måndag 11 augusti 2008

Peter Piper picked a peck of pickled pepper

För ett tag sedan såg jag filmen The Reaping och ända sedan dess har jag haft lust att skriva något elakt om den, så det tänker jag göra nu. Eftersom jag är en ansvarskännande människa så meddelar jag att detta är en SPOILERVARNING. Om någon nu skulle ha lust att se den filmen. Men det tycker jag inte att ni ska göra.
Hilary Swank är en fd präst som  tappat tron på Gud eftersom hennes man och dotter blev mördade av elaka negrer i Sudan när hon arbetade där i någon slags kristen hjälporganisation. Nu är hon istället forskare som avslöjar så kallade religiösa mirakel med vetenskapliga förklaringar. Samtidigt ser hon ut att vara max 25 år, så man undrar ju hur hon har hunnit med allt, men skitsamma. Hon blir ombedd att åka till en stad som hemsöks av diverse bibliska järtecken: vattnet i floden har förvandlats till blod, astronomiskt stora paddor ramlar ner från himlen, barnen invaderas av löss och så vidare. Hilary Swank har verkligen inte lust att åka dit, men gör det ändå när hon får reda på att alla skyller allt på en 12-årig flicka, för då kommer hon att tänka på sin egen unge och blir blödig.
Sedan visar det sig, medan farsoterna avlöser varandra, att hela stan är besatta av djävulen och att de offrar den näst äldste i varje familj för att skapa ett perfekt barn som på något vis ska skänka dem kraft genom den onde själv. Och den där 12-åringen var visst det perfekta barnet, men nu har allt på något vis gått överstyr och alla vill döda ungen, men det går inte för hon beskyddas av både Gud och Hilary Swank och det känns som rätt oklart varför, men det hade något att göra med en förbannelse och vem som var näst äldst.
Ja, ett tu tre så har ungen och Hilary Swank tagit kål på hela stan genom att nedkalla eld och förbannelse från skyarna, och sen åker de därifrån och Hilary Swank säger till ungen att nu ska de vara en familj, bara de två och ungen informerar Hilary Swank om att hon har a baby boy i magen, och det visar sig då att det man i filmen trodde var Hilary Swanks erotiska dröm hade hänt på riktigt och nu var hon typ gravid med Satan själv. Så kan det gå. Och då vilade det förstås en förbannelse över detta också och det är som gjort för en uppföljare.
Det som störde mig mest i The Reaping:
  1. Att Hilary Swanks assistent sitter och tittar i mikroskop och förklarar att det här är frisk djurcell med intakta cellväggar, blablabla...Men fatta att djurceller inte har cellväggar utan CELLMEMBRAN. Och nej, det är INTE samma sak.
  2. Att hela filmen utspelades på typ tre dagar och det borde vara omöjligt ens för en unge som är besatt av övernaturliga krafter att kunna avgöra könet på Hilary Swanks embryo. Eller frågan är om det ens är att räkna som embryo. Snarare morula eller blastocyst.
Sen var det väl inte så mycket mer. Filmer får gärna vara övernaturliga, men de får inte innehålla fel. Jag tycker alla filmregissörer borde ta en grundläggande kurs i cellbiologi. Det är väl det minsta man kan begära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar