fredag 17 november 2023

Från syndafloden till The River, tema vatten alltså

Igår regnade det EXAKT hela dagen, och inte så lite heller utan det var mer eller mindre skyfall från arla till särla. Tur i alla fall att inte allt det här kom som snö, sa jag åtskilliga gånger under gårdagen och fick ibland medhåll och ibland inte för det finns ju dom som envisas med att det är så mysigt med snö och det blir så ljust och fint och yadayadayada. Håller inte med om det. Därmed inte sagt att jag uppskattar att vädret beter sig som i Första Mosebok där Herren såg att ondskan på jorden var stor och därför sände syndafloden för att utplåna hela mänskligheten med undantag från Noak och hans familj som istället får i uppdrag av Gud att bygga arken och segla iväg på den under tiden resten av världen går under lite. För det känns ju lite märkligt att allt liv på jorden, med undantag av Noak och hans familj dårå, utplånas av syndafloden, vilket ju måste betyda att alla människor på jorden är släkt i rakt nedstigande led med Noak och hans familj (Sem, Ham och Jafet med fruar och, får man förmoda, Noaks egen fru men hon är ju en såkallad doldis i det här sammanhanget), vilket ju ger en ganska mager avelsbas att jobba vidare med. Bibeln är ju dock en ganska inavlad historia om man utgår från att det inte fanns några andra människor än Adam och Eva från början och ändå fick de söner och döttrar som befolkade världen. Jaja. 

Plaskade hem från jobbet, min man hade tagit ledigt igår eftermiddag så han hade redan varit ute med hundarna. Jag drog på mig mitt fodrade regnställ och gummistövlar och klafsade iväg till biblioteket. Lämnade två böcker och hämtade fyra, samt fick inloggning till meröppettiderna! Nu djävlar ska jag läsa  så ögonen blöder så att jag kan gå och lämna böcker inne på billand en normalstängd dag bara på ren jävelskap. Hehe. 

Tog mig hemåt igen, torr och behaglig i mitt regnställ och det hade varit en riktigt mysig promenad om det inte var för att fötterna protesterade mer och mer ljudligt. Varje gång jag tar på mig gummistövlar eller något annat par skor/stövlar som jag inte använder så ofta så tänker jag Åh vad skönt, varför använder jag inte de här oftare, det ska jag börja göra! och sen när jag har gått ett par kilometer eller så i nämnda skor så börjar det kännas som att det ligger glödande kol på mina hallux valgusknölar. Har utöver det fortfarande ont i min inflammerade tåled, blir. Så. Trött. Aja, det går väl över. 

Slösurfade på Google och kom av någon anledning in på Bruce Springsteens låt The river vilket ju var lite passande i sammanhanget med tanke på ovan nämnda syndaflod. Började tänka på texten och vad den handlade om, var det självupplevt kanske? men enligt någon sida så var det istället att the inspiration came from a conversation with his brother-in-law, during which they discussed his sister's unexpected pregnancy. Och på ett annat ställe stod det att Bruces syster, i en biografi från 2012, plainly states that the song is a precise description of her early life with her husband Mickey, to whom se is still married. Det var ju ganska deppig start på ett äktenskap med tanke på att låten kom 1980 och, för den som eventuellt inte känner till det, handlar om en som gjort sin high schooltjej gravid och tvingas gifta sig med henne, innehåller rader som Now everything that seemed so important/Well mister they vanished into the air/I just act like I don't remember/Mary acts like she don't care. Tycker det är en så klockren beskrivning på ett liv som inte blev som det man hade föreställt sig och drömt om, men man får väl ändå hoppas att de har jobbat lite på sin relation sedan dess? Så att Mickey inte bara går omkring och är nostalgisk och tänker på "Marys" våta solbrända kropp och alla nätter som han låg vaken och bara lyssnade på hennes andetag, medan "Mary" är, ja det vet vi väl egentligen inte hurdan hon är eftersom låten är berättad ur Mickeys perspektiv, men "acts like she don't care" känns ju inte som beskrivningen av fulländad lycka i alla fall. 

Jaha, det är tydligen sånt jag går omkring och funderar på en regnig torsdag i november, Bruce Springsteens systers äktenskap. Vem hade kunnat ana det? 

Idag är det fredag, ska jobba, hoppas på att kunna sluta lite tidigare för att...ja, egentligen inte av någon speciell anledning utan det är väl bara känslan av att slinka iväg tidigare som lockar. Ska handla och hem och gå ut med hundarna i skogen och hoppas att min tådjävel går med på det. Har tejpat den idag för enligt mig kan man om inte bota så åtminstone lindra det mesta med sporttejp, men det är svårt att veta hur man ska tejpa. Får väl se om det gör någon skillnad. Aja, snart är det i alla fall helg. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar