onsdag 22 juni 2022

Midsommarplanerna

Har aldrig riktigt begripit mig på det där med midsommar. Vad förväntas man egentligen göra? Har sett på Pripps Blå-reklamen att man tydligen ska ha vänner med sommarstuga i skärgården, men det har jag inte begåvats med. När jag växte upp, vilket var på landet, så höll vi mest på med höet vid denna tid på året, så jag har noll minnen av majstänger, blomsterkransar och små grodorna. Tycker också helt ärligt att det verkar rätt tråkigt? Maten skiljer sig inte nämnvärt från jul och påsk, nubben kan jag vara utan så egentligen är det väl bara jordgubbarna som så att säga är något att hänga i julgranen. Eller majstången dårå. 

Mina planer för midsommar är alltså därefter. Det är rätt skönt, för även om det ser härligt ut i trettio sekunders Pripps Blå-reklam så är det ju förenat med otroligt mycket arbete och stress att ha ett tjog vänner på besök, eller för den delen att befinna sig hemma hos någon annan där man inte kan vara sig själv för fem öre utan måste bjuda till och vara social exakt hela tiden (tror jag? eller är det okej att bli bjuden på midsommarfest och sedan sätta sig och läsa Frans G Bengtssons samlade verk?). Ska man inte sova över måste man vara nykter, vilket är snudd på outhärdligt eftersom man då blir så plågsamt medveten om mänsklighetens rätt så korkade men sanna natur som börjar blottas efter ett par stadiga innanför västen. Men värst av allt är att sova över och tvingas ligga i nån otroligt obekväm barnsäng och så vaknar man klockan 04.30 av att man har ont i ryggen och ont i huvudet men kan absolut inte somna om så där ligger man och glor på detaljer i en My Little Pony-tapet* och väntar på att värdparet ska vakna, vilket dom ALDRIG gör eftersom dom är såna som gillar att ligga och dra sig till långt fram på förmiddagen. Och sedan masar de sig upp i sakta mak och då vill man kanske inte bara säga hej och tack för igår men nu drar jag, utan då förväntas man stanna och äta frukost vilket tar tusen år eftersom alla rör sig i slow motion. Näe, det där med  fester och övernattningar är verkligen ingenting för mig. 

Så planerna för midsommar är cirka noll. Eventuellt får vi någon form av besök (över dagen), annars ska vi nog mest bara röja i trädgården. Ska dra fram kompostkvarnen och mala grenar till flis och flytta en massa stenar och kanske också hugga lite ved. Det ser jag fram mot. Sen ska jag äta ohemula mängder jordgubbar. Mmm...jordgubbar. Det ser jag också fram mot. 



* Nu härrör sig i och för sig mina erfarenheter av detta till tiden före smartphones, så numera hade man väl förvisso kunnat roa sig själv på ett annat sätt eftersom man både kan lyssna på musik och poddar och läsa böcker, men ändå. Borta bra men hemma bäst.

6 kommentarer:

  1. Sova över är mitt värsta så nej tack! Vi firar inte heller, lite mat och mycket vila blir det hos Markattan även denna midsommar.

    SvaraRadera
  2. Hatar stora samlingar med människor, påtvingad socialisering och tjolahopp, då T o jag tar hans lilla husbil till nån fin och väldigt folktom plats vid sjön där vi äter medhavd middommarmat och badar. Mmmysigt😊
    Carina

    SvaraRadera
  3. Jag är inte mingel/fest-kompatibel. Och midsommar känns det som att jag är minst 30 år för gammal för att fira. Men, med det sagt, ska jag faktiskt till en kompis stuga på kusten. Och sova över. Men det är en avslappnad kompis så jag det ska nog bli bra. Annars hade jag gärna lallat omkring på landet och tittat på när potatisen växer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det som att midsommar är något som hör ungdomen till på något sätt? :-D

      Radera