tisdag 7 maj 2019

Flykten till hönsgården

På allmän (eller ja, åtminstone en) begäran kommer här lite hönsbilder. Igår krattade jag ihop en korg med pinnar och löv och annat och tömde ut i hönsgården. Kan säga att det var mäkta populärt. Sedan intog jag liggande position och gick in i rollen som hönsfotograf. Det finns definitivt lättare uppdrag här i världen, men här kommer i alla fall delar av resultatet:




Jeanette.
 
Jeanette är nog just nu den mest sociala hönan i flocken. Kommer alltid fram och ska "hälsa", eller i alla fall kolla om man har något ätbart med sig. Tycker Jeanette har så snygga färger, hon är vit och så har hon liksom guldfärgade fjädrar på halsen och är guld- och vitprickig på bröstet.

Mette-Marit
Mette-Marit är också väldigt social och nyfiken. Hon är också den som värper bäst i det här gänget. Alla de andra hönsen hade vintervila, men Mette-Marit levererade troget ett ägg varannan eller var tredje dag hela vintern lång. Trots avsaknad av värpfoder och extra belysning. Mette-Marit är den enda av våra höns som har tofs på huvudet. En del Blommehöns har det.



Michelle Obama
Michelle Obama är nog den höna som mest håller sig på sin kant. Som det anstår en kändis så är hon inte heller så lätt att fånga på bild. Tycker Michelle Obama har den snyggaste fjäderdräkten med sin guldkrage. Hon är rätt bitchig mot de andra hönsen och jagar gärna bort dom om de är för närgångna.



Brienne
 Här står Brienne och bröstar upp sig. Hon är, som namnet antyder (i alla fall om man kollar på Game of Thrones) vår största höna. Men bortsett från det gör hon inte mycket väsen av sig, utom när hon har lagt ägg. Då ska det kacklas och meddelas hela världen att hon minsann har bidragit med ett och annat. Tycker det är något av det roligaste ljud man kan höra från hönsgården, det låter så himla viktigt och självbelåtet.



Christine Perfect
Ja, det här är alltså Christine Perfect. Vår vitaste höna, hon har bara vitt och grått och inte så mycket "blommigt" i sin fjäderdräkt. Men hon är ju snygg ändå.


Magnhild
Här står Magnhild och kollar läget. Magnhild är något av en kameleont, eller hon är i alla fall den höna som har ändrat utseende mest. Som kyckling var hon svart/vit/gråprickig. Sedan blev hon könsmogen och blev då mer åt det bruna hållet med ett vackert nougatfärgat bröst. Sedan ruggade hon och nu har hon bara enstaka nougatfärgade fjädrar kvar. 

 

Magnhild som kyckling. Det var på den tiden det fortfarande
växte gräs i hönsgården. 


Unghönan Magnhild med sitt nougatfärgade bröst. Höns älskar
att sprätta och gräva och hålla på. Det är deras naturliga
beteende och det är väldigt synd om alla höns som inte
får göra detta. Tänk på det nästa gång ni köper ägg. Jag
tänker på det varje gång jag grämer mig över att
hönsgården ser ut som en bakgård i Aleppo.
 
Som sagt. Sprätta är livet. Skit samma om det ligger någon idiot i vägen.




4 kommentarer:

  1. Ah sa roligt att fa se hur det gar med hönsen. Synd att jag inte kan ha nagra själv, men med bara en balkong och tva katter skulle det bli kattastrof ;). Magnhild som ju min farmor ocksa hette var precis som din Magnhild ombytlig. Bra namnval!

    Blir det voljär the epic movie nu?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se vad jag kan åstadkomma ifråga om fler epic movies :D

      Radera
  2. https://www.svtplay.se/video/21062512/vetenskapsfavoriter/vetenskapsfavoriter-hons-fargseende?info=visa&start=auto

    SvaraRadera