torsdag 9 maj 2019

Bygga voljär - an epic movie, part 1

Som jag tidigare nämnt så ska vi alltså bygga en voljär till vaktlarna. Först bodde de i en typ kaninbur på marken. Den såg ut så här:

Första vaktelbostaden
Den var helt okej ur vaktelsynpunkt, men vansinnigt opraktisk ur det mänskliga perspektivet eftersom man var tvungen att ligga dubbelvikt och på knä för att kunna rengöra den. Funkade väl sommaren 2018 när det inte regnade en droppe, men sen kom hösten och regnet och kylan och då var det inte jättekul att städa burar i knästående position. Plus att det blev ett evigt skyfflande i samband med nämnda städning, eftersom luckan sitter en bit upp så här fick man ligga med en liten kattspade och gräva. Ej värdigt. Så de (vaktlarna) fick flytta in i en kaninbur på ben istället, vilket är MYCKET enklare att städa (och livet består ju trots allt av en himla massa städning). Bara att fösa in vaktlarna i bolådan, öppna luckorna och skrapa ut ströet när man rengör. Vaktlarna hade inga direkt åsikter om flytten, utan verkar rätt så förnöjda med sin nuvarande boendesituation.

Nackdelen med den kaninburen är dels att planen är att det faktiskt ska bo kaniner i den, och dels att jag alltid är lite rädd att vaktlarna ska smita förbi mig och hoppa ut i det fria när jag öppnar luckan och ska plocka ägg. Det är inte så mycket att jag inte tror att jag ska kunna få tag i dom igen som att jag misstänker att hundarna ska tro att det är lovligt byte och sätta tänderna i dom. Så nu ska vi bygga en voljär åt dom. Den ska sitta ihop med växthuset och kanske ska vaktlarna kunna gå in i växthuset på vintern, det har vi inte riktigt bestämt än.

Nu var jag inte med på första byggdagen bortsett från att jag höll stolpar och vattenpass medan mín man bankade ner dom (stolparna, inte vattenpasset) i marken med slägga. Så här blev resultatet:

Voljär in the making
Här har det alltså slagits ner fyra stolpar i marken samt skruvats fast ett par bräder i en av stolparna. Det låter ju väldigt simpelt och gjort på en kafferast, men som alla vet tar allting man bygger (som inte sker med hjälp av Arga Snickarens team där allt väsentligt är bortredigerat i ett klipprum på Kanal 5:s redaktion) evinnerliga tider och inkluderar miljoner besök på brädgårdar och byggvaruhus. Det här har väl tagit typ en hel dag. Stay tuned for the spännande fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar