tisdag 24 maj 2022

Ett barn är fött

I helgen som gick flyttade vi hönan Ulrika, som då legat i cirka tre veckor och ruvat på Garants ekologiska ägg, till en egen bur. Hon muttrade och surade och inspekterade missnöjt sitt nya boende, men sedan sjönk hon ner över sina ägg igen. Igår tittade jag in till henne, ingenting syntes men när jag lyfte lite på henne så låg där en gul liten dunboll där. Fick ett hack i handen för detta intrång men det var det värt. Livet ändå, va? Man åker till Willys och köper ett paket ägg, skumpar hem med det i bilen, lägger in dom under en surhöna och tre veckor senare har man en kyckling (och förhoppningsvis flera, men det återstår ännu att se). 

Bild kommer när Ulrika tillåter. Hon är rätt sträng med integriteten och vill inte att hennes barn ska exponeras i sociala media hur som helst. 

2 kommentarer:

  1. Jag är helt fascinerad av detta. De ekologiska äggen kan alltså vara befruktade? Hur färska måste de vara för att det ska kunna bli kycklingar av det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppenbarligen funkar det ju med ägg som är åtskilliga dagar...Jag menar, de måste ju först samlas in, sen skickas till (antar jag) nåt centrallager för att sedan skickas ut till de lokala Willysbutikerna (eller motsvarande) och sen kan de ju bli stående där också nån eller flera dagar. Så rätt länge efter att de lämnat hönan! Ekologiska ägg kommer från höns som går i flock med tupp, därför kan de vara befruktade. Nu är det tredje gången vi har kläckt från butiksägg, hittills har det blivit 1-2 kycklingar av ett 12-pack så det är nog rätt få tuppar i dom flockarna.

      Radera