tisdag 18 januari 2022

Äntligen (tror jag?)

Det här med att flytta en blogg där man har knattrat ner sina mer eller mindre värdelösa betraktelser sedan 2007 gör man inte helt lättvindigt ska jag säga. En gång i tiden, 2007 då för att vara mer exakt, så fanns inte Blogger utan jag började min tvivelaktiga karriär på Metrobloggen. Sen lades den ner efter ett par år och då flyttade jag med mycket möda och stort besvär över det till Blogger, gissningsvis för att det var det som rekommenderades. Helt smärtfritt gick det dock inte, för alla bilder från Metrobloggstiden försvann. Men det här är ju i första hand en textbaserad historia så det är väl inte hela världen. 

Så skulle jag då smita ut bakvägen från gamla bloggen och gjorde en säkerhetskopia enligt konstens alla regler och dessa sparas i en fil och sen kan man importera inläggen i en ny blogg. Provade först med Wordpress och det gick lysande bortsett från att alla etiketter försvann, plus att jag faktiskt inte är superförtjust i Wordpress bortsett från möjligheten att lösenordsskydda inlägg dårå. Så det blev Blogger, och det gick ju lysande att importera inläggen (trodde jag), och sedan radera alla inlägg i den gamla. Skrev sedan det sista inlägget där och när jag postade det så lästes alla inlägg in igen på något för mig oförklarligt sätt. AmenvadFAAN? Fick sedan sitta och radera alla omkring 4500 inlägg som 15 års surbloggande genererat manuellt.  Eller ja, det gick ju att markera 50 i taget, men det tog ju sin rundliga tid ändå. 

Sedan såg jag att det inte fanns 4500 inlägg i den här bloggen, och noterade att det i arkivet bara fanns inlägg från 2014 och framåt. Provade att importera igen, och då plötsligt kom det med några till. Repeat jättemånga gånger och till slut var jag tillbaka till 2008. När man importerar ska man kryssa i en sån där "Jag är inte en robot"-ruta och efter 1 minut blir det någon slags time out i den processen, och man får då klicka i rutan igen för att importen ska fortsätta och där blir det väl något slags glapp? antar jag i alla fall, för Blogger själva svarar nämligen inte på såna frågor utan här får man killgissa. Dessutom anser Blogger nog att jag ÄR en robot i alla fall, för efter ett antal försök så får jag stroppiga meddelanden om att jag uppnått maximalt antal importer och får försöka igen "lite senare". Och sedan höjer de kraven för bevis för att man tillhör Homo Sapiens och kräver att man ska klicka i alla rutor som innehåller bilder på taxibilar och frukter och övergångsställen och det är ett djävla ståhej för att läsa in en xml-fil och placera den på rätt plats vid rätt tillfälle. 

Så att importera den gamla bloggen har varit en del av min dagliga rutin nu ett tag. Ibland stannar det på samma antal inlägg som tidigare, men ibland rasslar det in ytterligare några tvivelaktiga godbitar från den tiden när bloggen var fornstor och ung. Fråga mig inte hur detta funkar för det gör mig mest irriterad. Och så långt som till augusti 2007, då jag skrev mitt allra första inlägg om Ingmar Bergmans död verkade jag aldrig komma. Förrän idag! Plötsligt händer det! Praise the lord! Inte för att just det inlägget kommer att gå till historien som något stort och djuplodande, men det störde mig sjukt mycket att det var borta. Där fick du, Blogger. Droppen urholkar stenen, ej genom sin tyngd utan genom att ständigt falla. ELLER NÅT. 


2 kommentarer:

  1. Det där hade jag aldrig orkat med. Tekniska problem ger mig klåda över hela kroppen. Det är verkligen inte min grej. Enda fördelen med detta är att jag kan bli övermåttan stolt över mig själv när jag lyckas med något som andra tycker är enkelt. Som att koppla upp ett mobilt bredband eller skaffa HBO.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, det fanns en gång en tid när jag var en sån där människa som folk i bekantskapskretsen ringde för att få hjälp med dator och internet. Har varit hemma hos åtskilliga personer och kopplat modem till telefonjack, partionerat hårddiskar, installerat om operativsystem och gud vet allt. Nu håller jag på att gå upp i atomer om inte allting fungerar med en enkel knapptryckning eller musklickning.
      DÅ: bytte grafikkort, satte in extra RAM-minne, klockade upp processorer, installerade Windows 95 med hjälp av tusen disketter. NU: ids knappt ringa support utan hoppas på tingens självläkande effekt.

      Radera