måndag 3 september 2012

Det måste vara radion

Varje vardagsmorgon sätter jag mig i bilen omkring klockan 05.00 och susar iväg till mitt arbete. Då kan det ju vara lämpligt att lyssna lite på radio, tänker jag käckt. Till exempel höra nyheterna, så att man vet om världen har gått under medan man sov eller ej. Nyheter är okej. Men sedan! Sedan kommer programmet "Vaken" i P3 och P4. Vet inte om det är lika uselt hela tiden eller om det bara är just mellan fem och halv sex som det är extra dåligt, men just då är det riktigt illa. Tycker jag. Eller så är det mitt morgonhumör som gör att jag har lust att drämma in en knuten näve i bilstereon på grund av all idioti som spottas ur den så dags på dagen.

Efter nyheterna kommer en rapport om trafikstörningar. Det är ju bra, so far so good så att säga. Fast det är ju mindre lyckat att det alltid är nationella sändningar. Morgon efter morgon sitter jag och gäspar åt att det är älg på fel sida viltstängslet på E4:an utanför Umeå eller att det står en lastbil med motorstopp "lite dumt till" på riksväg nånting utanför Södertälje och liknande som inte har ett dugg med min trafiksituation att göra. Vad ska jag med den informationen till, kan man inte filtrera bort sånt som inte har med ens egen region att göra?

Jaha, och sedan spelas det musik. I morse spelades det Thorn in my side med Eurythmics. Sedan kom någon slapp och flummig radioröst in och bara "Jaha, 1986 släpptes den här plattan Revenge med Eurythmics...Alltså Annie Lennox och Dave Stewart...Revenge hette alltså skivan, den kom 1986...Och denna låt, Thorn in my side...den var alltså låt nummer två på den här plattan...Revenge...låt nummer två alltså, efter den stora hitlåten Missionary Man...det var ju vinyl, fem låtar på varje sida och det här var alltså låt nummer två...och man bara MEN HÅLL KÄFTEN PÅ DIG NÅGON GÅNG!

Värst av allt är dock tävlingen STEG FÖR STEG. Man får en ledtråd på måndagen, en på tisdagen och en på onsdagen. På torsdagen dras alla tre ledtrådarna och på fredagen så är det "final", dvs då ringer någon på radion upp den person vars rätta lösning man har dragit och så får den säga det rätta svaret i radio och utöver det småprata lite om sig själv och vinna ett meningslöst pris i stil med en sovmask som det står "Vaken" på. Ja okej, det är väl inget fel på det. Folk gillar ju tävlingar. Men jag är så in i Norden trött på alla dessa påannonseringar av denna tävling. Det börjar direkt, två minuter över fem: Ja, först ska vi höra senaste nytt från trafikredaktionen och sedan är det dags för vår spännande tävling STEG FÖR STEG. Och så får man trafiknytt, och sedan är det dags igen: Ja, nu är klockan sex minuter över fem denna morgon, och där hörde vi trafikredaktionen med XXX...Snart är det alltså dags för vår tävling STEG FÖR STEG, men först ska vi höra lite musik. Och sedan: Ja, det där var alltså låten "Lilla Fågel Blå" med Staffan Hellstrand, och nu börjar det dra ihop sig till STEG FÖR STEG...Och sådär håller dom på HELA TIDEN. Och slutligen kommer då ledtråden, och sedan ska det rabblas samma omständliga Det rätta svaret kan du sms:a till blablaha, skriv blablaha i ett ord och så det rätta svaret och ditt namn och telefonnummer...Det går också bra att maila på vaken snabela sr punkt se. Du kan också skicka in ditt svar på vykort på adressen blablaha, men tänk då på att posta det senaste onsdag...GÄÄÄÄÄÄÄÄSP. Jag blir så uttråkad att jag är nära att köra i diket i ren tristess. Lyckligtvis brukar detta sammanfalla med att jag är framme vid jobbet, så det händer aldrig, men det är bra nära. Ska det vara så här, ska det vara så här?



1 kommentar:

  1. Klockan är 6.37 och jag skrattar så jag väcker grannarna. STEG FÖR STEG....mycket hög igenkänningsfaktor på den! Fast jag lyssnar bara på Vaken när jag är på väg till radion och min bilfärd tar max nio minuter, Under den tiden så hamnar jag alltid i veckans första, andra eller tredje ledtråd i skittävlingen och jag retar mest upp mig på att den är så jävla svår. På måndagen kan ledtråden vara en melodislinga med WHAM! och så på fredagen kommer svaret: MÖRDARSNIIGEL.
    Hata STEG FÖR STEG! Kul att du tog upp det.

    SvaraRadera