söndag 1 augusti 2021

Augusti

Jaha, här sitter jag med en diagnosticerad borrelia och har nu påbörjat en tiodagars penicillinkur för att bli återställd. Är trött, men det kan ju också bero på vädret eller på att jag sover som en djävla kratta om nätterna. Häromdagen, när jag var på apoteket och väntade på att få hämta ut mitt penicillin, så sneglade jag på hyllan med naturläkemedel mot "insomningsproblem". Det har väl inte jag direkt, mitt problem är snarare att jag somnar som en stock och sedan vaknar någon gång efter midnatt och ligger vaken i timmar. Har väl aldrig lyssnat så mycket på Linda som i Lindamordet som denna sommar? Letade lite i bloggen och kom fram till att jag har gjort det sedan minst 2007, utan att för den sakens skull ha den blekaste aning om vem som mördade Linda. Numera har jag den som e-ljudbok och hur långt har jag kommit? Hälften kanske, men då har jag bara fragmentariska minnen av vad som har hänt. Brukar sätta på den någonstans vid två timmar, för inledningen kan jag vid det här laget, och sedan somnar jag. Eller somnar om. Problemet är bara att jag vaknar igen då alltså. Däraf att jag stod och glodde på piller på apoteket och funderade på att testa. Men jag är inget fan av sömntabletter, ens om de är receptfria naturläkemedel, så det fick stanna vid en fundering. Jag kör vidare med Lindamordet, helt utan andra biverkningar än lätt irritation över Evert Bäckström. 

Nu äter jag alltså penicillin, tre gånger om dagen. Och de ska tas antingen en timme innan måltid eller två timmar efter. Det är ju snudd på ett heltidsarbete att schemalägga detta, men det är väl lika så bra det när jag nu ändå skulle avsluta sommarens frosseriperiod och tukta in mig själv på den smala vägen igen. Agnes Wold säger visserligen att det är en myt att man inte kan dricka alkohol samtidigt som man äter penicillin. Jag är ett stort fan av Agnes Wold, men i det här fallet tror jag henne inte, eller jag tycker väl att det är dumt att chansa, så nu har jag lite ofrivilligt inlett min vita period. Tänker att jag håller mig vit minst tills vi haft revision på jobbet i början av oktober, och sen kanske man eventuellt kan få fira med ett glas. Alternativt om min bror kommer hit och hälsar på, då kan man också få fira med ett glas. Men i övrigt är det alkoholfritt som gäller från och med nu, alltså inte bara över denna tiodagarsperioden som penicillinkuren varar. 

Ska logga in på biblioteket nu och ladda ner ett par e-böcker. När jag var klar med de fysiska låneböckerna så hade vanliga bibblan stängt och e-bokskvoten för juli var fylld. Surt! Men nu är det augusti så då borde det väl funka. Orkar ju ändå inte ta mig för något speciellt mer än lösa korsord och se på OS. Funderade på att skaffa Discovery + bara för detta, men gjorde det inte p g a snål. Nu ångrar jag mig lite, så kanske att jag ska fixa till det när nu både herrar och damer är vidare till kvartsfinal i handboll och hoppningen återstår? Eller kommer det att gå dåligt för Sverige bara för det? Haha. 

Någonting som går bra just nu är mina odlingar. Så brukar det inte vara. Förra året till exempel, så åt mössen upp alla mina tidiga sådder, mördarsniglarna tuggade i sig ungefär allt annat utom potatisen, och tomaterna, men de senare blev å andra sidan bara en massa blad och nästan inga tomater. I år växer det så det knakar. Har skördat zucchini som aldrig förr, grönkålen står grön och grann i stugan, svart- och vitkålen är jättefin och det enda som inte blev bra var broccolin, för den gick i blom direkt. Men i övrigt så! Och det trots att min man lovat men aldrig blev färdig till att fixa någon slags arrangemang att fästa kålnät runt, men - peppar peppar - hittills har det inte varit jättemycket larver. Har satt vintersquash och pumpa, allt växer så det knakar och revorna är meterlånga och kastar sig som lianer upp i träd och in i jordärtskockorna (som också växer så det knakar). Gurkörten har frösått sig och växer nu både här och där precis som jag vill att den ska göra (även om den kanske har brett ut sig lite VÄL mycket på sina ställen). I mitt förra hus hade jag fet lerjord i trädgården, allt som det stod "sprider sig lätt" på gjorde också det, det var bara att slänga ut en näve frön och sen behövde man inte göra något mer än att rensa och skörda. Ett år sådde jag en rad gurkört i trädgårdslandet och sedan växte den exakt ÖVERALLT, och det var likadant med till exempel ringblomma. I denna magra sandjord fungerar det inte alls på det sättet, utan allt som man vill ska växa (utom ogräset) får man dalta rätt avsevärt med. Nu har jag fått låta gurkörten fröa av sig i en pallkrage och sedan gräva upp småplantorna och placera ut lite här och var. Och nu verkar de trivas i alla fall. Annat som trivs: Störbönorna har vuxit ur sina pinnar som de klänger på, så jag måste hitta någon slags lösning där. De har nästan precis börjat blomma, vet inte varför de har tagit sån tid på sig men bättre sent än aldrig. Växthuset kan man knappt gå in i eftersom tomaterna växer manshöga, och nu blir det även tomater och inte bara blad. Nu är det så att man tror att man snart kommer att dra det i Svenska Bondespelet så ödesdigra kortet SLAGREGN: ALL DIN GRÖDA FÖRSTÖRS. Men den dagen, den sorgen. 

Ja, allt blev ju såklart inte bra. Persiljan grodde inte alls, hur man nu ens kan misslyckas med persilja? Av alla solrosfrön jag sådde så åt fåglarna upp alla utom ett som de sprätte iväg så nu står det en helt malplacerad solros lite bredvid uteplatsen. Salladen sådde jag i pluggbrätten och de kom upp jättefint och så glömde jag vattna så den blev helt besk och ledsen (men hönsen blev glada). Hade kommit över åtråvärda frön av Lokförare Bergfeldts jätteärt, av dom var det bara ett som grodde, resten möglade för jag hade lagt ett litet lock över sålådan för att inte fåglarna skulle sno utsädet som de gjorde med mina solrosor. På den enda plantan så har jag fått cirka fyra ärter som jag av ren snålhet sparar till utsäde till nästa år. Så jag vet fortfarande inte om den här jätteärten är så god som alla påstår, eller om den bara är...stor. Får se hur det blir nästa år. 

Ja, det var väl allt från den här sjukstugan. Är väl inte jättesjuk jämfört med hur man kan bli av borrelia, men jag är som sagt trött. Lite orkeslös. Men det ska väl ge med sig hoppas jag. Nu ska jag göra zucchinibiffar av en av mina jättezucchinis. Over & out. 


2 kommentarer:

  1. Jag är ju en stor beundrare av GW, men inte heller jag kommer ihag hur Lindamordet slutar. Far kolla i bokskapet (japp, inga bokhyllor hos mig).

    Agnes Wold har rätt, fraga mig! En liten penicillinkur har aldrig nagonsin stoppat mig fran att klunka i mig vin.

    Jag har fajtats med bladlöss sedan i varas. Planterade chilifrön nagon gang i mars i sma krukor. Först fick de bo inomhus, sen plantera om i större krukor och vara pa balkongen pa dagtid, in med dem igen pa natten. Till slut i större krukor och da slog de jäkla bladlössen till. Har sprutat-sprutat-sprutat med sant där bio-medel, och ena plantan har nu massor med sma godingar medan den andra fortfarande bara har nagra sma blommor. Har lärt mig att myror käkar (eller mjölkar) bladlöss, därför är ocksa anti-myrmedel inköpt. Iaf, jag har gullat med de plantorna nu i snart ett halvar, sa de chilifrukter som produceras kommer att ätas med andakt!

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja ibland undrar man om det är mödan värt att hålla på och kånka sina plantor fram och tillbaka och ut och in och gödsla och vattna och dalta och hålla på...och så blir utfallet en decimeterlång gurka och tre halvskrumpna tomater. TYP. :D

      Radera