onsdag 4 maj 2022

Lama låtar

Jag tycker det är ganska tråkigt att träna. En av dom få saker jag saknar med att "bo i stan" är att det tog sådär 10 minuter att cykla till gymmet och så kunde man gå på ett träningspass och cykla hem igen efteråt och känna sig duglig och duktig. Här i nästan-Österlen finns det inget gym och efter att ha provat ett par varianter av träningsställen i grannbyarna så kan jag konstatera att det inte är något för mig. Blir så djävla stressad av att behöva sätta mig i bilen, köra kanske 20-25 minuter (beroende på vilken grannby) för att träna ett 45-minuterspass och sedan köra bil 20-25 minuter hem igen, och så utifrån det behöva räkna baklänges när man senast måste äta innan och planera och hålla på. Känns sådär att åka bil lika länge som man tränar, både för miljön och plånboken och ett gymkort är ju inte heller gratis och ska man betala kanske...ja inte fan vet jag vad det kostar nuförtiden, men säg 299 kronor i månaden, så vill man, eller åtminstone jag, ju utnyttja det så man känner att man får valuta för pengarna, vilket då gör att man, jag, blir väldigt uppbunden eftersom man då måste förhålla sig till träningstider 2-3 dagar per vecka. 

Dessutom vill jag helst träna på sen eftermiddag eller tidig kväll, och då är utbudet häromkring inte enormt ens i de lite större grannbyarna, utan de flesta träningspass börjar kanske någon gång mellan 18.30 och 19.30, vilket jag tycker är i senaste laget. Vän av ordning kan nu invända att eftersom jag jobbar i stan kan jag väl träna i stan också, innan jag åker hem, och det hade jag hemskt gärna gjort. Men eftersom jag i grund och botten tycker det är ganska tråkigt att träna så vill jag gå på pass eftersom man då slipper tänka själv vad man ska göra, hur länge man ska hålla på osv. Plus att man, eller i alla fall jag, anstränger mig lite mer då eftersom man, eller jag då, ju inte vill framstå som klen och lat. Att bara stå och lyfta vikter eller köra maskiner helt mol allena tycker jag rent ut sagt är så djävla tråkigt, men jag vill heller inte ha en träningskompis för då blir man uppbunden av det och det har jag inte heller lust med. Problemet är att det inte finns några pass på eftermiddagarna på gymmen häromkring eftersom de flesta människor tränar på kvällar. Så då är man hänvisad till att träna på egen hand och då kommer jag i ett läge när jag tycker det är för dyrt att betala låt oss säga 299 kronor i månaden för någonting jag lika gärna kan göra hemma utan att det kostar mig en krona. Jag hade kunnat tänka mig att betala för möjligheten att gå på pass, för det involverar ju ändå personal som ska ha lön och som engagerar sig lite i en så det känns ju rimligt. Men jag vill inte ge flera tusen på ett år för att bara gå på löpband och köra lite maskiner och titta på Extreme home makeover på nån storbildsskärm. 

Så hemmaträning it is, och nu när inte knäna är ett lika stort bekymmer längre så är jag PÅ GÅNG. Men eftersom jag i grund och botten tycker att träning är ganska tråkigt så kände jag att jag behövde uppdatera min träningslåtlista för att bli lite mer pepp. Träna är tråkigt, träna utan musik är på gränsen till outhärdligt om ni frågar mig. Detta med att sätta ihop en ny härligt peppig träningslåtlista visade sig dock vara lättare sagt än gjort. På den tiden när jag sprang så gillade jag långa episka låtar eftersom det höjde moralen när kroppen sa "orkar inte mer" och man tvingade den att fortsätta "bara en låt till" och så råkade det bli nån special-liveversion av Shine on you crazy diamond med Pink Floyd som var 23 minuter och 40 sekunder lång. Tycker dock att det upplägget funkar mindre bra till tabata-inspirerad cirkelträning (a k a ridlärare I:s SPECIAL), så jag igång och började leta genom Spotify på jakt efter någonting nytt. Ville ha någonting som var tungt och med lite puls och beat och tempo och helst också låtar som jag inte hört hundratusen gånger förut (vilket är svårt eftersom jag har en tendens att överlyssna på musik jag gillar). Paradoxalt nog så finns det åtskilliga dansbands- och schlagerlåtar som kan vara alldeles otroligt peppiga trots att de är långt utanför min comfort zone i vanliga fall. 

Sökte på "träningsmusik", men det verkar som att det bara fanns listor med artister i stil med Tove Lo och Molly Sandén och Miss Li, inget ont om dom men det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Sökte på "running" och "cardio" och då kom det upp låtar i stil med Walk of life med Dire Straits, vilket verkligen inte är en låt som peppar igång mig. Orkar heller ej med låtar som har extremt långa intron och som det känns att de aldrig riktigt kommer igång när det enda man vill ha är lite upptempo. Sen sökte jag på "metal" och "rock" men många låtar är ju uppbyggda så att de börjar lite lugnt och själva öset kommer först efter kanske nån minut och det passade inte riktigt mitt syfte. Sen kan jag också bli extremt irriterad om det är för mycket gitarrgnisslande i kombination med vissa gällare hårdrockssångarröster, typ Angus Young, så det passar ju inte heller. Nä, Gud vad det här var invecklat. Lade säkert två timmar på detta igår. Tränade en halvtimma. Jaja. 

4 kommentarer:

  1. Skulle aldrig falla mig in att betala för träning. I skogen 10 min's gangväg fran där jag bor finns en s.k. "Vitaparcours"-slinga pa ca 2,5 km i kuperad terräng. Där finns 15 hinder, alla byggda av naturmaterial, och med bilder och beskrivning vad man ska göra vid varje station. Det är uppvärmning, hopp, hänga i en stang, häva sig upp om man kan, stubbar i olika storlekar att steppa och ner pa, stockar att göra plankan pa, benövningar, armhävningar, ringar att svinga sig i för den som orkar, stockar att hoppa över osv. Det är sponsrat av ett företag, men väldigt lite underhall behövs eftersom stationerna är rejält byggda.

    Dessutom finns en slinga pa kanske 500m där man lagt ut strö och annat mjukt material, väldigt kuperat och har man tur ser man radjur där.

    Föredrar det alla dagar i veckan framför att trängas pa ett gym med maskiner (jag aldrig skulle första hur de funkar) och en massa svettiga människor jag inte känner. Huga.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter supernajs (träna i skogen alltså, inte att trängas med svettiga okända människor) :)

      Radera
  2. jag är som du - helst gruppträning som gör att jag vet att jag gör rätt och inte fuskar... men om det ska tränas hemma måste det vara uppstyrt - kör ofta tabata. Man kan söka upp tabata-låtar i spotify - så sköter de räkningen åt en samtidigt som man lyssnar på en bra låt.

    det finns några olika typer, de är uppbyggda med samma "tränare" som läggs över olika låtar,
    Jag gillar den typen som hela tiden säger vilken repetition man är på...

    https://open.spotify.com/album/6Xu5R5OT0M87Vvg8AxL0gc?si=T7TtI8WqSd28qUO4axu5Iw

    (Tabata Mixtape, Vol.1)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Gud vad smart, tack för tipset! Har en tabata-app som jag använder, fördelen med den är att man själv kan ställa in hur länge man ska hålla på och hur länge man ska pausa osv. Men så var det ju det här med att hitta rätt typ av musik dårå 🙈

      Radera