onsdag 25 januari 2017

Fem lagar jag tycker borde finnas och en lag som jag tänker avskaffa

Nu är vi på banan igen med bloggutmaningarna, Mirre och jag! Den här gången på temat "juridik" (GULP). Jag ombads att hitta på inte mindre än fem nya lagar som jag tycker borde finnas, samt skrota en befintlig.

FEM NYA LAGAR SOM BÖRJAR GÄLLA FRÅN OCH MED NU (om jag fick bestämma):

1. Rökning förbjuden. Och då menar jag lika förbjuden som att sitta och skjuta i sig heroin, inte bara förbjudet att röka på allmän plats eller något annat mesigt. Tycker för det första att rökning är så extremt äckligt och för det andra att man som ickerökande omgivning verkligen inte ska behöva utsättas för att rökare tycker det är fritt fram att stå och bolma var som helst med motiveringen att "det är ju utomhus", som om deras stinkande rökmoln inte existerade, PLUS att den lukten sätter sig i kläder och hud och hår och följer med den rökande personen in igen (BLÖRK), PLUS att jag tycker att det är dumt och ger upphov till en miljon sjukdomar. Dessutom är tobaksplantan en av de växter som är helt outstanding på att ta upp kadmium ur jorden och lagra det i sig, och det är allmänt känt att rökare har betydligt högre kadmiumhalter i blod och vävnader än vad ickerökare har. Kadmium är en tungmetall som skadar njurar och skelett, och som dessutom bryter ner ett protein som heter P53 och som är kroppens eget försvar mot cancer. Så inte nog med att man FÅR cancer av att dra i sig en massa rök och tjära och kolmonooxid och annan skit, det kadmium som man får i sig från tobaken (alltså även via snus) sabbar också kroppens egna tappra försök att stoppa sabbet så att säga. Så djävla dumt. Nu är det slutblossat, om ni frågar mig.

2. Delad föräldraförsäkring (och vabbdagar), rätt av (tror inget jobb är så djävla viktigt att man inte skulle kunna vara ifrån det några månader, sen får folk säga vad de vill, och alla som skyller på att de inte kan för att de är egenföretagare så nähä, men SKAFFA INTE BARN DÅ?). Jag är SÅ TRÖTT på den här debatten när man pratar om jämställdhet och vissa blir helt rabiata och bara "staten ska inte komma och bestämma över oss". JO, om du är så djävla dum i huvudet så att du inte begriper ditt eget bästa så kanske det är just det staten ska göra? För så här är det, enligt mig: Vi kommer aldrig att få ett jämställt samhälle om kvinnor fortsätter att ta huvudansvaret för hem och familj, för om kvinnor ska ha huvudansvar för hem och familj (vilket man i princip per automatik blir när man är den som är föräldraledig, tar all vabb osv) så kommer kvinnor att bli fortsatt omsprungna på arbetsmarknaden, halka efter i lönefrågor, aldrig hamna på poster där man har något att säga till om. Alternativt att kvinnor fortsätter att BÅDE ta huvudansvar för hem och familj och göra karriär och sedan bli utbrända eftersom DET ÄR EN OMÖJLIG EKVATION.
OCH DET KOMMER INTE ATT LÖSA SIG AV SIG SJÄLV, som vissa slapptaskar som inte vill ta diskussionen påstår, för om det vore så enkelt så hade det ju redan varit löst, eller hur? Mycket versaler här, men det här gör mig så förbannad. Speciellt när man läser kommentarsfält kring artiklar om föräldraförsäkring och ser kommentarer som "jämställdheten har gått för långt". Nej, den kan inte göra det. Jämställt är jämställt, alltså balans, allt annat är "inte jämställt". VAD ÄR DET DU INTE FATTAR?

3.  Och när jag ändå är igång så dänger jag in en lag som styr upp det här med de ekonomiska förutsättningarna i ett genusperspektiv. Det är ju allmänt känt att kvinnodominerade yrkesbranscher = lågstatus = pisslöner (och även att kvinnodominerade idrotter = tjejsporter = får inga bidrag och/eller sämre villkor). Jamen hur svårt kan det vara att få fram något slags index för löner där man, för viss typ av arbete (som man värderar utifrån till exempel utbildningskrav, svårighetsgrad, ansvar och sånt) helt enkelt HAR LÖN I SAMMA STORLEKSORDNING oavsett om det handlar om att montera detaljer på Volvobilar eller ta hand om dementa på ett äldreboende? Och när det gäller idrott så är det väl bara att styra upp bidragsfördelning efter antal utövare och göra något djävla kostprisindex för drift och underhåll av anläggningar oavsett om det är en konstgräsplan eller ett ridhus, END OF DISCUSSION.

4. Ja, och när jag ändå är inne på löner så kan jag även styra upp ARBETSTIDSLAGEN litegrann. Där har det ju inte hänt ett piss på över 40 år, så nu är det väl hög tid?  Känns extremt korkat att det, som nu, finns folk som bokstavligt talat jobbar ihjäl sig samtidigt som det finns andra som aldrig ens kommer in på arbetsmarknaden. Det är väl helt sjukt att det ska vara så, det finns ju arbetsuppgifter till alla? Tycker att sex timmars arbetsdag för alla vore helt rimligt, med bibehållen lön såklart. Och mer semester! Någon gång på 90-talet fick man ju 27 lagstadgade semesterdagar, men de försvann ju raskt efter bara ett par år, och jag känner att jag vill ha tillbaks dom med ränta. Är kanske bitter för att jag, som jobbar i privat sektor, "bara" har 25 semesterdagar, medan min syrra som jobbar i kommunen har typ en miljon? (Ja, jag är medveten om att det finns länder där man inte har rätt till mer än någon veckas betald semester om ens det, men nu är det JAG som stiftar lagarna I SVERIGE).

5. Femte och sista lagen är förmodligen inte genomförbar, men alltid när vi ser filmer som utspelar sig i fängelser, eller när man hör om hur det är på fängelserna, hur det är bråk mellan olika grupper och det smugglas knark och hålls på och de har ihjäl varandra med vapen som tillverkats av en uppfinningsrikedom som saknar motstycke. Då säger alltid jag något i stil med "ja, hade det varit mitt fängelse så hade jag satt alla fångar i varsin isoleringscell och så hade de aldrig fått träffa de andra fångarna och då blir det ju inget bråk?" (och ingen film heller i och för sig) och då säger alltid min man att det är ett brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Så det kanske inte går att genomföra den här lagändringen, men ändå, håll med om att det är rätt smart?

EN LAG SOM JAG TYCKER MAN KAN SPOLA:
Lagen om offentlig upphandling. Alltså, principen är väl bra, men det känns ju som att det har blivit en extremt svårsmält och omständlig soppa av byråkrati och en massa överklaganden som inte gynnar någon, och att det alltid är den som erbjuder den lägsta prislappen som vinner anbudet och sen levererar SKIT och kan fortsätta att leverera SKIT medan företag som väljer att satsa på till exempel miljö och kvalitet aldrig har en chans. Känns inte som att det är att utnyttja skattepengarna på ett vettigt sätt om ni frågar mig.


Bollar nu över frågan till Justitiedepartementet. Det här blir skitbra.

3 kommentarer:

  1. Hoppsan, rakt in i solar plexus precis som du beräknat eller hur? Eftersom jag berättade att jag är rökare. Sa pa nummer ett vill jag förstas skriva ett försvar.

    Prostitution, andra droger än nikotin som t.ex. "knark" eller alkohol kommer inte att försvinna bara för att det är förbjudet.

    För övrigt tycker jag det är helt ok att staten erbjuder bade droger och hjälp till de som vill, rena sprutor finns här i automater. Och A-lagarna pa bänken är rätt harmlösa. Här far de dessutom en mindre peng varje dag för att utfodra sina hundar som de nästan alltid har. Det borde väl glädja dig?

    Vad jag förstar är ocksa kokain ett större problem än rökning. Efter varje festival eller karneval här i stan mäter vattenverket en ökad halt av vad-nu-kokain-innehaller.

    Sen undrar jag (som aldrig haft en bil) om rökning utomhus genererar mer smuts i luften än ett fordon? Sa jävla känslig kan du väl ända inte vara?

    Men jag kan ga med pa att man mer aktivt borde försöka begränsa rökstart hos ungdomar, för alla vi rökare vet hur skitsvart det är att dra ner eller till och med sluta.

    Ser fram emot din lösning pa problemet, gärna utan förbud.

    Hälsningar fran en som nu ska ta sig en cigg :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej storrökaren! :) Självklart upphör vissa fenomen inte att existera bara för att det blir förbjudet, men det blir ändå inte lika frekvent förekommande. Det är ju rätt sällan någon börjar snorta kokain i fikarummet på jobbet eller att någon står utanför Konsum och erbjuder sexuella tjänster mot betalning. Sen såklart att det FÖREKOMMER ÄNDÅ, det fattar ju jag med. Men det behöver ju inte vara ett allmängiltigt och socialt acceptabelt beteende bara för att det alltid kommer att finnas folk som bryter mot lagen. Tycker jag (man får tycka annorlunda). Det är ju mycket lättare att återfalla i gamla vanor och mönster när något är socialt accepterat, jämför exempelvis en knarkare som slutar knarka men som fortsätter umgås med sina gamla knarkarkompisar (där det är helt ok att dra i sig en sil till frukost), risken för återfall lär ju vara 99,9 % jämfört med om hen hamnar i ett sammanhang där ingen knarkar och där det hade blivit ett DJÄVLA LIV om någon började prata om att hen var "så himla sugen på en spruta heroin". Av den anledningen, den sociala acceptansen, tror jag faktiskt inte att det löser sig utan något förbud (sorry). Det är t ex socialt accepterat att ta ett glas vin till maten, men jag har aldrig stött på någon som stolt berättar att "nu ska ni få höra något spännande, jag åkte dit för rattfylla i helgen" eftersom det dels är förbjudet men framför allt är samhället ganska fördömande i den frågan. Och då är ju ändå rattfylleri ett relativt stort problem, men hade det varit socialt accepterat hade det varit gigantiskt. Tror jag (och man får tycka annorlunda).

      Angående avgaser så gör ju inte två fel ett rätt...luftföroreningar ÄR ett stort problem, men det gör ju inte att rökning blir mindre farligt och onyttigt och dumt.

      Hälsningar: en som fimpade för gott 1994 och fortfarande är skitglad för det varje dag.

      Radera
  2. En grej till, sa himla farligt kan kadmium inte vara eftersom jag är blodgivare och ingen fraga i den omfattande blanketten man maste fylla i före varje donationstillfälle fragar om rökning. Sadetsa!

    Med det sagt önskar jag förstas att jag aldrig börjat röka för att det är dumt, jag medger det. Sa i sak är vi väl överens, utom det där med förbudet dara.

    Och sa en liten aptitretare till dig: jag är svart glad i vin ocksa! Halvalkis OCH rökare, det du!

    Skal!

    SvaraRadera