onsdag 18 januari 2017

Favorit i repris: Bröd för latmaskar

Ni är många som frågar (okej, det var väl egentligen bara Mirre, men det låter ju så extremt djävla fränt och livsstilsbloggigt att skriva så) efter receptet på mitt bröd. Ja, nu kan ju alla som ägnar sig åt GI och LCHF och sånt gå och göra något annat en stund, för vad är väl godare än en rejäl MACKA? Det är nog det jag skulle ha svårast att vara utan om jag skulle vara tvungen att välja bort något i min kost. Får nästan panik när jag läser Invandrarna av Vilhelm Moberg, där i början innan när allt är rätt så fattigt och eländigt även i Amerrka och så en dag tar mjölet slut och Kristina kan inte baka bröd. PANIK är ordet vi talar om här. Men nu lever vi tack och lov inte på 1800-talet längre, så håll tillgodo, här kommer ett fantastiskt recept för alla lata djävlar som inte har lust att knåda eller kavla eller vara tvungen att ta tjänstledigt för att följa ett surdegsrecept av Jan Heed, här är det bara att röra ihop, låt jäsa och så skjuts in i ugnen:

 BRÖD FÖR LATMASKAR (2 st):

1 paket jäst
1 liter kallt vatten
1 msk salt
1 dutt flytande honung (eller om man vill, ½ tsk strösocker)
1-2 dl havregryn eller rågflingor
1 näve rågkross (kan uteslutas)
 1-2 dl rågmjöl
c:a 2 l vetemjöl (jag brukar ta 50/50 dinkel/vetemjöl)

Här är det väl fritt fram att experimentera efter tycke och smak. Vill man ha grövre och mer kompakt bröd ökar man andelen rågmjöl och/eller flingor, vill man det lite luftigare och högre så tar man mer vete/dinkelmjöl. Någon brödkrydda och typ linfrön eller sånt kan man säkert också ha i om man har lust.


LATMASKENS ARBETSINSATS: 

Jag brukar, för enkelhetens skull göra två halva satser i varsin skål. Det låter kanske onödigt krångligt och omständligt, men anledningen till det är att degen, när den är färdigjäst, är både kladdig och seg och därför svår att dela upp i två exakt lika stora delar, men med den här metoden får man det så att säga rätt från början. Sen får man väl värdera arbetsinsatsen att diska en extra degskål kontra att brottas med en stor och väljäst och liksom levande degklump, men det gör ni som ni själva vill.
Tillbaka till själva arbetsinsatsen:

 Lös upp jästen i det kalla vattnet (det är bara en myt att degvätska måste vara fingervarm, det jäser ändå även om det tar lite längre tid), tillsätt salt och honung. När jästen lösts upp, rör i gryn, kross och allt mjölet (rör man för hand tillsätter man med fördel "lite i taget". Rör om tills det blir en ganska lös deg, den ska hålla ihop och släppa från bunkens kanter, men inte mycket mer än så. Smörj två formar med matfett och pudra formarna med lite rågmjöl. Lägg en bakduk över degskålen/skålarna och gå och gör någonting helt annat i minst 2 timmar (längre funkar också).
Efter minst 2 timmar hälls degen över i formarna. Sätt igång ugnen på 250ºC och ställ formarna uppe på spisen. Låt degen jäsa vidare i formarna under bakduk i 30-45 minuter eller så. Sätt sedan in formarna i nedre delen i ugnen. Grädda i cirka 15 minuter på 250ºC (för vanlig ugn, äger ingen varmluftsugn), sänk därefter värmen till 225ºC och låt stå inne ytterligare 20 minuter och sen är det klart.

Under tiden kan man komma undan med en massa tråk under förevändningen att "nä, jag har inte tid för jag bakar faktiskt bröd". Smartaste lifehacket ever om ni frågar mig.


Vi brukar förvara bröden insvepta i en kökshandduk (tycker de blir lite svampiga av att ligga i plastpåse) och de håller sig fint i 4-5 dagar i rumstemperatur.  ENJOY!

7 kommentarer:

  1. Att skriva ett paket jäst är som att skriva en burk keso eller en konservburk med krossade tomater. Hos mig är färsk jäst ett paket med 42 g, vilket kan ställa till problem när jag använder mig av svenska recept som ofta har 50 g. Antingen far jag dra ner pa andra ingredienser eller fa 34 g över pa tva paket. Ar jästpaket alltid 50 g i Sverige?

    Dessutom undrar jag varför ugnen ska vara pa i 30-45 min utan nagot i? Det är inte alla som har ugnen under spisen vettu. Själv sätter jag aldrig pa ugnen i förväg. Trodde du ocksa var "grön".

    Hälsningar en som känner sig lite provokativ idag :).

    SvaraRadera
  2. Jästpaket i Sverige är mig veterligen alltid exakt 50 g och varken mer eller mindre...trodde det fanns någon internationell jäststandard som reglerade sånt men där ser man :) Fast hur kan du få 34 g över, det skiljer ju bara 7 gram?
    Ugnen ska vara på för att brödet ska varmjäsa en stund innan det ska in i ugnen (då blir det extra högt och luftigt). Har man ett värmeskåp (som alltid fanns på alla spisar förr, men nu vete fan vad som hänt med spisutvecklingen?) så är det ju självklart det man använder, men det har jag inte på min så därför får jag använda spillvärmen från ugnen. DET FINNS ALLTSÅ ETT SYFTE MED DENNA MILJÖVIDRIGA HANDLING :D
    Däremot tänkte jag aldrig så långt som att spisar kan vara av olika modeller så det är klart att om ugnen är någon annanstans än under spisen så blir det ju helt knäppt. Ska tänka på det när jag blir kokboksförfattare :)

    SvaraRadera
  3. Borde vara nagot för EU att sätta tänderna i, europeisk jäststandard! Och jag gissar att du inte hade femma i matte :) (84-50=34).

    Bra det (ang kokboken alltsa) hälsar en som har ugnarna (ja 2!) pa ett annat ställe än spisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte utifrån det svenska trångsynta jästperspektivet och föreställde mig att du skalade bort 7 gram från varje paket för att få 42 gram så att det skulle passa dina recept. Inser nu att det kanske var ett så att säga BAKVÄNT (höhöhö) sätt att tänka.

      Radera
  4. 50-42=8. But thanks for proving my point :)...alltsa att du sov dig igenom mattelektionerna.

    SvaraRadera
  5. HAHAHAHA, fy fan vad pinsamt! Mvh ingenjören.

    SvaraRadera
  6. Hehe, alltsa det borde inte men det känns bra att vinna en argumentation mot dig, besserwissern. Sa lag är jag!

    Game's on!

    SvaraRadera