägg med att "ni är många som undrar över hur jag fryser in ägg", i det här fallet är många = 2, men jag tänker att om det är mer än en som frågar så kanske det ändå är så att det finns fler som undrar men som inte ställer frågan. Ja, I ALLA FALL. Man kan frysa in ägg. Dock inte med skalet på, för då spricker de eftersom innehållet expanderar i fryst tillstånd. Eller ja, vill man HA spräckta ägg så kan man såklart lägga dom i frysen precis som de är, men det är alltså inte direkt att rekommendera om ni frågar mig.

Jag gör på två olika sätt, beroende på vad jag tänker mig för användningsområde. Tänker jag omelett eller pannkakor så knäcker jag 8-10 (antalet är såklart valfritt) ägg i en plastlåda (typ matlåda), vispar om lite lätt med en gaffel och så in med den i frysen. När den sedan är genomfryst så spolar jag lådan under varmt vatten, trycker loss äggblocket och lägger det i en plastpåse istället (det sistnämnda är enbart för att spara plats i frysen). Sedan är det bara att tina upp och använda som vanligt.

Nackdelen med detta är att man kanske inte alltid vill ha 8- 10 ägg? Man kanske vill göra en sockerkaka på 3 ägg? Därför fryser jag även in en del ägg styckvis för detta ändamål. Använder engångsmuggar och knäcker ett ägg i varje, ställer på en bricka och sedan skjuts in i frysen.


Like this! Ser nästan ut som spännande exotiska drinkar på ett
cocktailparty...eller kanske inte.

Sedan, när de är frysta och/eller man tröttnat på att ha en bricka med ägg stående så kan man spola muggarna en kort stund under varmt vatten, trycka ut äggen och lägga dom i en plastpåse eller något annat istället för att spara plats i frysen. Det kan väl inte bara vara jag som har konstant ont om plats i frysen?

Har ingen aning om hur länge äggen håller sig i fryst tillstånd, men jag tänker "länge". Härförleden åt jag en fryst (fast tillagad förstås) lax med bäst-före-datum 2014 någonting och den smakade prima, och då är lax ju ändå fet fisk som enligt somliga inte ska förvaras i mer än 2-4 månader i frysen. Aja, det får ni bestämma själva.

4 kommentarer:

  1. Jag vet inte hur många man måste ha påverkat för att räknas som influencer, men du har i alla fall fått mig att vilja skaffa höns pronto.
    Och nej, du är inte ensam om att ha ont om plats i frysen. Min är full av påsar, burkar och byttor med mysko innehåll. Och årgångsis så klart. Ganska mycket sådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, ibland får jag nästan lust att betala pengar för att någon ska frosta av frysen ÅT mig. Fyfan så tråkigt göromål.

      Radera
  2. Da vinner jag, inte bara för att jag var tvungen att investera i ny kyl/frys (food-center mind you med inbyggd ismaskin!) nyligen, utan för att jag bestämt mig att inte köpa mat när det finns färdiga portioner i frysen.

    Det som ligger där är bröd som jag förskivat, bara att ta ut när man vill ha en macka. Frysta ärter, bönor och sant. Samt da färdiga portioner i plastburkar.

    Jag blev trött pa att ha sa mycket i frysen och inte veta vad det var. Det slutar ju med att man slänger det mesta. Onödigt.

    Bra ide med äggen dock.

    Annika

    PS. Min Magnhilds mamma fick henne när hon var 15 ar och ogift, det var över 100 ar sen. Snacka om bonusfamilj langt innan begreppet var uppfunnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där! Jag är dock alldeles för snål för att slänga mat, så jag äter upp det...förr eller senare. Det har faktiskt blivit lite bättre sen jag slutade köpa kött i affär, nu får jag en leverans på sådär 20 kg och sen är det bara att äta sig igenom den. Innan passade man ju på att köpa på sig när det var billigt och då var det ju mer att det ständigt fylldes på.

      Radera