fredag 24 juni 2022

Allt för dig

Har läst Allt för dig av Josefin Schygge och det tycker jag att du också kan göra. Handligen är denna:

Malin bor på vackra Visingsö med sin man och sina två söner. Hon driver en populär blogg där hon visar upp sitt perfekta liv - för perfekt tycker en del. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj - det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Jag tycker det här var en bok som var både spännande och välskriven, en riktig bladvändare som växlade mellan flera olika tider och perspektiv. Dessutom utspelar den sig ju relativt nära mina gamla hoods. Störde mig därför pyttepyttelite på detta:
1. Folk på och omkring Visingsö säger inte "ön" utan "öa". Nu var ju visserligen Malin inflyttad, men om jag hade varIt influencer och velat ha en blogg som handlade om livet på Visingsö så hade jag kallat den "Malin på Öa" snarare än "Malin på ön". 
2. Om man åker från Gränna på det hållet som Malin åkte när hon skulle köpa höns så åker man inte "rakt fram mot Örserum och Bunn" utan "rakt fram mot Örserum och Bunnström", eller snarare "Bunnström och Örserum" eftersom det är i denna ordning de kommer. Man kan absolut ta sig till Bunn den vägen men det är JORDENS OMVÄG eftersom man måste svänga av vägen (och då är det per definition inte längre "vägen mot Bunn") och köra runt en eller två sjöar (beroende på om man kör landsvägen eller en liten slingrig grusväg som går mellan sjöarna). 
3. Man pratar inte om "Gränna centrum" utan menar man den centralt belägna gatan där alla turister trängs så säger man helt enkelt "Brahegatan" eller, om man vill vara lite mer specifik, "torget" (det finns bara ett) om det är dit man ska. 

Men ovanstående tror jag ingen utanför polkagrisregionen bryr sig sådär jättemycket om. I övrigt tycker jag boken var svinbra. Den får fem remmalag av fem möjliga. Schas iväg till bibblan med er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar