söndag 15 januari 2017

We're living in a material world...

Då var det dags för nästa bloggutmaning, och den här gången ska Mirre och jag gräva ner oss i våra prylar. Utmaningen lyder som följer:

1. Lista fem prylar du inte skulle vilja leva utan.
2. Lista fem prylar som finns i ditt hem men som du verkligen skulle klara dig utan.
3. Oj du har blivit utvald till deltagare i "Expedition Robinson", vilken blir din personliga sak som du tar med till ön?
4. Äger du någonting som har varit utsett till "årets julklapp"?
5. Ett fynd du gjort på loppis eller auktion?
6. Något du köpt till överpris och sedan ångrat?
7. Något du skäms för att äga?
8. Något du är stolt över att äga?


Okej, då kör vi:

FEM PRYLAR JAG INTE SKULLE VILJA LEVA UTAN (utan inbördes ordning):
1. SODA STREAM. Om jag bara fick välja en enda dryck som jag var tvungen att dricka varje dag resten av mitt liv så hade jag svarat kolsyrat vatten. ÄLSKAR kolsyrat vatten, har alltid gjort, men det var en rätt så ansträngande relation på den tiden när man var tvungen att bära hem tunga backar med Vichyvatten från affären och hålla på och krångla med pantbackar och grejer. Nu: kolsyrat vatten närhelst man önskar, i princip direkt från kranen. Mmmm.
2. Eltandborste. ÄLSKAR att borsta tänderna med eltandborste, eller rättare sagt: älskar känslan efteråt, när tänderna känns sådär härligt blanka och rena.
3. KAMIN! Visst kan man leva utan kamin, men vilket tråkigt liv. Och kallt.
4. Dator eller telefon med internet. Älskar detta med att allting är så djävla SMIDIGT! Man slipper ringa, köa, åka till affärer, man kan reka och få vägbeskrivningar och slipper irra omkring i blindo och stå och vänta på folk som inte dyker upp och så vidare. Smidigt liv...mmm. Det vill man ju ha.
5. Mikrovågsriskokaren EASY RICE från Tupperware. Vi äter rätt mycket ris, och nu är det där trista med ris som kokar över (eftersom man inte orkar stå och passa kastrullen) och fyller halva spisen med slajmigt risvatten som bränner fast och luktar illa, samt kastruller med en skorpa fastbränt ris i botten som står i blöt i diskhon ETT MINNE BLOTT. Nu: i med ris och vatten i byttan, på med locken, in i mikron en kvart på full effekt, PERFEKT KOKT RIS VARJE GÅNG. I'm loving it. Nu förutsätter det ju i och för sig att man har en mikro, jag får lägga till det som en egen punkt på denna lista).

FEM PRYLAR SOM FINNS I MITT HEM SOM JAG VERKLIGEN SKULLE KLARA MIG UTAN (utan inbördes ordning):
1. Juicepress. Oklart var den kommer ifrån. Visst är det jättegott med färskpressad juice, men det är fan i mig inte värt besväret.
2. Matberedare. Min man brukar dra fram den när han ska göra Janssons frestelse, och sen tar det en halv dag att montera och demontera och diska alla miljoner delar, och på den tiden har jag skalat och hackat och skivat allting med kniv och skärbräda för längesen.
3. Glassmaskin. Har aldrig någonsin använts i detta hem vad jag vet. Ändå står den där och blänger anklagande högst upp på en hylla.
4. Stämapparat till gitarr. Jag stämmer på eget gehör om det behövs.
5.  Kanske så mycket som 90 % av alla grejer som min man belamrar varje ledig yta i källaren med under förevändningen att "det kan vara bra att ha". Jag är mer en sån som slänger allt som jag inte ser någon omedelbar nytta med, och det är fan inte ofta som jag har ångrat det. Min man sparar på allt från tygbitar till trasiga stolar och gamla elsladdar och FAN VET ALLT. Blir så trött på det ibland att jag vägrar gå ner i källaren.

DET HÄR SKULLE JAG TA MED SOM "PERSONLIG SAK" I EXPEDITION ROBINSON:
Jag förutsätter att produktionsbolaget ger en fri tillgång till solkräm med solskyddsfaktor 50 (annars hade jag bara kunnat vara med i en timme eller så, sen hade jag legat och kliat ihjäl mina soleksem resten av tiden), så min personliga sak skulle vara ett rep. Man har ALLTID extremt mycket nytta av ett rep. Sen hoppas jag vid Gud att någon annan tar med sig en kniv.

ÄGER JAG NÅGONTING SOM BLIVIT UTSETT TILL "ÅRETS JULKLAPP"?
Jajamen! Cd-spelare (1991), mobiltelefon (1994), cd-skiva (1995), "internetpaketet" (1996), bok (1999), dvd-spelare (2000), kokbok (2002), mössa (2003), platt-tv (2004), ljudbok (2006), spikmatta (2009), surfplatta (2010), hörlurar (2012) och råsaftscentrifug (2013). Har dock inte fått något av ovanstående just som julklapp.

ETT FYND JAG GJORT PÅ LOPPIS ELLER AUKTION:
Ja och nej. Alltså, uppskattningsvis 95 % av vårt hem består av grejer som är antingen fådda, ärvda, hittade eller köpta på loppis eller Blocket. Men några direkta FYND verkar jag vara den enda i hela världen som aldrig gör. En gång hittade jag en samling böcker av Upton Sinclair i andrautgåva och i jättefint skick som jag köpte för 2 kronor styck, men hur många har hört ens talas om Upton Sinclair?  Nä, det var väl det jag trodde. Alla andra verkar dock kunna köpa fräna retrogrejer för en spottstyver och sedan sälja dyrt till hipsters på Ebay. MEN INTE JAG. Nej, jag är inte bitter. Jo, lite.

NÅGOT JAG KÖPT TILL ÖVERPRIS OCH SEDAN ÅNGRAT:
En GPS-klocka som jag använde kanske tre gånger och sedan blev den liggande. Har dock "lånat ut" den på obestämd tid till min dotter, så den kommer väl förhoppningsvis till någon nytta.

NÅGOT JAG SKÄMS FÖR ATT ÄGA:
Inget som jag direkt känner att jag måste gömma när det kommer folk, nej. Sen kan jag ju tycka att det kan kännas rätt osmakligt sitta i allsköns lyx och gnälla över typ dåliga tv-program när majoriteten av världens befolkning knappt har mat för dagen.

NÅGOT JAG ÄR STOLT ÖVER ATT ÄGA:
Teckningar och sånt som barnen gjort när de var små. Några tavlor som gammelmorfar Albert har målat. Priser jag har vunnit på tävlingar (kanske inte priserna i sig utan mer vad de symboliserar).



The utmaning continues...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar