onsdag 29 november 2023

Vikten av en skumtomte

Igår åt jag några skumtomtar på jobbet och är man fostrad i Luthersk anda med att man ska äta sitt bröd i sitt anletes svett och inte äta något godis annat än på lördagar (lite oklart om Luther har något med det att göra, men det hade han säkert) så började jag lite löst fundera på (eller det var kanske snarare ett önsketänkande?) om skumtomtar är så himla onyttigt egentligen?, det är ju mest...skum, och luft? Enligt etiketten på lådan har 100 g skumtomtar ett energiinnehåll på 355 kcal, vilket i och för sig lät rätt så mycket, men jag kunde inte föreställa mig hur mycket 100 gram var i termer av skumtomtar, för en tomte väger ju liksom ingenting känns det som, och 100 gram skulle lika gärna kunna vara en hel ICA-kasse full. Inga vittnen fanns i närheten när jag smög ut i labbet och kontrollvägde en slumpvis utvald skumtomte på en analysvåg, och det konstaterades att en slumpvis utvald skumtomte väger 6,4102 gram. Detvillsäga, 100 gram motsvarar drygt 15 normalstora skumtomtar. Så nu vet ni det, alla som legat sömnlösa och undrat. 

Efter denna starka insats (okej, gjorde lite annat också) åkte jag hem och gick ut med hundarna. Det var nio grader kallt men solen sken och himlen var blå så jag gick en rätt så lång runda. Kom hem, tränade ett pass pilates, tände en brasa och sedan låg jag i soffan och läste resten av kvällen. Gick och lade mig tidigt pga att jag som vanligt sovit som en kratta natten till tisdagen pga den gamla vanliga kombinationen sent hem från stallet, uppe i varv, kallt sovrum, snarkande man. I natt sov jag däremot jättebra, så snittet är väl ändå okej. Sen har Agnes Wold sagt att det inte är farligt att sova för lite så då väljer jag att tro på det, hehe. 

Ska jobba på jobbet på förmiddagen, sen åka hem och jobba hemifrån i eftermiddag pga möte som börjar (i min värld) sent och slutar (i min värld) ännu senare. Hinner i alla fall handla på hemvägen och träna på lunchen, hoppas också kunna komma ut med hundarna innan det blir mörkt men det får nog stanna vid en förhoppning för nuförtiden blir det ju mörkt otroligt tidigt. 

Idag och imorgon ska det snöa. Buhu. Jag gillar det inte och jag tycker inte det är det minsta mysigt, men det är ju såklart bara att acceptera läget. Jag kan förlika mig med kyla och barmark, men kyla i kombination med snö är verkligen inget för mig. Enda positiva med kylan som varit senaste veckan är väl att det i alla fall inte kommer att falla tung blötsnö, men det är väl också det enda. Brrrr. 






4 kommentarer:

  1. Det enda positiva med snö och kyla är att min hund gillar det. Mycket. Men det är en klen tröst, både nu och särskilt framåt januari (årets sämsta månad) och februari (den näst sämsta).

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av mina hundar blev så glad över snön att han drog omkull mig eftersom jag samtidigt klev på en isfläck under snön. HATAR VINTERN!

      Radera
  2. Nu har jag i och för sig inte legat sömnlös av oro för mitt tomtebaserade kaloriintag. Men det här var ju ändå konsumentupplysning av högsta klass. Mycket underhållande! Det finns skumtomtar i köket på vårt kontorshotell - gissa om min kollega kommer att bli upplyst om detta. Mycket roligare samtalsämne än jobb, gängkrig, recession och tillståndet i världen. Mer skumtomtefakta åt folket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla borde verkligen få veta vad en skumtomte väger! Sprid Ordet!

      Radera