fredag 10 maj 2019

I väntans tider

 
Det väntas smått. Och nej, det är ju SJÄLVKLART inte jag som befinner mig i ett såkallat välsignat tillstånd. Hahaha. Men jag har köpt en äggkläckningsmaskin! Så sjukt spännande. Igår la jag dit ett gäng vaktelägg, för vi har ju faktiskt vakteltuppen Johnny. Inte för att jag har sett honom ligga ihjäl sig precis, men han är kanske en diskret herre som gör det efter mörkrets inbrott. VAD VET JAG?  Ingen av hönorna verkar dock jättesugen på att lägga sig och ruva, så då får man ju så att säga hjälpa naturen på traven.
 
Johnny, längst till vänster i bild. Medge att den viltfärgade (tror jag det heter) vaktelhönan är perfekt kamouflerad mot underlaget. Hon står mellan skålarna om någon mot förmodan inte skulle se henne. Det gör inte jag ibland. Det är dessutom nästan omöjligt att skilja henne och den andra viltfärgade (i hörnan ovanför Johnny) åt. Tacka vet jag Snövit (längst bak, rakt fram) i bild. Svartprick är också lätt att känna igen, men hon ville inte vara med på bild just den här dagen.
 

Kläckaren!
Så här ser den alltså ut, den artificiella hönsmodern. Den är helautomatisk, d v s man behöver bara ställa in temperatur och antal dagar som äggen ska ligga. Sedan vänder den själv på äggen lite då och då, på samma sätt som en hönsmamma skulle ha gjort i redet. Den rymmer 12 vaktelägg, eller 7 hönsägg. Vi har ju ingen tupp sedan Lars fick sluta sina dagar, men det går ju att köpa befruktade ägg, jag har till och med hört om folk som har kläckt fram kycklingar ur ägg från affären (de måste dock vara ekologiska, för det är bara såna hönor som är garanterade att få gå med en tupp). Eftersom hönsen redan lägger mer ägg än vi hinner äta upp (har både gett bort och även sålt, men kylen hotas ständigt av översvämning på äggfronten) så är väl planen främst att kläcka fram höns som vi istället kan äta upp. Alternativt sälja? Det verkar ju finnas en stadig marknad för det, i alla fall om man ska tro Facebooks höns-köp-och-sälj-grupper. Men annars är det här mer en del av planen att bli lite mer självförsörjande plus bara äta närproducerat kött.

Nu återstår bara att se om Johnny har gjort sitt jobb ordentligt. Så sjukt spännande detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar