tisdag 18 juli 2023

Can't believe it's a matter of days

Igår var det banne mig väder! Sol, regn, sol igen, åska, hagel, ösregn och sedan sol igen. Aja, hellre det än den där supervärmen och medföljande supertorkan, nu har det ju i alla fall börjat bli grönt igen istället för höstfärger strax efter midsommar.  

Igår öppnade bibblan efter att ha haft semesterstängt i 14 dagar. Svängde inom direkt efter jobbet, hämtade en hel drös med böcker som kommit strax innan de stängde men som jag inte hunnit hämta ut eftersom jag inte fattade att de skulle ha stängt. Bibliotekarie-Eva berättade att nu ska bibblan moderniseras och få självservice och grejer. Plus utökade öppettider! Till och med ha öppet på helgerna. Det ser man ju verkligen fram emot, tre eftermiddagar i veckan är lite snålt. Enda nackdelen är väl att de (enligt bibliotekarie-Eva) inte kommer att öppna förrän klockan 16.00 så det där med att "svänga inom direkt efter jobbet" kommer ju inte längre att bli möjligt för undertecknad. Det är för att det också är skolbibliotek och på dagarna vill skolan ha biblioteket för sig själv. Men det spelar ju inte så stor roll när man som jag bor kanske 700 meter från biblioteket och man kan kvista dit och hem igen på en ordinär kafferast. 

Kom hem, tränade tabata medan jag inväntade att en plötslig åsk- och hagelskur skulle dra förbi. Gick sedan ut med hundarna. Var lite social med familjen och pratade i telefon med min syrra och min mamma plus messade med min bror. Det blåste en del, så jag fick gå med handen kupad om min in-ear-bluetooth-hörlur som en annan Jerry Williams för att det alls skulle höras vad jag sa, vilket ju förtog en hel del av grejen med handsfree om ni frågar mig. 

Kom hem igen, gick en sväng i trädgården, plockade och åt lite hallon och krusbär som börjar bli mogna nu. Gick in och åt kvällsmat, läste, funderade lite på att kolla på någon serie men det stannade vid funderingar. Vi bytte ju från Telenor till Tele2 för ett par veckor sedan, då fick vi också en ny tv-box med nån slags inbyggd chromecast-funktion så att det till och med finns knappar för Netflix och SVT Play på fjärrkontrollen. Gött när det är smidigt. Kollar dock generellt väldigt lite på tv sommartid, men nu såg jag att det hade kommit en ny säsong av Happy Valley och den gillade jag. Alla såna serier kan jag titta på själv för min man gillar inte polisdeckare. Han gillar heller inte socialrealism och inte relationsdraman, så varje gång jag föreslår något sånt så är det kalla handen direkt. Det hindrar honom dock inte från att stanna till när jag kollar och sedan kan han i mina ögon bli ståendes där rätt länge för att vara någon som absolut inte vill se "sånt där skit" (om vän av ordning undrar vad min man gillar att titta på så är det: science fiction, krigsdraman och vissa komedier). Ibland föreslår jag att han ska sätta sig så vi kan kolla tillsammans eftersom det ju ändå verkar som att han är lite intresserad, men nä, det har han enligt sig själv inte tid med. Det är som att han inte fattar att samma tid (som han anser sig inte ha) förflyter oavsett om han står upp eller sitter ner. 

Lyssnade på P3 Historia om Stockholms blodbad, det är ju mustiga grejer alltså. Jag tycker att jag generellt är rätt så dålig på historia, högstadiet gjorde så att allt blev tråkigt genom att det nästan bara var fokus på årtal och väldigt lite på orsak och verkan, däraf känns det som att jag har kunskapsluckor som behöver täppas till. Till exempel har jag inte fattat förrän i pinsamt modern tid att Sture, som i Sturemorden, var en adelsätt, jag trodde att om man hette till exempel Sten Sture så var det lite som att ha ett dubbelnamn i stil med Karl-Oskar eller Per-Erik. Har liksom aldrig reflekterat över att, om Sten Sture istället hetat Sten-Sture, borde haft ett efternamn, eller så tänkte jag helt slött att det var "Den-Yngre" eller "Den-Äldre" som var efternamnen.

På tal om namn så hette en av dom i Sturemorden som blev mördade (av Erik XIV) Dionysius Beurraeus. Det var väl ändå ett namn att heta, va? Ibland tycker jag att nutida människor anstränger sig väldigt mycket för att hitta ett unikt namn till sina avkommor, men det verkar inte direkt vara ett nytt påfund. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar