måndag 27 november 2023

And every one of them words rang true and glowed like burning coal

I fredags kom vintern och kylan. Från att ha regnat mer eller mindre konstant hela november slog det om och blev blixthalka, så det i princip var med livet som insats man tog sig fram utomhus. När jag kom hem från jobbet och tog med hundarna ut på promenad så var det svinhalt på gång- och cykelvägarna så man fick liksom hasa fram som en zombiepingvin. Ovärdigt. 
Hade tänkt göra soppa men orkade inte så det blev hämtmat. Sen var det handboll, Sverige mot Tyskland som uppvärmning inför VM som börjar nästa vecka och där det blev förlust för Sverige, oroväckande! Sen tyade jag inte mer utan gick och lade mig. 
På lördagen gick jag en runda med hundarna, det var kallt men ändå rätt härligt för solen sken och himlen var blå och det har man ju inte varit bortskämd med den senaste tiden. Sen var det BOOT CAMP i stallet för hela slanten. Kom hem, fixade mat och så tittade vi på House of the dragon och ett avsnitt av Klovn. Tycker House of the dragon är helt okej men vi har lite problem med att vissa av skådespelarna är så lika andra skådespelare. Plus att nästan alla Targaryans heter någonting snarlikt med ae, så det går ju inte att skilja på alla Aegon och Aemond och Daemon och Rhaenys och Rhaenyra och Laena och Raena och allt vad de heter. Plus att de ju dessutom gifter sig med varandra både kors och tvärs nästan oavsett om och hur de är släkt med varandra. Inte konstigt att Daenarys Targaryan till slut tappade det fullständigt, hon måste ju ha varit helt inavlad. 

Tycker så här:
1. Kung Viserys är lite lik den svenska skådespelaren Bengt Braskered. 
2. Ser Otto Hightower är lite lik den svenska skådespelaren Gustaf Hammarsten. 
3. Prinsessan Rhaenys är lite lik Marie Mandelmann.
4. Har också lite problem med att han som spelar prins Daemon är samma skådespelare som spelar prins Philip i The Crown. 

Så vi har lite svårt att ta serien på allvar. Igår till exempel när det var en kritisk scen med prinsessan Rhaenys, så sa min man Nu ska du se att Gustaf snart kommer inhoppandes och börjar spela på sin lilla fiol och sen fnissade vi åt det istället för att förfäras över inrikespolitiken i Westeros. Men underhållning som underhållning. 

Igår var det BOOT CAMP på förmiddagen, kom sedan hem och bytte om och studsade ner till bibblan medan jag fortfarande hade ångan uppe. Premiär för meröppet för mig! Det kändes väldigt busigt (hatar egentligen det uttrycket, men det var det som kom till mig) att smyga in på bibblan när den är stängd! Ha egen kod och inloggning! Tassa runt bland hyllorna utan att ha bibliotekariens vakande blick i ryggen (det tror jag i och för sig inte jag någonsin haft, men det kändes coolt att skriva det).  Lämnade en bok och hämtade en annan, sedan ångade jag hem igen, satte bröd på jäsning, bar in ved, tände i kaminen, duschade och damp ner i soffan lagom till returmatchen i handboll där Sverige glädjande nog hade ryckt upp sig och nu vann - vad det såg ut som - tämligen enkelt mot Tyskland. 

Det var helgen det. Nästa helg är det advent. Har inte pyntat något än, men har köpt ett fantastiskt doftljus som luktar exakt som gran, alltså inte någon artificiell barrdoft utan precis sådär som det luktade i storarummet (som vi kallade vårt finrum) hemma när julgranen stod där. Det blir lite feeling. Nu i veckan åker adventsstakarna upp, det är allt vad pynt som behövs enligt mig. Jaha, nä men det var väl allt, dags att ta tag i den här veckan dårå. 

 



4 kommentarer:

  1. Jaha, nu tror jag att jag fattar det där med bibblan och "meröppet", men kan alla besökare fa tillgang eller maste man vara betrodd? Fast de maste väl ända ha nagon sorts övervakning annat än att kunna se vem som varit där via koden, kameror?

    Haha, storarummet, javisst kallades det sa.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick skriva på ett papper på att jag godkände deras ordningsregler, sen var jag "betrodd". Det finns kodlås som man öppnar genom att scanna sitt körkort (alternativt lånekortet) plus samma kod som till lånekortet, jättesmidigt. Tror inte de har kameror, men ens besök registreras förstås. Hoppas så att ingen ska sabba detta!

      Radera
  2. Vi har detsamma i lilla Vadstena, funkar jättebra och är sååå himla smidigt.
    Carina

    SvaraRadera