lördag 14 maj 2022

Rötter av blod

Har läst Rötter av blod av Lina Arvidsson. Tidigare har jag läst Blåmärken, som jag tyckte var riktigt bra, och Ett hem att dö för, som jag tyckte var sisådär. Den här boken handlar om följande:

Sigrid vaknar upp desorienterad efter att ha övernattat på kontoret. Polisen är där, de säger att Sigrids man Peter under natten har bränt ner deras hus på Lidingö i ett försäkringsbedrägeri. Han sitter nu häktad med fulla restriktioner.

Sigrid känner hur marken gungar under henne och vänder för första gången på många år hemåt, mot byn utanför Bollnäs som hon gjort sitt yttersta för att förtränga. Hem till mamma och en mycket ansträngd relation.

I hembyn visar det sig att modern gjort sig ovän med de flesta av grannarna. De vill få till en affär med ett vindkraftsbolag, en välkommen injektion av investeringar och arbetstillfällen till en glesbygd på dekis. Men mamma Iris vägrar att sälja den bit skog som är absolut nödvändig för att projektet ska gå i lås. Varför då?


Tyckte väl att den här boken också var lite sisådär. Det var svårt att tycka om någon av karaktärerna, berättelsen segade sig fram på halvfart och kändes dessutom rätt så konstruerad och ansträngd. Plus att jag redan på ett rätt så tidigt stadium räknade ut varför Iris absolut inte ville sälja sin skog och visst är det kul att känna sig smart, men man blir ju lite snuvad på en läsupplevelse. Den här boken får två vindkraftverk av fem möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar