måndag 2 januari 2017

Nästa utmaning - MAT!

Det passar väl prima att en av årets första utmaning handlar om mat. Mat som är så gott. Mat som man efter julens frosseri förmodligen borde förhålla sig lite avståndstagande till, men...mat är ju så gott. Älskar mat. Kan på riktigt bli helt harmonisk av att bara sitta och tänka på mat jag ska laga (och äta).

Här kommer alltså årets första MATUTMANING från Mirre:   

1. Bästa matminnet.
2. Det äckligaste jag någonsin ätit.
3. Om min favoritskådis knackar på dörren där hemma...vilken maträtt bjuder jag på?
4. Fem saker man alltid hittar i mitt kylskåp.
5. Fem saker man aldrig hittar i mitt kylskåp.
6. Jag får ge ut en kokbok - vad ska den heta?
7. Jag vill dela med mig av ett favoritrecept här och nu (får ej innehålla kött/fågel) - vilket recept blir det då?
 
Okej, håll i kockmössan för nu blire åka av:
 
1. Mitt bästa matminne upplevde jag på ett "guest house" någonstans på landsbygden utanför Glasgow som jag bodde på i början av 90-talet och som jag TYVÄRR har glömt vad det heter, det enda jag minns är att det samtidigt spelades in en tv-serie i närheten, som jag hade för mig hette någonting i stil med "Gården i dalen" (men när jag googlar får jag bara träffar på någon norsk bok, så jag minns väl fel då), ja men I ALLA FALL. Detta "guest house" drevs av ett lantbrukarpar och det slog alla rekord i god mat och gästvänlighet. Till frukost kom bonden själv och frågade vad man ville ha, äggröra? nybakat bröd? nyfångad forell? ost från det lokala ysteriet? ingenting var liksom omöjligt och så fick man det serverat på ett sätt som var värdigt en nobelpristagare. Under frukosten småpratades det om vad man hade för planer under dagen och då fick man tips på vart man kunde åka, var man kunde äta lunch, hjälp med praktiska saker ("Vill ni hyra hästar och rida? Vänta lite, jag ringer en kompis") och rent allmänt goda råd ("ta inte den vägen även om den ser närmare ut på kartan, för det är ett vägarbete där"). Sen åkte man iväg på sina turistgrejer på dagen och samlades till middagen igen. Dessa middagar var som tagna ur en annan värld. Först fick man sitta framför brasan i vardagsrummet och dricka sherry och konversera (eller klappa familjens hundar som låg och snarkade på golvet) medan bonden och hans fru stökade med matlagning och dukning. Maten var "local", alltså närproducerad, köttet var antingen från den egna gården eller vilt som bonden själv skjutit eller fiskat, allting tillagades i deras kök och serverades vid bordet där alla satt (tror de hade 4 eller 5 rum så man var kanske tio personer). Och det var förrätt, huvudrätt, efterrätt och därefter ost och kex och slutligen kaffe och kaka innan man tvärmätt vacklade in på sitt rum för att gå och lägga sig och smälta maten. Det fanns nämligen inget annat att göra där, rummen var pyttesmå, varmvatten kostade extra och tv var inte att tänka på, men det hade man ju lätt kunnat uthärda för att få uppleva den maten igen.  Som sagt. HIMLA SYND att jag inte kommer ihåg vad det heter (om det ens finns kvar). Tro inte att jag inte har googlat som en tossing, men jag har tyvärr inte fått något napp.
 
2. Det äckligaste jag någonsin ätit är nog PÖLSA. Pölsa är typ hackade kokta inälvor som man "avnjuter" med rödbetor och potatis.  Pölsa på burk var någonting som min mamma brukade ta till när inspirationen tröt, vilket den uppenbarligen gjorde rätt ofta för jag tycker vi åt pölsa minst en gång i veckan i vissa perioder när jag var barn. Har aldrig ätit det i vuxen ålder och kommer inte att göra det om jag inte står i begrepp att svälta ihjäl, då kan jag möjligen tänka mig att ompröva detta beslut. Men med viss tvekan. BLÖRK.
Pölsa från helvetet.
 3. Om min favoritskådis HARRISON FORD skulle råka ha vägarna förbi Degeberga och få för sig att göra ett spontant besök chez moi, vad skulle jag då bjuda på? Spontant känner jag att vad synd att han inte kom hit igår, för den maten hade räckt åt honom också och var nog värdig en Hollywoodkändis. Jag gjorde ett örtsmör på rivet citronskal, dragon, finhackad lök och vitlök som jag klappade in en (eko)kycklingfilé med, brynte i stekpanna och sedan skjuts in i ugnen på 175 grader. Vispade ur det som var kvar i stekpannan med vatten, balsamvinäger, soja och creme fraiche, vilket fick stå och småputtra under tiden som kycklingen var i ugnen och som jag sedan redde av till en sås som helt enkelt var to die for. Det var förbaskat synd att Harrison Ford inte kände detta på sig, för det hade räckt till honom också (de här kycklingarna har fått växa långsamt och länge och köttet från en filé räcker ledigt till två personer plus fyra matlådor). Åts med potatis från egen odling. Mat för en drottning. Mmmm. 
 
4. Fem saker man ALLTID hittar i mitt kylskåp:
a. Vattenflaskor. Finns det något godare än riktigt kallt kolsyrat vatten? 
b. Lök. Går det ens att föreställa sig ett kök utan lök? Ibland ser jag folk i affären som köper EN lök (säkert för att de planerar att laga mat efter ett recept som innehåller "1 gul lök"). Hur kan man ens laga mat som inte innehåller lök? Jag får nästan panik av bara tanken på att bara ha EN lök. 
c. Créme fraiche. Har det ofta i såser, grytor, som tillbehör till soppa, tacos, grönsaker, grillat...nästan allting blir godare med créme fraiche.
d. Jäst. Bakar i princip allt bröd som konsumeras, så det går alltid åt.
e. Vitt vin. Skål!
 
5. Fem saker man ALDRIG hittar i mitt kylskåp:
a. Ostron. Tycker det verkar så sjukt överskattat och snobbigt. Speciellt folk som berättar för en att ostron är en delikatess, blir så djävla provocerad. Tror mer på dom som säger att ostron är som att svälja en snorloska.
b. Gåslever. För det första föds gässen som ska offra sin lever upp under fullständigt vidriga förhållanden och för det andra är mitt intresse för inälvsmat rätt svalt.
c. Sniglar. Alltså, nej. Det är verkligen ingenting som jag någonsin har känt mig sugen på.
d. Musslor. Se ostron. Åt en pilgrimsmussla i år, det var premiär för mig (och för pilgrimsmusslan får man väl tänka), men det var ju som att äta en välsaltad rå köttbit? Ej jätteupphetsande om ni frågar mig.
e. Skaldjur. Kräftskiva, hummerfrossa, vitt vin med räkor...det har helt enkelt aldrig lockat mig.
 
6. Hurra, jag har vunnit Sveriges Mästerkock och får nu ge ut en kokbok, eller nähä, jag fick visst nöja mig med att döpa en kokbok i tanken. Min kokbok får heta Koka soppa på en spik och ska ha temat "laga svingod mat på rester". Det här med att folk kastar mat? Det duger ju inte. Matrester är en resurs och är det något jag är bra på så är det att trolla fram en kunglig måltid av i princip ingenting. Ge mig bara en lök och lite créme fraiche så. 
 
7. Nu ska jag dela med mig av ett favoritrecept, som inte får innehålla kött eller fågel. Eftersom jag redan har bjudit Harrison Ford på kyckling så kommer här ett recept på vegetarisk lasagne, som jag fått från Sonja och sedan modifierat lite efter eget tycke och smak:
 
3 lökar
4-5 vitlöksklyftor
2 morötter
1/4 vitkålshuvud (c:a)
1 näve djupfryst hackad bladspenat eller grönkål
1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten (c:a)
1 dl rödvin (c:a)
1 dl ketchup (c:a)
salt och kryddor
500 g Keso
200 g fetaost (eller hur mycket det nu är i ett sånt där block i storleksordningen kortlek).
lasagneplattor
riven ost efter behag
 
GÖR SÅ HÄR: Skala och finhacka lök, vitlök, morot och vitkål, fräs detta i smör eller olja några minuter tills det mjuknar. Häll över krossade tomater, fyll den tömda förpackningen till hälften med vatten och häll i det med (så får man med allt). Låt koka upp, häll i rödvin, ketchup och bladspenat eller grönkål (eller båda, det har ingen dött av). Låt koka upp igen, smaka av med salt och kryddor efter tycke och smak (jag gillar cayennepeppar och chili, annars funkar svartpeppar till allt).
 
Ta fram en ugnsfast form. Häll i en skvätt av tomatsåsen så att det täcker botten. Lägg på ett lager lasagneplattor. Klicka ut ungefär 1/3 burk Keso och smula över 1/3 av fetaosten, det är ej nödvändigt att varenda kvadratcentimeter av plattan täcks, och häll på tomatsås så det täcker. Upprepa i 3 lager. På översta lagret strös slutligen ett generöst lager riven ost. Skjuts in i nedre delen av ugnen på 175 grader i...40 minuter nånting.  Det här är väl 6-8 portioner beroende på hur glupsk och/eller stor i maten man är. ENJOY. 
 
 
 
 

1 kommentar:


  1. Great article,this is really informative and meaningful We at Property Hunters shifted this service to a level much higher than the broker concept. you can see more details like this article Properties For Sale in the pearl Qatar

    SvaraRadera