tisdag 25 juli 2023

Don't take a slice of my pie

Vad hände igår? Minns knappt, så det var väl inget anmärkningsvärt. Jobbade, åkte hem, tränade, gick ut med hundarna, kom hem igen, bakade bröd, matade hönsen, åt kvällsmat, gav hundarna mat, läste, kollade på ett avsnitt av Happy Valley, gick och lade mig, läste ett kapitel i Röde Orm, kollade lite på Hem till byn tills ögonlocken började kännas tunga. Det var den dagen. 

När jag kom till jobbet igår morse så var det oroväckande tyst. Oroväckande eftersom produktionen just nu kör 24/7 och då ska det inte vara tyst ens om det är innan fan själv har vaknat och fått i sig vällingen.  Men nu hade det varit haveri som orsakade stillestånd, vilket såklart inte alls är bra. Tid är pengar, osv. Alla fick släppa allt och springa som yra höns för att försöka få till nya lösningar. 

 Och på tal om pengar så hade det inte kommit in någon lön på kontot när jag kollade i morse. Sånt är så sjukt irriterande, kanske inte så mycket för egen del, jag står inte och faller med att lönen måste in på kontot exakt den 25 men det är principen, plus att det ju faktiskt finns människor som lever så på marginalerna att det har en djävla betydelse om lönen kommer en dag för sent. Det är DÄÄÄNSKE BÄÄÄNK:s fel och inte första gången det händer heller. Sen räcker det att maila och så fixas det till inom några timmar, så det är inte som att man måste vänta i dagar. Men det är ändå sjukt irriterande och som sagt: PRINCIPEN. Det är ju som att man själv skulle få för sig att stanna hemma någon dag och inte dyka upp förrän chefen ringer och säger att det faktiskt är arbetdag idag? Fattar faktiskt inte hur svårt det egentligen kan vara? Lön den 25 betyder väl ändå lön på kontot den 25 givet att den 25 är en vardag, och den 25 börjar när klockan passerat midnatt. I min värld i alla fall, men vad vet väl jag? 

För något halvår sen bytte vi lönesystem och det har mest varit en räcka av problem med både registrering och attestering och annat innan underlaget ens har kommit så långt som till DÄÄÄNSKE BÄÄÄNK. En som var föräldraledig fick lön fastän hon ingen skulle ha, en person fick  två gånger lön där det inte dragits någon skatt, flera drabbades av sparade semesterdagar som försvann, när de som kan rapportera övertid eller ta ut komp skulle göra det så kunde de bara välja hela dagar, osv. Och detta är ändå ett väldigt etablerat lönesystem som många företag använder, och det här med lön är ju liksom inte heller direkt ett nytt och okänt fenomen. Att det ens kan vara svårt på ett företag med kollektivavtal där alla har månadslön? Men ja, det kan det tydligen.
När man är chef har man som två roller i lönesystemet, en som är man själv och en som heter "förtroendetid" som är när man ska attestera andras löner.  När jag loggar in som mig själv så hamnar jag i "förtroendetid"-läget så när jag ska attestera andras löner så måste jag istället logga in på mitt privata. Det spelar ju ingen roll SÅ, men var ju inte så lite förvirrande innan jag fattade att jag fick tänka tvärtom.  

Idag ska jag bara jobba till lunch (eller ja, det säger väl inte så mycket egentligen eftersom jag i normala fall slutar 13.15), sen åka och besiktiga bilhelvetet så det blir gjort. Sen hem och intervallträna. Har bara ett avsnitt kvar av Happy Valley nu, sen tror jag att jag ska se-om de två första säsongerna för jag har glömt en hel del och tycker den är så bra. Britter (och danskar, det får man ändå ge dom trots DÄÄÄNSKE BÄÄÄNK) kan verkligen göra kriminaldraman. 


3 kommentarer:

  1. Vänta lite nu, du skrev ju att du inte var imponerad av Happy Valley för nagon vecka sen, och jag kommenterade att jag tyckte den var bra. Du är väl sällan den som ändrar uppfattning :) ?
    /Annika

    SvaraRadera
  2. Haha, jag var tvungen att gå tillbaks och kolla vad jag skrivit för det där kände jag inte igen. Skrev "Kollade på första avsnittet av den nya säsongen av Happy Valley, sen var det väl i princip läggdags. Det var ju verkligen inte mycket att skryta med, men sådär blir det ju ibland" och den sista meningen syftade alltså på ett tidigare stycke där jag skrev att jag vete fan vad jag gjorde resten av kvällen. Så inget ont om HV, den är toppen :)

    SvaraRadera
  3. Fniss, sa det kan bli.
    /Annika

    SvaraRadera