måndag 13 maj 2019

Tjurigt

Vi bor granne med en kohage. Där går Charolaiskor med kalvar och betar mellan maj och november ungefär. Trevligt tycker jag, även om hagen är så stor och kuperad att det kan gå veckor utan att man ser dom. Men det är mysigt (och ej att förglömma, bra för de öppna landskapen och den biologiska mångfalden). Det går även en tjur där. Årets exemplar heter Ossian, läste jag på Facebook. Minns inte vad förra årets tjur hette, men det var något rätt så alldagligt. Kanske till och med något så banalt som Ferdinand? Nä, jag minns faktiskt inte (vilket stör mig, men jag får kanske försöka släppa det?). Men 2017 års tjur kommer jag aldrig att glömma, för han bar det bästa namnet ever: MESMERIZER. Det är väl ett namn som inger respekt och pondus, fast jag tycker nog att han gav ett ganska lojt intryck de gånger jag stötte på honom på mina strövtåg i vildmarken.

Googlade lite slött på "Mesmerizer" och "tjur" i ett kort anfall av sysslolöshet, och hittade då ett protokoll från en elitauktion av köttrastjurar. Måste säga att jag blev impad över priserna. En häst är ju dyr i inköp, men då tänker jag att det är ju ändå rätt så mycket tid och arbete som går åt till hantering och träning och inridning och utbildning. Ingen höjer väl jättemycket på ögonbrynen för 100 000 SEK för en välutbildad häst med potential, men jag höjde på mina när jag läste tjurauktionsprotokollet, för det var vad Mesmerizer kostade som ettåring. Och då var det ändå rätt billigt jämfört med Lynch, som kostade 130 000. Dyrt jämfört med Molke, Balder och Golden Nugget som bara gick för 25 000, men säljarna där var förmodligen gladare än de till Maxon, Melker och Hamras Excellent, som blev osålda på samma auktion.

Det här var ju spännande! Fattar ju såklart att det ligger en hel del avelsarbete bakom att få fram bra tjurar, och att det är det som kostar. Fast den stora frågan är nog varför jag ens lägger tid på detta?Känns det som att jag kommer att kunna briljera i fikarummet med 2017 års boskapspriser? Ska jag vässa mitt ansökningsbrev till Bonde söker fru? Kommer jag någonsin att ha nytta av denna kunskap? Nej, nej, nej. Åter till ordningen, pls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar