onsdag 7 juni 2023

Sammanfattning av en långhelg

Jahapp, då var ännu en långhelg till ända. Den har varit ganska så fantastisk måste jag säga. Även om jag är bekymrad över vädret, att det är så torrt, så är det ju på ett plan väldigt väldigt gött att bara hoppa i shorts och t-shirt och sen är man färdig för en dag utomhus. Och utomhus har jag varit, har nästan bara varit inne för att äta och sova. Lite som när man var liten och hade sommarlov. En fantastisk känsla om ni frågar mig. 

Detta har hänt:

I torsdags åkte jag inom Willys på hemvägen, inte bara för att handla utan för att det ligger en skoaffär vägg i vägg med Willys. Har inte varit inne i en riktig skoaffär på jag vet inte hur många år, köper ju mina barfotaskor på nätet och gympaskor i sportbutiker, men nu behövde jag nya skosnören till mina gympaskor. Vet inte heller när jag köpte skosnören senast, tycker nuförtiden går skorna sönder innan skosnörena gör det, men de här (skosnörena) hade nog fått lite hjälp på traven av Laban som fortfarande, fastän han snart fyller två, kan sno med sig en sko och roa sig med. Gympaskorna använder jag i princip bara när jag åker till och från och är i stallet, utom när jag rider då. 
Klev in i skoaffären och scannade av hyllorna för att lokalisera var skosnörena kunde tänkas befinna sig. INGENSTANS, visade det sig. Fick fråga, då visade det sig att de var placerade bakom disk, som om det vore typ saffran. De kostade också som typ saffran, 49 kronor för ett par skosnören? Nu var det ju som sagt ett antal år sedan jag köpte skosnören senast, men jag tycker cirka en tjuga vore ett mer rimligt pris. 
Åkte hem, städade, trädde i mina nya bländvita skosnören i mina ganska solkiga gympaskor, knöt skorna för första gången på evigheter, åkte till stallet och ja, sen var det bara hem, dusch, säng.

På fredagen körde jag intervaller på min lilla Pi-runda efter jobbet. Det gick bra, kände mig STARK! Satte mig i bilen och körde hemåt, svetten rann ner i ögonen på mig så  oklart hur lämplig jag var som bilförare. Får kanske börja med pannband? Haha, skoja. Det skulle nog aldrig hända. 
Kom hem, gick ut med hundarna och sedan fick jag feeling och släpade fram kompostkvarnen och på började Sisyfosprojektet att flisa alla miljoner grenar från den jättestora aspen som vi fällde för ett tag sen. Fick väl undan cirka hälften så det var friskt jobbat. Min man kom hem och åkte igen, jag duschade, tog ett glas vin och började kolla på The replacement som verkade rätt så lovande. Slösurfade lite och hittade äntligen hur man tar bort sparade sökningar på Tradera. Hade råkat spara en sökning av misstag när jag slant till någonstans på skärmen, men jag vill inte HA tusen mail om dagen med tips om saker som är till salu. Men nu är friden återställd. 

På lördagen vaknade jag, eller rättare sagt hundarna, vid fyratiden och då är det lika bra att gå upp och ge dom mat och sedan gå och lägga sig igen, för tills de ätit och varit ute ligger de på helspänn och det räcker med att man rör en lilltå så far de upp och är redo att möta dagen. När de väl fått sin frukost och varit ute och lyft på benet så kan de däremot ligga och tryna hur länge som helst. Jag däremot hade lite svårare att somna om, men det gjorde jag till slut men när jag vaknade var klockan typ halv nio? Det är ytterst sällan jag sover längre än till halv åtta, men plötsligt händer det tydligen. Gick upp, åt frukost, gick på promenad och tränade ett pass pilates. Hittade ÄNTLIGEN, och tro inte att jag inte har letat för det har jag, hur man stänger av ljudet på Samsung Health utan att stänga av ljudet på själva telefonen, så nu slipper jag den där beskäftiga rösten som var femte minut meddelar hur långt och snabbt man gått och/eller hur många kalorier man bränt och förväntas bränna. Skulle man stanna till någon gång så får man genast ett WORKOUT PAUSED i örat, och sedan kommer WORKOUT RESUMED när man börjar gå igen. Men nu slipper jag det, tjoho. 
Kom hem och påbörjade mastodontprojektet att plantera ut mina 50+ tomatplantor. Ett tjugotal hamnade i växthuset och resten kånkade jag ner till trädgårdslandet och satte i en pallkrage med fiberduk på för avhärdning. Planterade också ut resten av min purjolök. Min man höll på att fixa och trixa med en gammal kaninbur, plötsligt hade han klätt in den i byggplast och voilà så blev det ett miniväxthus. 

På söndagen var det upp, ut i skogen på morgonpromenad och sedan viltspårträning med Laban som gick superbra. Åkte sedan hem och städade hos hönsen, rensade ogräs samt flisade NÄSTAN klart resten av grenarna från jätteaspen, men efter ett par timmars idogt arbete så tror jag kompostkvarnen blev lite överhettad för sen började den tjura och stanna stup i kvarten så till sist gav jag upp. Hade då kanske TJUGO grenar kvar (av tusentals) så det var lite surt, men orkade inte stå och mecka med den mer utan den fick vila sig i form till en annan dag. Gick in och påbörjade middagen istället, skulle helsteka en fläskytterfilé i panna. Fixade med det, skalade potatis, gjorde sallad och sedan tänkte jag att det kunde vara skönt att bara sitta en stund, för det hade banne mig inte varit många minuters paus den dagen, så jag hällde upp ett glas vitt och satte mig och lade patiens på telefonen. Tyckte det luktade lite bränt, men tänkte att det var nog bara potatisvatten som runnit ner på plattan. Satt inte särskilt länge, kanske en kvart? men när jag kom ut i köket hade all vätska som fläskytterfilén låg i kokat bort. Satfläsk! Händer otroligt sällan att jag bränner vid mat, men ingen regel utan undantag. Började oja mig över att min traktörpanna som jag haft sedan Hedenhös kanske var helt förstörd nu, men den gick att rädda efter en lång och tråkig rengöringsprocedur. 
Maten blev okej i alla fall, fick göra en ny sås bara. Vi åt och började kolla på Siren på Netflix, någon slags koreansk dokusåpa där det var olika yrkesgrupper (poliser, brandmän, atleter, etc) som bodde i varsin "bas" på en ö och så skulle de erövra varandras baser. Lite som Robinson, fast utan öråd och med lite mer oklara regler, men helt okej underhållning. 

På måndagen gick jag en långpromenad och höll på att koka bort p g a att jag hade långbyxor på mig. Kom hem, bytte om till shorts, tränade ett pass tabata och svettades bort ytterligare några liter kändes det som. Gick ut i trädgården, rensade bort två spannar kirskål och kom på en idé kring ett stenparti. För ett par år sedan nämnde en granne att hennes moster skulle ta bort en massa sten från sin trädgård och var det något vi ville ha, och min man är ju aldrig sen att tacka nej till något sånt, så helt plötsligt hade vi en massa stenar, vars syfte var oklart men som kunde vara bra att ha, liggandes på kanten av gårdsplanen. Till vintern bar jag in dom i trädgården eftersom de låg där vi brukar fösa ihop snön från snöskottningen. Sen har de legat där och irriterat mig lite vagt, men nu fick jag alltså en IDÉ om hur man skulle kunna bygga upp ett stenparti på ett ställe i trädgården. Det var lite för varmt för att jag skulle skrida till handling direkt, istället gick jag in och läste tills det var dags att åka till stallet. Min man fixade med elen till carporten vedporten så nu har vi äntligen en lampa där! Halleluja, nu slipper man hämta ved med ficklampa i munnen. Sedan åkte han till Lantmännen och handlade betong till källartrappan som är trasig och behöver lagas, han frågade om jag ville följa med men jag avböjde detta erbjudande. Det skulle jag inte ha gjort för på grund av det så missade jag att få se Lisen Bratt Fredriksson botanisera bland trädgårdsprylarna. Det är på Lantmännen det händer, här kan man till exempel få se Ulf Lundell köpa träskruv. 

Igår gick jag en långpromenad och körde samtidigt mina små intervaller. Har nu ökat till 30 sekunders löpning och 30 sekunders gång och det känns BRA! Så himla glad för detta. Mindre roligt var att jag fick en blåsa under foten (inte p g a intervallerna utan det var nog en kombination av värme och tid, var ute i 2½ timme varav intervallträningen var 20 minuter), typ mitt på trampdynan, som gjorde/gör svinont. Satte på Compeed men det hjälper inte nämnvärt tycker jag. Det ska ju alltid vara något. Kom hem, tränade pilates och stekte sedan pannkakor till lunch eftersom vi får en miljon ägg per dag just nu. Påbörjade sedan ett svettigt arbete med att tömma den ena komposten som har stått och mognat nu i två år tror jag. Det var fin mustig jord som jag körde ner till det nya lilla växthuset (se ovan). Ska plantera några tomater där sedan när de har avhärdat sig färdigt under fiberduken. Fick sedan en jobbig huvudvärk som jag tror var en kombination av värme och kanske lite vätskebrist. Gick in, klippte håret, duschade. Min man gick och handlade, jag bad att han kunde köpa bröd för jag kände inte för att baka. Han kom hem och var i chock över priset på bröd, en limpa kostade 45 kronor. Jag var också i chock. Minns inte när jag/vi senast köpte bröd, eller jo det var väl när det var min tur att köpa till jobbets gemensamma fredagsfrukost men då kollar jag ärligt talat inte särskilt noga på priserna eftersom det inte är jag som betalar, hehe. Men nu får man väl tänka sig för en gång till innan man slappt slänger ur sig att man "inte känner för att baka". 
Var listig och gjorde crepes till middag eftersom det fanns pannkakor över från lunchen. Sen var väl långhelgen i princip slut då va? Sad but true, men nu är det ju bara tre dagar innan det är dags för helg igen. Fantastiskt upplägg måste jag säga. 

Idag ska jag till Laserkvinnan efter jobbet, sen är det väl hem och plocka lite. Har till exempel inte plockat undan växtbelysningen och underläggen till Den Stora Tomatodlingen i vardagsrummet eftersom jag i princip inte varit inomhus alls under vaken tid de här dagarna. Måste nu också börja röja i carporten vedporten, få undan bös som står där och sedan börja stapla upp ved som nu ligger i en jättehög på golvet men som har blivit ett moment 22: kan inte börja stapla förrän böset är borta och det är jobbigt att få bort det för man har knappt plats att röra sig på pga att veden är i vägen. Men det ska jag TA TAG I nu. Vår carport vedport är murad och liksom inbyggd i en backe så där är det i alla fall svalt, vilket kan vara en fördel just nu skulle jag vilja säga. 


1 kommentar:

  1. Herregud, jag blir trött OCH får träningsvärk bara av att läsa detta😅
    Carina

    SvaraRadera