fredag 10 juni 2022

Fredag igen!

Och så var det fredag igen! Känns knappt som att jag har jobbat alls denna vecka, och strängt taget så har jag ju knappt det heller. Var ju ledig måndag-tisdag, igår gick jag lite tidigare för jag skulle på massage och inte heller idag kommer jag att hedra min arbetsplats med åtta timmars närvaro eftersom jag ska på skolavslutningsfika med barnbarnen. 

På vägen till thaimassagestället jag regelbundet besöker så ligger det en handelsträdgård, och nu hade en fågel viskat i mitt öra att de hade rea på kryddväxter i allmänhet och myntor i synnerhet. Jag gillar mynta, inte att äta (min all time high favoritkåsör Torsten Ehrenmark skrev en gång att engelsmännens lammstek med mintsås smakar som en ask stuvad Läkerol och jag är starkt benägen att hålla med), men den är lättodlad och är fin att ha i trädgården och den lockar till sig många insekter när den blommar. Det var sorg i kryddlandet när jag upptäckte att min pepparmynta med nöd och näppe överlevt denna vinter, Hur kan man ens ta död på en mynta? klagade jag upprört för det är ju det enda man hör, att man ska plantera mynta i krukor och liknande för att hindra att de sprider sig ohämmat. Och så tittar ens pepparmynta upp efter vintern med tre förskrämda blad och inte så värst mycket mer. Det känns nästan löjligt, för bredvid pepparmyntan står en kruka med frösådd grekisk oregano som borde ha haft exakt samma i så fall taskiga förutsättningar som pepparmyntan, men den förra frodas och den senare förtvinar. 

Svängde alltså inom nämnda handelsträdgård och roffade åt mig (eller ja, jag betalade såklart) flera sorters mynta. Choklad-, äpple- och apelsin- tror jag det var. Sen ett par plantor med olika sorters timjan som man ju aldrig kan få för mycket av (till skillnad från myntan så gillar jag både att odla OCH att äta den och i min familj har man aldrig någonsin kunnat äta något med timjan i utan att med högtidlig röst citera Frans G Bengtsson: Men när blodkorven kom, fingo de tårar i ögonen båda och det tycktes dem att de aldrig fått ett ordentligt mål mat alltsedan de seglat ut med Krok. "Den lukten är bäst av allt" sade Orm stilla. "Det är timjan i", sade Toke med bruten röst, såna är vi), nån variant av oregano som jag aldrig sett förut plus ett par krukor med lavendel. Älskar lavendel men har svårt att få den att överleva, vilket förmodligen beror på att jag alltid köper lavendel när det är rea sent på sommaren så den hinner väl gissningsvis inte etablera sig  ordentligt innan vintern kommer. I ren snålhet så delar jag alltid på plantorna för att det ska kännas som att jag får fler till samma pris, vilket kanske inte heller är så lyckat i en överlevnadsstrategi, plus att jag kanske inte alltid har varit så duktig på att vattna det nyplanterade utan förlitat mig på att det där fixar väl moder jord och så har moder jord haft annat på agendan. Har även försökt ta sticklingar (min dröm är en blommande lavendelhäck, men så att säga inte till vilket pris som helst) med samma klena resultat. Det kommer förmodligen att gå mycket bättre den dag jag slutar förlita mig på att moder jord ska ha huvudansvaret för allt som jag petar ner i krukor och lämnar åt sitt öde, hehe. 

Var som sagt på thaimassage igår, och sedan svepte jag och kryddväxterna iväg till bibblan för att lämna en bok och hämta en annan. Spolade ju Slutet blir vår början  häromdagen pga tradig. När jag lånade den förra veckan så kommenterade bibliotekarien att hon längtade efter att få läsa den, och nu ville hon veta vad jag hade tyckt. Jag sa ärligt att jag inte hade gillat den, och sedan ljög jag om vad jag tyckt om Shuggie Bain eftersom boken jag skulle hämta var Unge Mungo av samme författare och bibliotekarien utgöt lyriska ordalag om den och då låg repliken Nä, jag gillade inte den heller lite illa i munnen, tyckte jag, som om det var viktigt för en på 53 jordsnurr att få bibliotekariens respekt? Ibland gör man (jag) tydligen saker av en lite oklar anledning. 

Åkte hem, städade, surfade på Tradera. Är på jakt efter lådknoppar till min farfars sekretär pga av att det saknas några stycken och inte för att jag är superortodox SÅ, men jag vill ändå inte ha några fula och/eller plastigt nytillverkade. Utöver det verkar det vara OMÖJLIGT att hitta några i rätt storlek men skam den som ger sig. Lade också några hoppfulla skambud på gamla nycklar, dels för det är diffust kul att ha många (oklart varför, var kanske fångvaktare eller vaktmästare i ett tidigare liv), plus att det är förbluffande många gamla nycklar som passar i lås som de inte alls är avsedda för. Brukar dock oftast bli överbjuden och jag är inte så HONG (som det heter på skånska, på rikssvenska: "hagalen") att jag fortsätter att lägga bud bara för att jag ska ha till varje pris, utan jag lägger i 99 fall av 100 ner så fort jag blir överbjuden.  

I helgen ska jag först en vända till konstgrytet och sedan ska jag på en kurs i specialsök som börjar imorgon. Kruxet är att konstgrytet är 8 mil åt ett håll och specialsökskursen 3 mil åt ett annat håll om man utgår från att mitt hus är navet i universum, så det blir nog rätt tight med tiden. Men söndag är vilodag så då får man väl ta att lördagen blir lite snärjig. Over & out. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar